tiistai 25. lokakuuta 2016

Filippiinit asettuu vastustamaan Yhdysvaltain imperialismia Aasiassa


Filippiinien presidentti Rodrigo Duterten lausunto, jossa hän sanoo maansa irtautuvan USA-sidonnaisuuksistaan ja pyrkivän kehittämään suhteitaan Kiinan kanssa on isku Yhdysvaltain imperialistisille tavoitteille Aasiassa, sanoo amerikkalainen kirjailija ja emeritusprofessori. 

New Yorkin Binghamtonin yliopiston sosiologian emeritusprofessori James Petras, joka on myös kanadalaisen Halifaxin Saint Maryn yliopiston dosentti, arvioi Duterten lausunnon merkitystä iranilaiselle Press TV -kanavalle perjantaina antamassaan haastattelussa. 

Vieraillessaan Kiinassa torstaina presidentti Duterte kertoi Filippiinien irtautumisen Yhdysvalloista tarkoittavan Washingtonin ja Manilan välisen taloudellisen ja sotilaallisen yhteistyön purkamista. 

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter sanoi kuitenkin perjantaina, että hänen maansa aikoo pitää pitää kiinni Yhdysvaltain ja Filippiinien välisistä sopimuksista. 

"Meillä on Filippiinien kanssa tärkeä liittolaisuussopimuksia, jotka aiomme säilyttää", sanoi Carter ja lisäsi, että on aivan selvää, että Yhdysvallat tulee keskustelemaan Filippiinien viranomaisten kanssa kumpaakin maata sitovien sopimusten noudattamiseen liittyvistä kysymyksistä. 

Professori Petras sanoi, että presidentti Duterte on viitoittanut uuden suunnan Filippiinien politiikalle, koska Filippiinit on itse asiassa ollut virallisesti tai epävirallisesti Yhdysvaltain siirtomaa. 

Siksi Filippiinit on Kaakkois-Aasian köyhin maa, vaikka sillä on hyvin kehittynyt koulutusjärjestelmä ja monia kymmeniä tuhansia eri ammattien osaajia - joskin monet heistä työskentelevät ulkomailla, hän lisäsi. 

Uskon, että Filippiinit tarjoaa nousevalle Kiinalle erinomaiset mahdollisuudet investointeihin, etenkin kun otetaan huomioon Filippiinien omat kehitystarpeet, sanoi Petras. 

Tulemme näkemään hyvin suuren muutoksen Filippiinien politiikassa. Sen sijaan että Filippiinit olisi nykyisten sitoumustensa pohjalta Yhdysvaltain sotilaallinen tukialue mahdollisissa sotatoimissa Kiinaa vastaan, Manila aikoo heikentää sotilaallisia suhteita Yhdysvaltojen kanssa ja laajentaa taloudellisia suhteita Kiinan kanssa, minkä seurauksena Yhdysvallat lopulta menettää Filippiinien alueellisen tuen pyrkiessään asevoimillaan valvomaan Kiinan kauppaa Etelä-Kiinan merellä, hän totesi. 

"Mielestäni tämä on merkittävä isku Yhdysvaltain imperialistisille tavoitteille Aasiassa. Luulisin filippiiniläisten tiedostavan pian, että taloussuhteet Kiinan kanssa ovat heidän maalleen paljon hyödyllisempiä kuin sotilaalliset suhteet Yhdysvaltain kanssa", summasi Petras. 

21.10.2016 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti