Jo viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan myötä Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) on tullut nimenä tutuksi varmasti monelle uutisia vähemmänkin seuraavalle. SOHR:ia ovat lainanneet monet suuret kansainväliset mediayhtiöt kuten AFP, Reuters, CNN, BBC, Al-Jazeera English sekä ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Suurten kansainvälisten mediayhtiöiden vanavedessä SOHR on ollut myös yksi suomalaismedian merkittävistä Syyrian sodan tietolähteistä. Tähän mennessä kotimainenYle on viitannut järjestöön ”Syyrian sotaa seuraavana järjestönä”, mutta myös ”syyrialaisena oppositiojärjestönä” ja ”kapinallisia lähellä olevana ihmisoikeusjärjestönä”.
On sanomattakin selvää, että laaja näkyvyys ja vakiintunut asema kansainvälisessä mediassa on tuonut SOHR:ille myös vaikutusvaltaa. Ympäri maailmaa miljoonien ihmisten käsitys Syyrian sodan tapahtumista ja luonteesta perustuu osittain median välittämiin SOHR:in tietoihin. Vahva asema lukuisia eri intressejä sisältävän konfliktin tietolähteenä herättää mediakriittisessä lukijassa väistämättä kysymyksiä, kuten ketä tai mitä tämä paljon lainattu järjestö edustaa.
SOHR on käytännössä yhden miehen, Coventryssa Isossa-Britanniassa asuvan Rami Abdulrahmaninylläpitämä järjestö. Abdulrahman on kuitenkin vain pseudonyymi, koska henkilön oikea nimi on Ossama Suleiman. Tämän hän todisti jo syksyllä 2011 esittämällä passinsa tv-kanava al-Hiwarin haastattelussa. Samassa yhteydessä Suleiman kertoi liittyneensä Syyrian armeijan 11. divisioonaan 1990-luvulla ja perustaneensa myöhemmin SOHR:in ”merkittävän” syyrialaistoisinajattelijan vaimon kanssa. Suleimanin mukaan pseudonyymin käytössä ei ole mitään ihmeellistä, vaan se on yleistä poliittisten johtajien keskuudessa. Hän on kertonut olevansa pitkäaikainen Syyrian oppositioaktivisti ja organisoineensa mielenosoituksia Syyrian Lontoon suurlähetystön eteen.
Suleiman elää Isossa-Britanniassa maanpaossa. Joulukuussa 2011 hän totesi Reutersille: ”Saavuin Britanniaan sama päivänä kun Hazef al-Assad kuoli ja palaan [takaisin] kun Bashar al-Assad on lähtenyt.” Hafez al-Assad kuoli vuonna 2000 eli Suleiman ei ole käynyt Syyriassa yli 15 vuoteen. Samalla hän vakuutti, ettei vastaanota minkäänlaista rahoitusta vaan ylläpitää järjestöään vapaaehtoisesti. Suleiman kertoi myös libanonilaiselle al-Akhbar-uutissivustolle toimivansa vapaaehtoisesti omilla rahoillaan. Hän kiisti väitteet Persianlahdelta tulleesta rahoituksesta ja sanoi kieltäytyneensä Yhdysvalloista ja arabimaista tarjotusta tuesta.
Pari vuotta myöhemmin Suleiman kertoi The New York Timesille kattavansa SOHR:in toimintakuluja kahden omistamansa vaateliikkeen tuloilla sekä Euroopan unionilta ja yhdeltä Euroopan maalta saamillaan ”pienillä avustuksilla”. Hän ei suostunut nimeämään kyseistä Euroopan maata.
Vaikka Suleiman ei suostunut nimeämään yksittäistä rahoittajamaataan, on syytä epäillä, että kyseessä on Iso-Britannia. Miksi? CNN uutisoi marraskuussa 2011 otsikolla ”Britannian ulkoministeri tapasi Syyrian oppositiota”. Kuvatekstissä kerrotaan Britannian silloisen ulkoministerin William Haguen tavanneen ”Syyrian oppositiota”. Haguen lisäksi kuvassa on kaksi henkilöä, joista toinen on Ossama Suleiman. Haguen mukaan tapaamisessa oli edustettuina kaksi eri oppositioryhmää: Syrian National Council (SNC) ja National Coordination Body (NCB).
Tapaamisen yhteydessä Hague totesi ”Lontoon pyrkivän kasvattamaan painetta Assadin hallintoa vastaan, joka oli jo kauan sitten menettänyt legitimiteettinsä maailman silmissä”. Presidentti Assadin tuli myös tietää, että ”muu maailma neuvottelee Syyrian opposition kanssa ja me kaipaamme Syyrialle toisenlaista tulevaisuutta”.

Kahden ulkoisen oppositioryhmän valtapeli

Libanonilainen Al-Akhbar käsitteli Ossama Suleimanin ja Mousab Azzawi -nimisen oppositiohahmon keskinäistä kilpailua syksyllä 2011. Näiden verkkosivustot kilpailivat Syyrian konfliktin tiedottamisesta. Suleimanin arabiankielinen sivusto oli tuolloin, ja on edelleen, www.syriahr.com ja Azzawin puolestaanwww.syriahr.org, joka ei ole enää käytössä. Azzawin taustaryhmään kuuluneet kiistivät Suleimanin olleen mukana perustamassa SOHR:ia ja sanoivat hänen olleen ainoastaan vapaaehtoinen avustaja. He väittivät Suleimanin kaapanneen SOHR-sivuston käyttöönsä syksyllä 2011. Tosin perusteet heidän väitteelleen ovat epämääräiset.
Azzawi julkaisi myös Suleimania koskevan mustamaalauskirjeen, jossa hän kertoi, että Suleimanin koulutustaso on vaatimaton ja hänen pääasiallinen ammattinsa on lautasantennien asentaminen. Mustamaalaamisen ohella Azzawi yhdisti Suleimanin myös presidentti Bashar al-Assadin maanpaossa asuvaan setään Rifaat al-Assadiin. Azzawi itse kertoi al-Akhbarille olevansa patologian asiantuntija ja luennoivansa kahdessa eri yliopistossa, joita hän ei kuitenkaan suostunut nimeämään.
Sekä Suleiman että Azzawi vakuuttivat, etteivät poliittiset näkemykset vaikuta heidän [tiedotus]työhönsä. Al-Hiwarin haastattelussa Suleiman kertoi, ettei SOHR ole sidoksissa mihinkään poliittiseen ryhmään, mikä todetaan edelleen järjestön kotisivuilla. NCB-oppositioryhmän edustaja Haytham al-Manna kuitenkin väitti Suleimanin kuuluvan hänen kanssaan samaan oppositioon. Hän kertoi Suleimanin ja NCB:n välien olevan lämpimät. Al-Manna kertoi Suleimanin perustaneen SOHR:in.
Azzawin ja Suleimanin erimielisyydet liittyivät todennäköisimmin SNC:n ja NCB:n välirikkoon loppuvuodesta 2011. SNC:ssä puhuttiin avoimesti Naton mandaatilla tapahtuvan ulkoisen intervention puolesta, kun NCB:ssä tätä puolestaan vastustettiin, kuten konfliktin militarisoimista yleensäkin. Suleimanin mukaan oppositio julisti häntä vastaan sodan, koska hän vastusti Naton väliintuloa ja uutisoi myös kuolleista Syyrian armeijan sotilaista. ”Haluan demokratiaa, en tuhota maatani”, kertoi Suleiman al-Akhbarille. Azzawi puolestaan kertoi CNN:lle toivovansa Syyriaan ”Libya-tyylistä skenaariota”.
Kommentti
SOHR:in käyttö yleisesti hyväksyttynä ja kyseenalaistamattomana Syyrian sodan tietolähteenä herättää kysymyksiä muun muassa journalismin näkökulmasta. Tiedetään hyvin, että Syyrian sotaan sisältyy maan sisäisiä, alueellisia ja suurvaltapoliittisia intressejä. Kuten konflikteissa yleensä, sen eri osapuolet pyrkivät tuomaan esiin omia tavoitteitaan tukevaa tietoa. Edellä käsitellystä ilmenee, että SOHR on todennäköisesti edelleen osa Syyrian hallituksen vastaista ulkoista oppositiota. Suleimanin mukaan järjestö on saanut rahoitusta EU:lta ja ”eräältä” Euroopan maalta, mahdollisesti Isolta-Britannialta, joka taas on usean muun Euroopan maan ohella avoimesti vaatinut presidentti Assadin syrjäyttämistä ja tarjonnut miljoonia Syyriassa toimiville oppositioryhmille. Mainittakoon, että Ylen uutisissa SOHR:ia kutsuttiin syyskuun 21. ja 22. päivä ”syyrialaiseksi oppositiojärjestöksi”.
On syytä epäillä, että Suleimanin johtamalla SOHR:illa on tiedonvälityksen ohella myös poliittisia tavoitteita. Siksi on kysyttävä, kuinka puolueettomana tai luotettavana Syyrian sodan tietolähteenä SOHR:ia voidaan todellisuudessa pitää. Onko mahdolliset ongelmat tuotu suomalaismediassa riittävän selvästi lukijayleisön tietoon? Journalistin ohjeiden kohdassa 12 todetaan: ”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.”
Syyrian sodasta tiedottaminen on kiistanalaista jo siksi, että siihen liittyy paljon ristiriitaisia intressejä. Onko suomalainen media suhtautunut SOHR:iin tietolähteenä riittävän kriittisesti? Onko järjestön taustat tietäen mahdollista, että sen toiminnalla olisi hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksia?

Lähteet

Elbagi, Nima | CNN (21.11.2011): British foreign secretary meets Syrian opposition.http://edition.cnn.com/2011/11/21/world/europe/uk-syria-opposition/
MacFarquhar, Neil | The New York Times (9.4.2013): A Very Busy Man Behind the Syrian Civil War’s Casualty Count. http://www.nytimes.com/2013/04/10/world/middleeast/the-man-behind-the-casualty-figures-in-syria.html?_r=0
Winstansley, Asa | Al-Akhbar (26.1.2012): The Syrian Observatory: The Inside Story. http://english.al-akhbar.com/node/3701
Abbas, Mohammed | Reuters (8.12.2011): Coventry – an unlikely home to prominent Syria activist. http://uk.reuters.com/article/uk-britain-syria-idUKTRE7B71XG20111208
Skelton, Charlie | The Guardian (12.7.2012): The Syrian opposition: who’s doing the talking?.https://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking
Wallius, Anniina | Yle (21.9.2016): Ilmaisku tappoi auttajia Aleppon lähellä. http://yle.fi/uutiset/3-9181549
Pye, Minna | Yle (22.9.2016): Nääntyvää Aleppoa pommitettu rajusti. http://yle.fi/uutiset/3-9184771
Kokkonen, Yrjö | Yle (13.9.2016): Uusi arvio Syyrian sodassa kuolleista: 430 000. http://yle.fi/uutiset/3-9163691