Syrian Civil Defence (SCD), joka tunnetaan myös nimellä White Helmets (WH), perustettiin vuonna 2013. Järjestön perustaja on entinen Ison-Britannian jalkaväkiupseeri James Le Mesurier, joka työskenteli aiemmin sotilastehtävissä muun muassa Pohjois-Irlannissa, Kosovossa ja Bosniassa, minkä jälkeen vaihtoi siviiliuralle YK:ssa ja Euroopan unionissa. Le Mesurier on osallistunut SCD:n toimintaan lähinnä vapaaehtoisten kouluttajana Etelä-Turkissa. Koulutuksen Turkissa on mahdollistanut pelastusorganisaatio AKUT.
WH ilmoittaa verkkosivuillaan pelastaneensa tähän mennessä yli 60 000 ihmistä. Vapaaehtoistoiminnassa on mukana arviolta vajaat 3 000 henkeä. Netflix-palvelussa julkaistun WH:n toimintaa käsittelevän dokumentin tekijät kertovat The Atlantic -verkkojulkaisulle, että järjestöllä on Syyriassa kaikkiaan 120 toimintakeskusta, jotka kaikki sijaitsevat kapinallisalueilla, koska Syyrian hallitus ei päästä järjestön työntekijöitä hallitsemilleen alueille. Tämä johtuu järjestön toimintaan liittyvistä ennakkoluulosta. Ranskalainen France24-uutissivusto toteaa, etteivät Syyria ja Venäjä ole vakuuttuneita WH:n puolueettomuudesta. Nämä maat ovat syyttäneet järjestöä sympatiasta ja avunannosta muun muassa terroriristijärjestö Jabhat al-Nusralle, joiden taistelijoita WH:n sanotaan pelastaneen ja auttaneen. WH on kiistänyt syytökset.
SCD:n, siis White Helmetsin, verkkosivuilla järjestön kerrotaan saaneen rahoitusta yksityishenkilöiden ohella muun muassa Isosta-Britanniasta, Hollannista, Japanista, Saksasta ja Yhdysvalloista. Men’s Journalinartikkelin mukaan Yhdysvallat oli rahoittanut SCD:n toimintaa vuoteen 2014 mennessä 13 miljoonalla dollarilla. Huhtikuussa 2016 pidetyssä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner totesi USAID:n (United States Agency for International Development) rahoittaneen WH:n toimintaa noin 23 miljoonalla dollarilla. Foreign and Commonwealth Officen tietojen mukaan kesäkuun 2013 ja maaliskuun 2016 välisenä aikana Iso-Britannia on tarjonnut SCD:lle kaikkiaan 19,7 miljoonaa puntaa eli noin 25 miljoonaa dollaria. Rahallinen apu toimintaan on kanavoitu SCD:n tukijärjestöjen MayDay Rescuenja Chemonicsin kautta. Täysipäiväisesti toimiville vapaaehtoisille maksetaan kuukausittain 150 dollarin arvoinen stipendi.
SCD:n verkkosivuilla White Helmets -järjestön ilmoitetaan olevan neutraali ja puolueeton toimija, joka palvelee koko Syyrian kansaa. Sivuilla todetaan vielä erikseen, ettei järjestö ole sidoksissa mihinkään poliittiseen puolueeseen tai ryhmään. Sieltä löytyy myös SCD:n johtajan Raed Salehin lainaus, jonka mukaan YK:n turvallisuusneuvoston tulee vaatia tynnyripommien käytön lopettamista, tarvittaessa vaikka lentokieltoalueen uhalla. Sen sijaan WH:n kotisivuilla järjestön kerrotaan olevan ”aseeton” ja ”puolueeton” ja auttavan kaikkia avun tarpeessa olevia ”uskontoon tai poliittiseen suuntaukseen katsomatta”.
Huhtikuussa koettiin mielenkiintoinen tapaus, kun Raed Saleh matkusti Istanbulista Washingtoniin vastaanottamaan järjestölleen myönnettyä avustuspalkintoa. Päästyään perille Salehia estettiin pääsemästä maahan. Hänen viisuminsa oli yllättäen peruttu. Yhdysvaltain ulkoministeriö kieltäytyi antamasta tarkempia tietoja, miten näin oli päässyt käymään. The New York Timesissa ihmeteltiin, miten Salehin nimi oli voinut päätyä useiden tiedustelu- ja turvallisuusorganisaatioiden kokoamista tiedoista muodostuvaan tietokantaan. USAID:stä soitettiin myöhemmin Salehille ja pahoiteltiin tapahtunutta.
WH oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Puolueeton White Helmets?

