maanantai 24. lokakuuta 2016


MIKSI ME EMME OTA YHDESSÄ ALOITETTA 0MIIN KÄSIIMME?
 
Suomalainen edustuksellinen demokratia kuuntelee kansan tahtoa vain oikealla korvallaan. Liian monen kansalaisen motivaatio äänestämiseen loppuu siihen turhauttavaan tosiasiaan, ettei hän voi päättää edes omasta elämästään. Kaikkialla, missä esiintyy valtaa, on puute demokratiasta. Vastuu on niin ehtymätön luonnonvara, että sitä riittää yllin kyllin jokaiselle. Demokratia ei laajene valtaa keskittämällä. Hallituksen suunnittelema kuntauudistus, jossa maamme alueellinen itsehallinto tuhotaan, on kuohittua demokratiaa. Hallituksen kurjistamispolitiikka tuhoaa hyvinvointivaltion rippeetkin. Suomessa päättäjien ja kansalaisten kesken ei vallitse yhdenvertaisuutta. Hallitukset eivät joudu koskaan edesvastuuseen harjoittamastaan talouspolitiikasta. Lisäksi kansainvälinen suurteollisuus ja pankkitoiminta ovat Suomen valtiovallan erityisessä suojeluksessa etenkin niiden itsensä aiheuttamien taloudellisten kriisien vallitessa. Suomalainen puoluetukijärjestelmä on osa poliittista eloonjäämisoppia, jonka tarkoituksena on säilyttää vallassa ne, joilla valta jo on.
 
Yhteiskunnan demokraattisuus ilmenee siitä, kuinka paljon valtaa ja vastuuta kansalaisilla on päättää omasta elämästään ja elinympäristöstään koskien myös taloutta. Demokraattisuuden perusehtoina ovat vallanpitäjien ja kansalaisten tasa-arvoisuus ja kansalaisten osallisuus yhteiskunnassa sekä heidän tasavertainen kohtelunsa lain edessä. Demokratian laajuus toimii kaikissa valtioissa yhteiskuntaluokkien valtasuhdemittarina. Sama asia pätee myös valtioiden keskuudessa koko maailman mittakaavassa. Kansanvallan pitäisi olla kansan enemmistön tietoisen tahdon mukaan toimimista ja sen tekemien päätösten noudattamista. Sen toimivuus edellyttää sivistynyttä ja omaneduntavoittelusta vapautunutta kansaa ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa.
 
Eduskunnan hallituspuolueet ovat huijanneet lupauksillaan meitä duunareita ja kaikkia maamme pienituloisia väestöryhmiä viimeiset 20 vuotta. Oikeistolainen työväenpuolue – Persut – ei muodosta tässä asiassa mitään poikkeusta. Hallitukset ovat toteuttaneet kiltisti EU:n suositusten mukaista uusliberalistista talous- ja sosiaalipolitiikkaa. Kansanvalta on ollut kaukainen vieras, joka ei ole käynyt kylässä vuosikymmeniin.
 
Meidän olisi syytä perustaa nykyisen rapautuneen puoluevallan vastavoimaksi väljä uusliberalismin vastainen vaihtoehtorintama. Näin on menetelty useassa muussa Euroopan valtiossa. Yhteisrintaman tehtävänä olisi puolustaa maamme väestön enemmistön perusoikeuksia ja edistää toiminnallaan yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, koska jokainen hallituksessa istuva ja tai jo siellä istunut puolue on laistanut tai laistaa edelleenkin tätä yhtäläistä ihmisarvoa kunnioittavaa periaatetta.
 
Kunnallinen itsehallinto on vielä olemassa. Asioihin voi vielä vaikuttaa. Pienpuolueet pysyvät pieninä, jos ne eivät kykene yhteistyöhön. Oikeassa oleminen ei riitä todellisuuden muuttamiseen. Yhteiskunnallinen muutos ei tapahdu itsestään. Se toteutuu ainoastaan nykyisen hallinnon, puoluevallan ja uusliberalismin kyseenalaistavan, laajan joukkovoiman avulla. Meitä toisinajattelijoita on jo paljon. Oikeistohallituksen vastaiset mielenosoitukset jatkuvat.
 
Kehitysvammaisen pojan isänä ja sairaiden vanhusten poikana olen havainnut, että läheisteni ihmis- ja perusoikeuksien puolustajia on tässä maassa kovin vähän. Se, että Suomessa elää miljoona köyhää ihmistä, kertoon korutonta kieltä eduskuntaan pesiytyneestä välinpitämättömyydestä. Unohtakaamme epäolennaiset erimielisyytemme ja lyökäämme tassumme yhteen.
 
ELÄMÄ JATKUU
 
Edustuksellinen demokratia
on muistisairaus.
Puolueet elävät menneisyydessä.
 
Raha ei paranna tätä sairautta.
Yhteiskunta rappeutuu.
Valta kovettuu päähän.
 
Isoilla puolueilla on
käytössään troolarit,
pienpuolueilla vain onget.
Onkijalle jokainen vonkale on aarre.
 
Järjestäytynyt vähemmistö
on vallankäytön enemmistö.
Muuttumattomuus siunaa menestyksen.
 
Suomen suurin joukkoliike
on osallistumattomuus.
Tämän älyllisen laman
voi elvyttää vain osallisuus.
 
Osallisuus omaan elinpiiriin ja asuinkuntaan,
osallisuus kelvolliseen perusturvaan,
osallisuus taloudelliseen päätöksentekoon,
osallisuus tasa-arvoiseen yhteiskuntaan,
vievät osallistuvaan demokratiaan.
 
Elämän jatkuminen on meistä kiinni.
 
Suurimmat timantit ovat vielä kaivamatta.
 
Matti Laitinen
7.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti