lauantai 28. marraskuuta 2015


"Zhabichevoa, Abakumovin mukaan nimetyn kaivoksen aluetta, Spartakin asutusaluetta ja Donetskin lentokenttää tulitettiin kranaatinheittimillä, rynnäkköpanssarivaunuailla (IFV) ja panssaroiduilla miehistönkuljetusvaunuilla (APC)uo", sanoi Donetskin armeijan varakomentaja Eduard Basurin perjantaina. Huolimatta siitä että Donetskin reunamilla on todistettu jatkuvaa tulitusta, Basurin sanoi että "tilanne on vaikuttaa stabiloituvan Donetskin Kansantasavallassa. Ukrainan sotarikolliset rikkoivat tulitaukoa kolmella välikohtauksella".
Donetskin Kansantasavallan tiedustelupalvelu jatkaa tietojen raportoimista koskien Ukrainan asevoimien sotakaluston ja miehistön keskittämistä. Esimerkiksi, seuraavilla asutusalueilla:
- Troitskoessa (14 km etulinjasta) on havaittu BM 27- "Uragan" raketinheittimine ja kolmen T-72 taisteluvaunun saapuminen;
- Semigor'essa (7 km etulinjasta) on rekisteröity 40 taisteluvaunun sijainti;
- Svetlodarskoe (7 km etulinjasta) on havaittu 12 152 mm asejärjestelmän saapuminen;
- Stepnoessassa (7 km etulinjasta) on kirjattu 8 taisteluvaunun, 2 BM-21 "Grad"- raketinheitinjärjestelmän ja 10 itsevetävällä lavetilla liikkuvan asejärjestelmän saapuminen;
Ety- järjestön virallisesta raportissa julkaistiin huolestuttavia tietoja mitkä kertovast kielletyn sotakaluston keskittämisestä Ukrainan asevoimien miehittämille alueille: 12 100 mm "Rapira" tankintorjunta-asetta, 18 152 mm "Giatsynt-B" haupitsia, 6 itsevetävällä lavetilla liikkuvaa MSTA-B- asejärjestelmää, 11 itsevetävällä lavetilla liikkuvaa "Acacia"- asejärjestelmää ja 6 itsevetävällä lavetilla liikkuvaa "Gvozdika"- asejärjestelmää.
Säännölliset iskut Gorlovkan alueelle Ukrainan asevoimien ja nationalistiyksiköiden puolelta estää meidän infrastruktuurin korjaustoimet. Myös Ety- järjestö on rekisteröinyt asian raporttiinsa. Ukrainan asevoimien johto yrittää katkasita sähköt siviileiltä talven kynnyksellä.
"Minskin sopimuksesta huolimatta Ukrainan sotilaallis-poliittinen eliitti jatkaa rikollisten ohjeiden antamista joukkojen kasvattamiseksi pitkin etulinjaa. Kiovan johto jatkaa sen aggressiivia toimenpiteitä Donbassia kohtaan ja kategorisesti kieltäytyy ratkaisemasta ongelmaa rauhanomaisesti", Basurin sanoi.

Varakomentaja Eduard Basurin, virallisesta käännöksestä vastaa DONi News Agency


Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin mukaan Ankara näkee aggressiona tilanteen, jossa Turkin sotilaskone tulisi ammutuksi alas Venäjän S-400 ilmatorjunnan ohjuksella Syyrian ilmatilassa.
"Tietenkin, sellainen olisi aggressiivinen toimi koskemattomuuttamme vastaan ja olisi luonnollista valtiolle suojella oikeuksiaan, tietenkin", Erdogan sanoi amerikkalaisen CNN uutiskanavan haastattelussa kun häneltä kysyttiin miten Turkki reagoisi jos Venäjä ampuisi alas Turkin sotilaskoneen Syyrian ilmatilassa.
Ankara ei ole pyytämässä anteeksi venäläisen Su-24 hävittäjän alasampumista. Turkin hallituksen mukaan he saivat tiedon lentokoneen kansallisuudesta vasta kun Venäjä kertoi asiasta. Turkin presidentti on virallisesti julistanut, että sen sotilaskoneilla olisi oikeus lentää Syyrian ilmatilassa. Erdoganin mukaan syttyisi sota, mikäli vastaavia tilanteita tapahtuisi, kuin nyt on tapahtunut Su-24 hävittäjän alasampumisen kanssa.
Doni uutistoimisto


russia_turkey-1.jpg

Juuri kun Pariisissa tapahtuneet terrori-iskut ovat kiihdyttäneet Lännen sotilaallista keskitystä kohti uutta yritystä sotilaalliseen interventioon Syyriassa ja Venäjä on puolestaan kiihdyttänyt kampanjaansa ISIS-terroristeja vastaan Siinailla tapahtuneen matkustajakoneen räjäytyksen seurauksena, Turkki teki röyhkeän liikkeensä ampumalla Venäjän sotilaskoneen alas Syyrian taivaalla – ilman mitään erityistä syytä.
Venäjän Su-24 hävittäjän alasampuminen oli ensimmäinen kerta 63 vuoteen, sitten vuoden 1952, kun Nato-maan sotilaskone on ampunut alas Venäjän ilmavoimien lentokoneen. Turkin presidentin henkilökohtaisesti määräämä sotilastoimi on erittäin vaarallinen askel sotilaspoliittisella areenalla, jossa me olemmekin todistaneet jo välittömästi nopean jännitteiden eskaloitumisen, koko alueella.
Venäjän moderneimmat S-400 ilmatorjunnan järjestelmät on toimituksessa Syyriaan ja ohjusristeilijä Moskova on asettunut asemiin kaikkien mahdollisten uhkien torjumiseksi maan rannikolle Välimerellä. Presidentti Putin on kutsunut Venäjän hävittäjän alasampumista ”puukottamiseksi selkään niiden toimesta, jotka toimivat terrorismin kanssa”. Venäjä ja venäläiset ovat raivoissaan koneensa ja surullisia lentäjänsä menetyksestä, eikä ihmekään.
Turkin mukaan Venäjän sotilaskone olisi ammuttu alas sen jälkeen kun se oli loukannut Turkin ilmatilaa, mutta Venäjä vakuuttaa, ettei ilmatilaloukkausta tapahtunut, ja että sillä on myös todisteet tästä. Mitä tulee muistaa on se, että Turkki on aiemminkin väittänyt ilmatilansa tulleen loukatuksi, koska Turkki on yksipuolisesti siirtänyt ilmatila-alueen rajaa vuonna 2012, jolloin se julisti 5 mailia Syyrian aluetta itselleen kuuluvaksi. Tämä siis tarkoittaa, että Turkin ilmavoimat saattavat harkita mitä tahansa kohdetta, joka tulee viisi mailia Turkin rajalta vihollisena ja toimia sen mukaisesti.
Su-24 hävittäjän kapteeni Sergei Rumyantsev murhattiin raa'asti kuuluisten ”maltillisten kapinallisten” toimesta, jotka operoivat aktiivisesti Syyriassa Turkin vastaisella rajalla. Navigoinnista vastannut Konstantin Murakhtin selvisi Turkin ilmavoimien F-16 hävittäjän hyökkäyksestä ja hänet pelastettiin Venäjän sekä Syyrian erikoisjoukkojen toimesta. Koneen lentoreitistä vastannut navigaattori vakuutti haastatteluissa heti tukikohtaan päästyään, ettei mitään ilmatilaloukkausta tapahtunut ja Turkin sotilaskone oli hyökännyt ilman varoitusta ampuen ohjuksen venäläiskoneeseen.
Mikä huomatavaa koskien hengissä säilynyttä lentosuunnistajaa, hän voitti vasta viime vuonna Venäjän ilmavoimien suurimman lentokilpailun sotilaskoneen suunnistamistaidossa! Lisäksi Murakhtin kertoi ,että lentoreitti on hänelle entuudestaan tuttu ja että hän kykenisi suunnistamaan Syyrian rajan suuntaisesti vaikka ilman apuvälineitä sekä pelkästään tutuksi tulleiden maamerkkien mukaisesti.
Venäjä ja Turkki ovat julkaisseet alasammutun koneen lentoreitistä karttoja, jotka eroavat suuresti toisistaan. Venäjän tutkadatan mukaan loukkausta ei tapahtunut ja Turkin esityksen mukaan näin olisi tapahtunut arviolta 17 lentosekunnin ajan. Tässäkö ajassa Turkki olisi antanut venäläiskoneelle jo kuulusaksi tulleet 10 varoitusta? Kuka tällaista väitettä edes haluaa uskoa?
Oleellista väitetyssä ilmatilaloukkauksessa ei tietenkään ole se, että onko venäläiskone liipaissut läheltä maiden rajaa tai lyhyesti jopa sen kautta, vaan kysymys kuuluu: Mitä vaaraa Venäjän sotilaskoneet ovat koskaan tehneet Turkille, että sen tarvitsisi torjua venäläisen sotilaskoneen aiheuttama ”uhka” aseellisesti? Kuten tiedostettua, kertaakaan Venäjän koneiden ei ole kerrottu vahingoittaneen Turkkia taikka uhanneen sen kansalaisia tahi sotilasvoimaa Syyria-operaation aikana.
Tästä huolimatta Nato kiireehti antamaan tukensa Turkille ja Yhdysvallat vakuutti ”seisovansa liittolaisensa takana”. Turkki pudotti venäläiskoneen samaan aikaan kun Ranskan presidentti Hollande oli vierailulla Yhdysvalloissa ja presidentti Putin tapasi Jordanian kuninkaan - Venäjän ulkoministeri Lavrovin valmistautuessa matkustamaan Turkkiin heti seuraavana päivänä, joka pian peruttiin.
Venäläiskoneen alasampumisen ajoituksesta herääkin monta kysymystä, koska Britannia on juuri nyt tekemässä päätöksiään omasta Syyria-interventioistaan ja Ranskan lentotukialus on juuri saapunut Välimerelle - USA:n laivastovoiman höyrytessä paikalle lentotukialus USS Harry Trumanin johdolla. Siis miksi presidentti Erdogan antoi käskynsä pudottaa venäläiskoneen juuri nyt, joka operoi Syyriassa ISIS-terrorismia vastaan, vai juuri siksi?
TODELLINEN SYY TAUSTALLA: BOSPORIN SALMEN SULKEMINEN – SEVASTOPOL?