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu lukuisia videoita WH:n toiminnasta. Kansainvälisen median välittämä kuva toiminnasta on suorastaan sankarillinen, mutta on myös esimerkkejä, jotka antavat toisenlaisen kuvan.
Maaliskuussa 2015 Youtubeen ladatulla videolla (video 1) näkyy joukko kapinallistaistelijoita, jotka taluttavat käsirautoihin sidottua miestä. Videon nimen mukaan kyseessä on ”Assadin sian” kiinniotto Idlibissä, mutta videon nimi ei välttämättä ole alkuperäinen. Käsiraudoitettu henkilö on todennäköisimmin vanki. Joukon mukana kulkee useita WH:lle tuttuihin valkoisiin kypäriin pukeutuneita henkilöitä, joista osalla on päällään järjestön virallisella logolla varustetut takit. Kohdassa 0:19–0:20 yksi WH:n valkoiseen kypärään pukeutunut mies lyö oikealla kädellään vaaleaan asuun pukeutunutta vangittua henkilöä.
Näyttökuva videolta 1. Kuvan oikeassa laidassa White Helmetsin kypärää pitävä henkilö on lyömässä vankia.
Näyttökuva videolta 1. Kuvan oikeassa laidassa White Helmetsin asuun pukeutunut henkilö on juuri lyömässä vankia.
Videolla 2 WH:n jäsen kertoo al-Amal-kanavan haastattelussa, kuinka kuolleet ensin tunnistetaan, minkä jälkeen heidän omaisilleen lähetetään tieto tapahtuneesta. Tämän jälkeen hän toteaa: ”Lopuksi keräämme shabiha-ruumiit ja heitämme ne roskiin.” Shabiha on arabiaa ja tarkoittaa aavetta/haamua. Etenkin Syyrian konfliktin alussa kansainvälinen media ja hallitusta vastaan taistelevat ryhmät käyttivät nimitystä viittamaan hallitukselle lojaaleihin aseellisiin ”rikollisjoukkoihin”, joiden väitettiin syyllistyneen kidutuksiin, raiskauksiin ja silmittömiin murhatöihin.
Näyttökuva videolta 2. WH:n jäsen kertoo kuolleiden kohtelusta.
Näyttökuva videolta 2. WH:n jäsen kertoo kuolleiden kohtelusta.
Videolla 3 puolestaan yksi keltaiseen liiviin pukeutunut valkokypäräinen mies juhlii aseistettujen kapinallistaistelijoiden kanssa. Toinen henkilö on myös pukeutunut vastaavanlaiseen keltaiseen liiviin, mutta hänellä ei ole päässään valkoista kypärää. Heti videon alussa kuvaan tulee mustavalkoista lippua heiluttava mieshenkilö. Kyseessä on edesmenneen Jabhat al-Nusra -terroristijärjestön lippu. Ajassa 0:36 valkokypäräinen mies alkaa itse heiluttaa lippua. Jabhat al-Nusra tunnettiin vuosia osana Syyrian al-Qaedaa, minkä vuoksi monet länsimaat luokittelivat sen yksiselitteisesti terroristijärjestöksi. Elokuun alussa Jabhat al-Nusra ilmoitti ”eroavansa” al-Qaedasta ja muutti nimekseen Jabhat Fath al-Sham (JFS). Tästä huolimatta JFS:ia pidetään edelleen terroristijärjestönä.
Näyttökuva videolta 3. Juhlintaa Jabhat al-Nusran taistelijoiden kanssa.
Näyttökuva videolta 3. Juhlintaa Jabhat al-Nusran taistelijoiden kanssa.
Video 4 on UK Column News -kanavan lähetys, jossa kyseenalaistetaan WH:n neutraalius mm. Syyriassa tallennettujen videoiden ja valokuvien perusteella. Kohdassa 10:37–10:45 kuvataan lava-autoa, jolla uutisankkurien mukaan kuljetetaan kuolleita Syyrian armeijan sotilaita. Lavalle kasattujen ruumiiden päällä seisoo kaksi viralliseen WH-asuun pukeutunutta henkilöä, joista toinen näyttää auton liikkeelle lähtiessä voitonmerkkiä.
Näyttökuva videolta 4. WH:n jäsen näyttää voitonmerkkiä.
Näyttökuva videolta 4. WH:n jäsen näyttää voitonmerkkiä auton lavalle kasattujen ruumiiden päällä.

Huomioita

Videolla 1 huomio kiinnittyy erityisesti siihen, että WH:n edustaja lyö käsirautoihin sidottua vankia. Lyömiselle ei ole mitään silmin nähtävää syytä. Useiden aseistettujen kapinallistaistelijoiden ympäröimänä vanki ei voi muodostaa edes uhkatekijää. Toisekseen lyöjä tai kukaan muukaan WH:n edustaja ei näyttäisi tekevän minkäänlaista elettä auttaakseen vangittua henkilöä, jonka lopullinen kohtalo jää epäselväksi. Miksi avustustyöntekijä, jonka tehtävä on auttaa kaikkia avun tarpeessa olevia, lyö puolustuskyvytöntä vankia?
Videolla 2 WH:n edustaja kertoo ruumiiden käsittelystä kuolleen taustan mukaan. Hallitukselle lojaalien taistelijoiden ”roskiin heittäminen” on selvä epäkunnioituksen osoitus, merkki asenteellisuudesta. Jää epäselväksi, mistä henkilön asenteellisuus johtuu. WH on auttamiseen keskittyvä avustus- tai pelastusjärjestö, mutta miksi sen jäsen ei puhu ja toimi tasapuolisen kunnioittavasti kaikkia sodan uhreja kohtaan?
Videolla 3 WH:lle tunnusmerkinomaiseen valkoiseen kypärään sonnustautunut henkilö näyttäisi juhlivan al-Qaedaan kuuluneiden Jabhat al-Nusran taistelijoiden kanssa. Hän näyttää olevan mukana tunnelmassa omatoimisen aktiivisesti eli täysin tietoisesti. Mitä tästä pitäisi päätellä? Nusra on taistellut avoimesti Syyrian hallitusta ja sen liittolaisia vastaan ja ilmoittanut tavoitteekseen perustaa omanlaisensa ”islamilaisen emiraatin”. Tammikuussa CNN uutisoi Nusra-järjestön olevan Yhdysvalloille jopa ISIS:tä suurempi uhka.
Video 4 synnyttää — muun WH:n neutraaliutta kyseenalaistavan todistusaineiston ohella — kysymyksen, miksi toinen auton lavalla seisova WH:n edustaja näyttää ruumiiden kuljetuksen yhteydessä voitonmerkkiä, jota käytetään tavanomaisesti vastustajasta tai vihollisesta saadun voiton eleenä. Video kyseenalaistaa myös vakuuttelut kunnioittavasta ruumiiden käsittelystä.
Näyttökuvissa 1, 2 ja 4 tarkastellut henkilöt voi kiistatta todeta WH:n jäseniksi. Kuvan 3 henkilöön liittyy pieni epävarmuus, koska hänellä ei ole päällään WH:n virallista takkia. Toisaalta myös WH:n kotisivujen valokuvissa joiltain vapaaehtoisilta puuttuu virallinen asu ja he ovat pukeutuneet vain tunnusomaiseen valkoiseen kypärään, joten tältäkään osin ei ole perusteetonta todeta myös videon 3 henkilö WH:n jäseneksi.
Neljä videonäytettä osoittavat, että WH:n toiminnassa on mukana henkilöitä, jotka eivät toimi järjestön sääntöjen ja perusperiaatteiden mukaisesti. Kyseiset henkilöt osoittavat toiminnallaan rikkovansa erityisesti puolueettomuuden periaatetta. Luonnollisesti tämä herättää jatkokysymyksen, kuinka laajaa sääntöjen rikkominen on ja onko sääntörikkeistä tiedotettu organisaatiossa eteenpäin.
Esimerkit osoittavat myös, että alussa mainitut Syyrian ja Venäjän WH:iin liittämät ennakkoluulot eivät ole täysin perusteettomia. Neljä videota ei voi kuitenkaan leimata koko järjestöä ja sen toimintaa, mutta sitä on syytä seurata tarkasti ja tuoda esiin mahdolliset epäkohdat. Jokainen on varmasti yhtä mieltä siitä, että Nobelin rauhanpalkintoehdokkaan tulee lähtökohtaisesti olla kunniallinen ja moitteeton.
WH:n kotisivujen mukaan Syyriassa on kuollut tähän mennessä 141 järjestön työntekijää, mikä on valitettavaa. Toisaalta kun katsoo videoita, joissa WH:n työntekijät liikkuvat kapinallistaistelijoiden keskuudessa, ei ole sinänsä odottamatonta, että he joutuvat Syyrian tai Venäjän ilmaiskujen kohteeksi.

Lähteet

Schatz, Bryan | Men’s Journal (12.10.2014): The Most Dangerous Job in the World: Syria’s Elite Rescue Forcehttp://www.mensjournal.com/magazine/the-most-dangerous-job-in-the-world-syrias-elite-rescue-force-20141210
Sengupta, Somini & Barnard, Anne | The New York Times (20.4.2016): Leader of Syria Rescue Group, Arriving in U.S. for Award, Is Refused Entry http://www.nytimes.com/2016/04/21/world/middleeast/leader-of-syria-rescue-group-arriving-in-us-for-award-is-refused-entry.html?_r=0
Daou, Marc | France24 (17.9.2016): High praise for Syria’s ’White Helmets’ – but who are they?http://www.france24.com/en/20160916-syria-white-helmets-netflix-nobel-peace-prize
Bertrand, Natasha | Business Insider (20.4.2016): A man who has helped save more than 40,000 lives in Syria was just denied entry into the US http://www.businessinsider.com/raed-saleh-white-helmets-syria-us-white-helmets-2016-4?r=US&IR=T&IR=T
Donaghy, Rori | What Do They Know (3.2.2016): Funding given to ”White Helmets” in Syriahttps://www.whatdotheyknow.com/request/funding_given_to_white_helmets_i
Jan, Maria | Al-Jazeera (8/2015): Q&A: Syria’s White Helmets http://www.aljazeera.com/news/2015/08/qa-syria-white-helmets-150819142324132.html
Yasmeen, Serhan | The Atlantic (30.9.2016): Who Are the White Helmets?http://www.theatlantic.com/news/archive/2016/09/syria-white-helmets/502073/
Toner, Mark C. | U.S Department of State (27.4.2016): Daily Press Briefing, April 27, 2016https://www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2016/04/256667.htm