Tilanne Välimerellä ja Syyrian edustalla muistuttaa tapahtumista elokuussa 2013 kun valheellisen kemiallisilla aseilla tehdyn hyökkäyksen seurauksena Länsi valmistautui sotilaalliseen interventioon Syyriaa vastaan. Mutta todellisiksi tekijöiksi siviilien surmaamisen paljastuivatkin Turkin aseistamat terroristit ja koko valtaisa Lännen voimakeskitys osoittautui ”false flag” -hyökkäyksen valmisteluksi geopolitiisiin tavoitteisiin. Venäjä suoritti liittolaisensa tueksi sotilaspoliittisen intervention – laivasto asettui torjunta-asemiin Syyrian rannikolle ja tilanne laukaistiin lopulta poliittiseen kompromissiin, Venäjän välityksellä.
Tänään Lännen sotavoimat ovat jälleen ryhmittymässä Välimerellä kohti Syyriaa. Selitykseksi ryhtymiselle on annettu "ISIS-vastaiset sotatoimet", vaikka Lännen toiminta ISIS-järjestön perustamiseksi, aseistamiseksi, rahoittamiseksi ja kouluttamiseksi ovat olleet kiistattomia ja voimakkaita. Turkin rooli Syyriassa riehuvan terrorismin tukemisessa erityistä, eikä tehokkaasti ISIS:ä vastaan taistevan Venäjän ilmavoimien sotilaskoneen tuhoaminen ainakaan lisää uskottavuutta Turkin roolista terroristien ”vastavoimana”, vaan juuri päinvastoin.
Intervention alkaessa ei ole epäilystäkään siitä, että Lännen sotilasvoima saattaa nopeasti ja helposti kääntyä jälleen pitkäaikaista tavoitettaan kohden, Syyrian presidentti Assadin kaatamista, ja samalla Syyrian kansanarmeijaa vastaan. Syyrian luhistaminen johtaisi suuren alueellisen konfliktin uhkaan, jossa osapuolina olisivat pian myös mm. Israel, Iran ja Libanon, äärimielisen terrorismin saattaessa jälleen yhden kokonaisen valtion, kuten aiemmin Libyan, totaaliseen kaaokseen. Kyseessä on strategiana hajoita ja hallitse - Lännen tiellä alueelliseen hegemoniaan.
Eskalaation edessä on käytännössä vain Venäjän Välimeren laivasto ja sen ilmavoimat, jotka tukevat Syyriaa ja sen liitttolaisia taistelussa terrorismia vastaan. Aivan kuten vuonna 2013, Venäjän alueellisen vaikutuskyvyn avain on edelleen Sevastopolissa Mustalla merellä, josta Venäjän Välimeren laivasto saa kaiken tarpeellisen huollon ja tukensa. Vuonna 2013 vastavetona Venäjän alueelliselle vaikutusvalle nähtiin konfliktin lietsominen Ukrainassa vain pari kuukautta Välimeren kriittisten tapahtumien jälkeen, joka eskalaationa olikin uhmaamassa nopeasti Krimillä sijaitsevan Sevastopolin asemaa.
Venäjä turvautui kuitenkin yhdessä krimiläisten kanssa nopeisiin sotilaspoliittisiin toimiin vallankaappauksen tapahduttua Kiovassa, Sevastopolin turvaamiseksi, johtaen lopulta koko niemimaan liittymiseen takaisin Venäjän yhteyteen demokraattisen prosessin seurauksena. Ei ole nähtävissä, että Donbassin alueella konfliktiin nykyisellään juuttunut ja sotilaallisesti heikko Ukraina kykenisi ainakaan toistaiseksi uhkaamaan Venäjän vaikutusvaltaa Krimille suunnatuilla aggressioilla. Mutta entä sitten Turkki?
Turkilla on geopoliittinen avainasema Mustanmeren alueelle. Jännitteiden kiristäminen Turkin ja Venäjän välillä saattaisikinm periaatteessa johtaa vakavaan tilanteeseen, koska Turkki voisi sulkemalla Bosborin salmen estää kokonaan Venäjältä laivaston yhteydet ja tehokkaan toimintakyvyn Välimerellä sekä jättää venäläisalukset jopa vaaralliseen paitsioon Syyrian edustalle - Lännen sotalaivojen saartaessa koko merialuetta.
Erdoganin uhmakkaat lausunnot venäläisen sotilaskoneen alasampumisen jälkeen viittaavat siihen, että "vihreä valo" Turkin sotilaallisille provokaatioille loistaa edelleen ja Nato sallii tilanteen heikentämisen Turkin ja Venäjän välillä. Turkin asema ISIS-liiketoimissa, joita sen öljykaupassa johtaa tietojen mukaan presidentti Erdoganin oma poika, oletettavasti yhä jatkunee ja Ankara pyrkinee seuraavaksi käyttämään nyt itse lietsomaansa vastakkainasettelua tekosyynä ”lentokieltoalueen” perustamiseen Syyrian alueelle. Ja juuri sitähän Yhdysvallat ja Nato on pitkään valmistellut, vaikkei ISIS-joukoilla ole koskaan ollut ilmavoimia.
Lentokieltoalueella voidaan nähdä selkeä tavoite: Antaa ISIS-terrorismille sen kaipaama ilmasuoja ja ylläpitää Syyrian hallituksen ja armeijan vastaista taistelua.
Kaikesta päätellen Turkin presidentti Erdogan on ryhtynyt erittäin vaaralliseen venäläiseen rulettiin presidentti Putinin kanssa, ja käy tässä sotilaallispoliittisesti sitten miten tahansa, lähinnä epätoivoisen oloisesta geopoliittisesta haastamisesta on koitumassa turkkilaisille ja erityisesti maan liike-elämälle massiivinen lasku maksettavaksi – pahimmillaan eskaloituen jopa sotilaalliseksi konfliktiksi todellista suurvaltaa, Venäjää vastaan. Naton 5. artiklan mukaan se tosin tarkoittaisi kolmatta maailmansotaa.
DONi News Agency, Janus Putkonen, päätoimittaja
Lähteet:



Ukrainan presidentti Petro Poroshenko julkaisi torstaina kiitosviestin Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamalle Twitter-tilinsä kautta: "Kiitos presidentti Barack Obamalle vahvan sotilastuen antamisesta Ukrainalle! Tämä on esimerkki kumppanuudesta, solidaarisuudesta ja tukemisesta!", Poroshenko hehkutti.
On muistutettava, että Obama allekirjoitti päivää aikaisemmin puolustusbudjetin päivitetyn version vuodelle 2016, jossa tarkastuksen jälkeen säilytettiin kohta, jonka mukaan Ukrainalle myönnetään 300 miljoonaa dollaria "asianmukaista tukea turvallisuus- ja tiedustelualoille". 300 miljoonaa dollaria tullaan oletettavasti käyttämään Kiovan tukemiseen "tulevia aggressioita" vastaan, joihin luetaan myös "aselepoa rikkoneet Venäjä ja "Venäjämielisten separatistien" toimet. Sotilaallinen tuki sisältää erityisesti tappavaa aseistusta, kuten panssaritorjunnan aseet ja kranaatinheittimet.
Yhdysvaltojen senaatin puolustuskomitean puheenjohtaja, republikaani John McCain, totesi aiemmin, että Ukrainan armeijalla ei ole mitään millä vastata Donetskin ja Luganskin asevarusteluun. "Sen vuoksi Javelin panssarintorjuntaohjukset ovat yksi asetyyppi, jota meidän mielestämme meidän tulisi heille tarjota", hän sanoi.
Ukraina on jo saanut tykistön maalinosoitustutkia, jonka lisäksi Yhdysvallat on raportoinut aloittaneensa seuraavan vaiheen "Fearless Guardian" -koulutusohjelman täytäntöönpanossa, jonka tavoitteena on Ukrainan asevoimien kouluttaminen. Amerikkalaiset sotilaskouluttajat ottavat osaa viiden jalkaväen pataljoonan ja yhden erikoisoperaatiojoukkojen yksikön kouluttamiseen, jotka osallistuvat niin kutsuttuun "terrorismin vastaiseen operaatioon" (ATO) Itä-Ukrainan alueella Donetskin ja Luganskin Kansantasavaltojen joukkoja vastaan.

Doni uutistoimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti