torstai 19. marraskuuta 2015

On ymmärrettävää, että ihmisten ollessa tyytymättömiä poliittisiin päättäjiin lännessä ja länsimaiden harjoittamaan sotaisaan ulkopolitiikkaan alkaa ruoho aidan toisella puolella vihertää aivan eri tavalla heidän silmissään. Mutta onko se todella vihreämpää, vai voisiko kyse olla ainakin osittain optisesta harhasta?
'Tulin, pelasin, voitin.' Venäjän presidentin poliittisia siirtoja on verrattu šakkimestarien manöövereihin.
VENÄJÄN PRESIDENTTI Vladimir Putin näyttäisi nousseen Washingtonin ja Naton johdolla operoivia sotahaukkoja ja heidän agendaansa vastaan. Etenkin viimeisten vuosien tapahtumien johdosta on varsinkin amerikkalaisissa vaihtoehtomedioissa alettu leipoa Putinista jonkinlaista sankaria tai jopa pelastajaa. Joitain vuosia sitten näissä julkaisuissa vielä puhuttiin myös Venäjällä tapahtuneesta valtioterrorismista, ja suhtautuminen Venäjän hallitukseen oli huomattavasti epäluuloisempaa.¹ Nykyisin kuitenkin vaikuttaa siltä, että Putinin ja Venäjän toimet pyritään aina selittämään parhain päin. Ellei muu auta,  todetaan Putinia vastaan kohdistuvien syytösten olevan vain lännen propagandaa.
Olisiko sitten entisestä KGB:n miehestä kirkasotsaiseksi lännen hegemoniapyrkimyksiä vastustavaksi idealistiksi? Luonnollisesti monet haluaisivat uskoa näin olevan, mutta varoitettakoon jo tässä vaiheessa, että tässä kirjoituksessa Putinia tarkastellaan varsin skeptisesti. Päinvastaisia näkemyksiä kaipaavat varmasti löytävät sellaisia melko vaivattomasti, kun taas valtamediassa Putinia suorastaan demonisoidaan. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että poliittisessa maailmassa mukavat ja hyväntahtoiset ihmiset eivät tule pärjäämään, ja valtaan päästäkseen on toisinaan turvauduttava likaisiin temppuihin. Recentr-sivustoa ylläpitävä Alexander Benesch toteaa² Putinin nousseen valtaan, kun häntä tukeneet henkilöt erehtyivät kuvittelemaan pystyvänsä helposti kontrolloimaan suojattiaan.
Putinin valtaannousussa merkittävä rooli oli Tšetšenian sodalla ja Moskovassa sekä muualla Venäjällä vuonna 1999 tehdyillä kerrostaloihin kohdistuneilla pommi-iskuilla, joista syy vieritettiin tšetšeeneille ja sankarin viitta sovitettiin Vladimir Putinin harteille. Yhdysvalloissa 11.9.2001 tehdyn terrori-iskun jälkeen Putin alkoi yhdessä presidentti George W. Bushin kanssa levittää ”terrorismin vastaisen sodan” ilosanomaa maailmalle. Tässä kirjoituksessa ei tarkastella Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mahdollisia kytköksiä Venäjällä tehtyihin terrori-iskuihin.³ Aiheesta kiinnostuneet voivat lukea esimerkiksi John B. Dunlopin kirjoja The Moscow Bombings of September 1999 (2012) ja The 2002 Dubrovka and 2004 Beslan Hostage Crises (2006) sekä Hannu Yli-Karjanmaan aihetta käsitteleviä kirjoituksia.⁴
Putinin nousu suosioon vaihtoehtoisessa mediassa
Alexander Benesch näkee elokuussa 2008 käydyn Venäjän ja Georgian välisen sodan käännekohtana, jonka jälkeen vaihtoehtoisissa medioissa alettiin laajemmin levittää Venäjän hallituksen näkemyksiä. EU:n vuonna 2009 julkaiseman tutkimusraportin⁵ mukaan Georgia aloitti sodan, ja joidenkin väitteiden mukaan jopa CIA olisi toiminut sodassa taustavaikuttajana. Benesch kuitenkin viittaa Marcel H. Van Herpenin kirjaan Putin’s Wars (2014), jonka mukaan venäläisetkin olisivat valmistautuneet sotaan jo vuosien ajan rakentaen jopa rautatien tulevaa konfliktia silmälläpitäen. Vaikuttaisi yhtä kaikki siltä, ettei Putinin suosio vaihtoehtoisissa medioissa vielä tässä vaiheessa saanut enemmälti tuulta alleen.
Vasta Venäjän asettuminen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin puolelle hyvin pitkälti lännen tukemista terroristeista koostuvia ns. ”kapinallisia” vastaan ja Yhdysvaltojen osallisuuden paljastuminen Ukrainan konfliktissa nostivat toden teolla Putinin nimen ihmisten huulille laajemmassa mitassa. Mutta vaikka lännen mediassa onkin levitetty propagandaa esimerkiksi Ukrainan sodasta, olisi hyvä muistaa, ettei myöskään vaikkapa Russia Today tarjoile absoluuttista totuutta, vaan toimii enemmän tai vähemmän Venäjän hallinnon äänitorvena. Tämähän ei tietysti tarkoita, etteikö sekin — aiheesta riippuen — tuottaisi kelvollista uutismateriaalia. Ylipäätään minkään median osalta ei kannata tuudittautua ajatukseen, että kaikki sieltä tuleva on luotettavaa ja puolueetonta tietoa.
Hyötyykö Venäjä Ukrainan konfliktista?
Ukrainan suhteen on toki luonnollista, että Venäjäkin puolustaa etupiiriään ja pyrkii turvaamaan selustaansa Natoa ja länsimaita vastaan. Mutta vaikka kriisin taustalta on paljastunut Yhdysvaltain toimintaa – esimerkiksi Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Victoria Nuland on kertonut USA:n tuoneen Ukrainaan demokratiaa viidellä miljardilla dollarilla⁶ – ei tämä tarkoita, että Venäjän toimien Ukrainassa tulisi olla kaiken arvostelun yläpuolella.
Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että myös Venäjän on väitetty suunnitelleen konfliktia etukäteen. Putinin entinen neuvonantaja Andrei Illarionov on sanonut,⁷ että Venäjän sotajohto olisi suunnitellut sitä 11 vuotta. Venäläislehti Novaja Gazeta puolestaan kertoo haltuunsa saamaan asiakirjaan perustuen, että Venäjä olisi alkanut valmistella joidenkin osien irrottamista Ukrainasta jo venäläismielisen presidentti Viktor Janukovitšin ollessa vallassa.⁸
Kuitenkaan ennen Ukrainan konfliktia ei Krimin venäläisväestön keskuudessakaan nähtävästi koettu suurta tarvetta irtautua Ukrainasta, vaikka tilanne onkin vaihdellut vuosien varrella.⁹ Krimiläisiä poliittisia nuorisojärjestöjä käsittelevään pro graduunsa aineistoa keränneen antropologi Emma Rimpiläisen mukaan¹⁰aiemmin Ukrainasta irtautumista tavoitellut Venäläinen yhtenäisyys -puoluekin oli jo keväällä 2012 hyväksymässä Krimin kuulumisen Ukrainaan. Pahoja jännitteitä eri väestöryhmien välillä ei ollut, vaikka venäläiset jonkin verran valittivatkin oikeuksiensa polkemisesta. Näin ollen Venäjäkin olisi hyötynyt Ukrainan konfliktista, jos se siis todella oli jo pitkään suunnitellut Krimin haltuunottoa.
vladimir_putin_and_media
Putin lehdistötilaisuudessa.
Mielenkiintoinen näkemys on eräällä Rimpiläisen haastattelemalla moskovalaismiehellä, joka arvioi¹¹ Venäjän toimien tarkoituksena olevan osoittaa vallankumouksen kustannusten olevan tavallisille kansalaisille suuremmat kuin hyödyt ja näin kenties ehkäistä Putinin vastaista liikehdintää. Hänen mukaansa Putinin kannattaa pikemminkin yrittää pitkittää Itä-Ukrainan konfliktia, jotta vallankumous Venäjällä vaikuttaisi vähemmän houkuttelevalta. Toinen haastateltu kysyy ”Yksi korruptoitunut hallitus vaihdettiin siellä toiseen ja kuka siitäkin hyötyi?” Rimpiläisen saamiin vastauksiin lukeutuu myös, ettei Venäjällä kannata yrittää muuttaa mitään, koska siinä saa vain itsensä hengiltä, ja että eurooppalaisten uskoa äänestämiseen ja yksittäisen kansalaisen vaikutusmahdollisuuksiin pidetään Venäjän oloissa lähinnä naiivina.
Lisäksi kun monet ylistävät, kuinka Venäjä antoi krimiläisten päättää, haluavatko he liittyä Venäjään, ei se päinvastaisissa tilanteissa – kuten Tšetšenian pyrkiessä itsenäistymään – ole ottanut kuuleviin korviinsa paikallisen väestön mielipidettä. Venäjääkin voisi siis edelleen luonnehtia Yhdysvaltojen tapaan imperialistiseksi, vaikkei se yhtä ahkerasti olekaan maailmalla konflikteihin osallistunut.
Venäjän sisäiset ongelmat
Venäjän sisäisistä ongelmista voisi kirjoittaa tarkemminkin, mutta tässä niitä käydään läpi vain lyhyesti. Kirjoituksessaan Alternative media needs to stop Putin worship now¹² Alexander Benesch mainitsee niistä joitakin. Beneschin mukaan koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmät ovat heikoissa kantimissa ja väkiluku on laskussa, koska ihmiset eivät halua lapsia ja aborttien määrätkin ovat ennätyslukemissa. Valitettavasti hän ei kuitenkaan esitä lähteitä. Forbesin¹³ ja Trading Economics -sivuston14 mukaan Venäjän väkiluku olisi jopa hienoisessa nousussa, kun taas World Population Review15 jWorldometers16 esittävät sen olevan laskussa. Näistä voi jokainen valita omaan agendaansa parhaiten sopivat lukemat.
Joka tapauksessa Benesch jatkaa, että valtio panostaa koko kansan hyvinvoinnin sijaan aseisiin ja ylemmän luokan ylellisyyteen. Talous perustuu ylihintaiseen öljyn ja kaasun tuotantoon, jossa omistajat ovat miljardöörejä kun taas työläiset tienaavat hädin tuskin riittävästi selviytyäkseen vaatimattomista ruoka- ja asumismenoistaan. Voittoa tehdään vain öljyn hinnan ollessa yli 100 dollaria tynnyriltä. Myös median tila on huono, sillä lähes kaikki vaihtoehtoiset ja hallitusta kohtaan kriittiset mediat on tukahdutettu. Vankilat ovat armottomia, ja kidutusta esiintyy siinä määrin, että Guantanamokin jää Beneschin mukaan sen osalta toiseksi.
Kuinka vaihtoehtomediat omaksuvat Venäjälle myönteisen näkökulman?
Miksi sitten vaihtoehtoisissa medioissa niin usein hehkutetaan Venäjää? Benesch näkee syyksi sen, että venäläisellä valtamedialla ja tiedustelupalveluilla on paljon rahaa, kun taas vaihtoehtoisilla medioilla on hyvin vähän rahaa tai muitakaan resursseja. Kun sitten venäläiset tiedustelupalvelut nostavat tärkeiksi katsomiaan asioita puheenaiheiksi tai suorastaan kertovat valheita, hyvää tarkoittavat ja lännen median valheisiin kyllästyneet vaihtoehtoista mediaa edustavat henkilöt omaksuvat ne helposti ilman syvempää tutkimusta. Tätä ei tietenkään pidä ymmärtää niin, että venäläismedioista peräisin olevat uutiset olisivat lähtökohtaisesti valheellisia. Niihin tulisi vain suhtautua samalla kriittisyydellä kuin länsimedian uutisiinkin.
Venäjällä mediajärjestelmä ruokkii itse itseään. Venäjälle myönteisistä näkökulmista on tullut niin suosittuja, että kohdeyleisö odottaa tai suorastaan vaatii niitä, joten pysyäkseen aallon harjalla tai tullakseen suosituiksi on esimerkiksi bloggaajien niitä tarjottava. Lisäksi kilpailu on sen verran kovaa, että tarinat on saatava linjoille mahdollisimman nopeasti, minkä vuoksi taustoihin ei ole edes aikaa perehtyä. Jossain vaiheessa sitten joku tunnetumpi kirjoittaja tai vaikkapa radiojuontaja poimii kyseiset tarinat ohjelmistoonsa saaden viimeisetkin epäilijät vakuuttumaan tietojen luotettavuudesta. Benesch esittää kymmenvaiheisen kaavan, jota monet vaihtoehtoisissa medioissa käyttävät:
  1. Kaikki järisyttävät tapahtumat tulee välittömästi esittää CIA:n tai läntisten tahojen salaliittona. Kaikki, mikä sopii tähän näkökulmaan, on hyvää todistusaineistoa. Näkökulman kanssa ristiriidassa olevat asiat tulee sivuuttaa.
  2. Se, että Venäjä tai sen liittolaiset voisivat olla tällaisten tapahtumien taustalla, tulee kieltää täysin. Mitään tähän viittaavia johtolankoja ei tule seurata.
  3. Kaikki motiivit, joita Venäjällä saattaisi olla, tulee kieltää. On aina väitettävä, että Venäjä ei hyödy tilanteesta tai että vain Washington hyötyy siitä.
  4. Vain sellaisia historiallisia vertailukohtia, joissa länsi näyttää pahalta – kuten Gladio-terrorismia17 – tulee käyttää. False flag -iskuja Venäjällä ei tule koskaan mainita.
  5. Venäläismedian raportteja tulee poikkeuksetta käyttää lähteinä.
  6. Varsinaista syventävää kirjallista materiaalia ei tule hyödyntää, etenkään jos se saa Venäjän näyttämään pahalta.
  7. Putin on aina oikeassa. Hänet täytyy esittää viisaana, oikeudenmukaisena, puolustautuvana ja voimakkaana.
  8. Putin on kaiken kritiikin yläpuolella.
  9. Sekä Venäjän ulko- että sisäpolitiikkaa tulee kehua.
  10. Aina tulee vähintäänkin epäsuorasti ehdottaa, että ihmisten lännessä tulisi liittoutua Venäjän kanssa ja hyväksyä Putin johtajakseen.
Tähän voisi vielä lisätä, että Putinin joihinkin toimiin kriittisesti suhtautuvien vakuuttamiseksi saattaisi olla hyvä todeta vertauskuvallisesti, että Putin pelaa mestaruusluokan šakkiottelua hegemoniaan pyrkivää länttä vastaan. Näin ollen kaikilla hänen kyseenalaisiltakin vaikuttavilla siirroillaan on oltava jokin ovela piilomerkitys. Sitähän ei toki voi kieltää, etteikö Putin olisi taitava poliitikko, mutta on silti kokonaan toinen kysymys, kenen hyväksi hän siirtojaan tekee. Ilmeisesti sen tietävät vain Putin itse sekä hänen aivoihinsa porautuneet huippuluokan ajatustenlukijoiksi itsensä mieltävät analyytikot, jotka levittävät ilosanomaa Putinista uutena messiaana.
Putinin hypettämisessä Benesch näkee myös sen vaaran, että Yhdysvaltain hallitus hyödyntää vaihtoehtoisen median Venäjä-mielisyyttä yrittämällä luokitella sen edustajat maanpettureiksi tai vieraan valtion agenteiksi. Vastaavasti Venäjällä uudistuksia haikailevat tai Putinia vastustavat helposti luokitellaan pettureiksi ja/tai CIA:n kanssa yhteistyötä tekeviksi.
Mustavalkoisuudesta harmaan sävyihin
Vladimir Putinin kritisointi ei ole tällä hetkellä kovinkaan trendikästä vaihtoehtoisessa mediassa. Kriittisiä kommentteja paheksutaan, ja toisinaan niiden esittäjien väitetään jopa tukevan lännen sotaisaa ulkopolitiikkaa. Jokaisen olisi valittava puolensa, ja ellei Venäjää nyt aivan täydellisenä pidettäisikään, todetaan sen usein olevan joka tapauksessa pienempi paha kuin Yhdysvallat. Myönnettäköön, ettei kyseinen väittämä ole täysin vailla pohjaa. Lännen sotaisuus — myös Venäjää vastaan — on toki paheksuttavaa. Mutta kuten useissa vaihtoehtomedioissa vaikuttanut, Non-Aligned Media -sivuston perustajiin kuuluva Brandon Martinezkysyy:18 eikö imperialismin vastustajien tulisi tasapuolisuuden nimissä tuomita – mikäli aiheellista on – myös Venäjän toimet sen omassa vaikutuspiirissä?
Gangsterit ja järjestäytyneet rikollisorganisaatiot usein kilpailevat keskenään ja heittävät lokaa vastapuolen niskaan. Martinez kutsuu Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Israelia, mutta myös Venäjää ja Kiinaa, rikollisvaltioiksi, jotka rikollisorganisaatioiden tavoin muodostavat ryhmittymiä ja kilpailevat keskenään pyrkien panettelemaan vastustajaansa kaikin mahdollisin keinoin.
Putin ei toki ole ollut yhtä sotaisa kuin vastapuolensa, ja siitä hänelle voisi antaa pientä tunnustusta. Mutta ei Venäjänkään sotia esimerkiksi Tšetšeniassa tule unohtaa tai kaunistella. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että Venäjän motiivit sen toimille Lähi-idässä näyttäisivät olevan pikemminkin pragmaattisia ja itsekkäitä kuin ideologisia, vaikka niiden vaikutukset olisivatkin positiivisempia kuin lännen sotatoimien. Ukrainan tilanteenkin voidaan nähdä juontavan juurensa imperialistisesta suurvaltapolitiikasta, jossa ei ole mielekästä katsoa ainoastaan yhden osapuolen olevan syyllinen kaikkeen toisen ollessa täysin viaton ja kaiken arvostelun yläpuolella oleva vastapuolen juonittelujen uhri.
Kuten jo todettiin, Venäjällä on edelleen paljon sisäisiäkin ongelmia, vaikka Putin onkin tuonut maahan tietynlaista vakautta edeltäjänsä Boris Jeltsinin sekasortoisen aikakauden jälkeen. Huolimatta siitä, että Putinilla on varmasti aitoakin kannatusta, monet äänestävätkin häntä käytännön syistä. Venäjällä kaivataan vahvaa johtajaa, ja kuten aiemmin viitatussa Emma Rimpiläisen artikkelissa19 todetaan, ei Putinilla tällä hetkellä ole karismaattista opponenttia, jonka taakse hänen vastustajansa voisivat asettua.
Mihinkään henkilöpalvontaan tai Putinin ylenpalttiseen hypettämiseen suurena sankarina ei edellä esitetyn perusteella ole syytä. Toisaalta Putinia ja Venäjää ei myöskään ole perusteltua silmittömästi demonisoida, vaan kritiikin olisi pohjattava tosiasioihin enkä mihinkään populistisiin letkautuksiin, kuten ”Putin on kuin Hitler”.
Ovatko sitten kaikki vähänkään Venäjä-mieliset jonkin sortin ”trolleja”? Varmasti niin Venäjällä kuin Yhdysvalloillakin on propagandistinsa. Mutta kun valtamediassa käsitellään Venäjään jollain tapaa myönteisesti suhtautuvia siten että heidät leimataan tai he leimautuvat ”trolleiksi”, on sillä peiliin katsomisen paikka. Yhtenä syynä Venäjän saavuttamalle suosiolle vaihtoehtoisissa medioissa voidaan nähdä valtamedian hyvin puolueellinen uutisointi.
Vladimir Putinista ja Venäjästä löytyy paljon kritisoitavaa, mutta sitä löytyy Yhdysvalloistakin, ehkä jopa vieläkin enemmän. Jos valtamedia tekisi työnsä kunnolla ja toisi molempien osapuolten näkemykset esille suhtautuen niihin yhtä lailla terveen kriittisesti, ei Venäjän toisinaan mauttomaksikin menevä hehkutus vaihtoehtomedioissa ehkä olisi niin yleistä.
 
Kommentti. Lainataan (hieman stilisoiden) nimimerkillä Pertti kirjoittavan Vastavalkeankommentaattorin tämän artikkelin yhteydessä esittämiä huomioita siitä,  miksi vaihtoehtomediat näyttäytyvät usein länsivastaisina ja Venäjä-mielisinä:

”Vaihtoehtomedia koetaan usein Venäjä-mielisenä, koska massamedia niin Suomessa, Euroopassa kuin Amerikassakin tukee NATO-leirin sotia ja laajentumista, demonisoiden vihollisensa. Esimerkiksi amerikkalaisen Infowars-sivuston omistaja Alex Jones on kuumapäinen punaniskapatriootti ja läpeensä kapitalisti, joka vihaa sosialismia. Mutta Libyan sodan aikana hänen oli pakko puolustaa Libyan hallintoa ja tuomita oman maansa hyökkäys. Syyrian sodan aikaan hänen oli pakko puolustaa Syyrian hallintoa ja tuomita oman maansa tukema vallankaappausyritys. Näin, vaikka hän inhosi sekä Gaddafia että Assadia.

Jones on myös useita kertoja vieraillut Russia Todayn lähetyksissä ja kannattanut Putinia. Koska Infowars haluaa kertoa sen mitä valtamedia ei kerro ja paljastaa hallinnon valheet, se näyttää äkkiseltään amerikkalaisvastaiselta [ja Venäjä-mieliseltä]. Kuitenkin se on nimenomaan patrioottien suosima uutistoimisto ja sivusto, koska patrioottien mielestä hallinto joka valehtelee omalle kansalleen on petturi, ja on isänmaallista paljastaa sen koiruudet ja vastustaa sitä.

Russia Today tekee amerikkalaiselle demokratialle palveluksen tarjoamalla kriitikoille mahdollisuuden esittää kritiikkiä. Mutta Venäjälle RT puolestaan tekee karhunpalveluksen, kun se tukee Venäjän hallinnon politiikkaa. Demokratiassa nimittäin median tehtävä on olla kansalaisten puolella, vallanpitäjien vahtikoira, estää vallanpitäjiä anastamasta valtaa ja johtamasta kansaa harhaan. Valitettavasti massamedia liittoutuu vallanpitäjien kanssa joka puolella, ja siitä tulee vallanpitäjien sylikoira ja kansan vihollinen.”
Lähteet
  1. Watson, Paul Joseph | Infowars (29.3.2010): Moscow Metro Blasts: Another FSB Inside Job?http://www.infowars.com/moscow-metro-blasts-another-fsb-inside-job/
  2. Benesch, Alexander | Recentr (17.10.2015): Putin is no statesman, no Reagan.
    http://recentr.com/eng-wordpress/2015/10/17/no-putin-is-no-statesman-no-reagan/
  3. Salmi, Mika (2.8.2015): Valtioterrorismista Venäjällä.
    https://mikasalmi.wordpress.com/2015/08/02/valtioterrorismista-venajalla/
  4. Yli-Karjanmaa, Hannu (2007): Dubrovka-teatterin kaappaus lokakuussa 2002.
    http://www.11syyskuu.net/teatterikaappaus%20ja%20beslan.htmKirja Valtiot ja terrorismi (2008) on saatavilla pdf-muodossa:
    http://www.11syyskuu.net/valtiot%20ja%20terrorismi%202013.pdf
  5. Independent International Fact-Finding Missionon the Conflict in Georgia: Report (syyskuu 2009):http://echr.coe.int/Documents/HUDOC_38263_08_Annexes_ENG.pdf
  6. Information Clearing House (13.12.2013): Victoria Nuland Admits: US Has Invested $5 Billion In The Development of Ukrainian, ”Democratic Institutions”.
    http://www.informationclearinghouse.info/article37599.htm
  7. Yle (14.9.2014): Putinin ex-neuvonantaja: ”Venäjä sotii Ukrainaa vastaan – suunniteltu 11 vuotta”.
    http://yle.fi/uutiset/putinin_ex-neuvonantaja_venaja_sotii_ukrainaa_vastaan__suunniteltu_11_vuotta/7470317
  8. Yle (24.2.2015): Putinin ex-neuvonantaja: ”Venäjä sotii Ukrainaa Novaja Gazeta: Venäjä suunnitteli Ukrainan osien haltuunottoa jo Janukovytšin vallassa ollessa.http://yle.fi/uutiset/novaja_gazeta_venaja_suunnitteli_ukrainan_osien_haltuunottoa_jo_janukovytsin_vallassa_ollessa/7827394
  9. Yle (21.3.2014): Krim halusi irti Ukrainasta jo 1990-luvulla.
    http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/03/21/krim-halusi-irti-ukrainasta-jo-1990-luvulla
  10. Krohn, Elias | Helsingin yliopisto (4.3.2014): Krimillä ei luoteta Ukrainan valtaan.
    https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/krimilla-ei-luoteta-ukrainan-valtaan
  11. Rimpiläinen, Emma | Ydin (21.5.2015): Putinismiin kyllästyneet vailla johtajaa.
    http://ydinlehti.fi/numero-2015-2/putinismiin-kyllastyneet-vailla-johtajaa/
  12. Benesch, Alexander | Recentr (4.10.2015). Alternative media needs to stop Putin worship now.
    http://recentr.com/eng-wordpress/2015/10/04/alternative-media-needs-to-stop-putin-worship-now/
  13. Adomanis, Mark | Forbes (23.1.2015): Russia’s Population Is Still Growing, But Trouble Lies Ahead.
    http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2015/01/23/russias-population-is-still-growing-but-trouble-lies-ahead/
  14. Trading Economics: Russia — population. http://www.tradingeconomics.com/russia/populationr
  15. World Population Review: Russia Population 2015.
    http://worldpopulationreview.com/countries/russia-population/
  16. Worldometers: Russia Population (live).
    http://www.worldometers.info/world-population/russia-population/
  17. Krohn, Elias | Vastavalkea (11.9.2015): Operaatio Gladio ja Naton salaiset armeijat.
  18. Martinez, Brandon | Non-Aligned Media (4.10.2015): On Russia’s Campaign in Syria.
    http://nonalignedmedia.com/2015/10/on-russias-campaign-in-syria/
  19. Ks. viite nro 11.

Mika Salmi on tietotekniikan insinööri, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana perehtynyt mm. terrorismiin ja siihen liittyviin sotiin. Artikkeli on Vastavalkeaa varten muokattu ja lyhennetty versio hänen blogissaan julkaisemastaan kirjoituksesta.

Jaa:

Tykkää tästä:

LUE MYÖS

10 KOMMENTTIA

  1. Itse olen seurannut Putinin, uraa ja kehitystä ,siitä kun tämä varsin ujona ja sanoisinko mitättömän oloisena nousi Jeltsinin seuraajaksi. Alkuun epävarmasta hahmosta on kasvanut eräänlainen historiallinen ikoni, kehitys on olllut nopea. Läntisessä tietoisuudessa ei ole ollut syvempää Neuvostoliiton tapahtumien eikä ilmiöiden ymärtämystä,ei edes siitä mikä ero on ollut puoluelinjan ja kgb välillä. Putin edustaa parhaimmillaan turvallisuuskoneiston historiallista jatkuvuutta, joka periytyy itseasiassa tsaarinvallata saakka. Se tosiasia on tietenkin tunnustettava ,ettei kyse ole pelkästään yhdestä persoonasta, vaan yksi persoona oikeastaan kompromissina kykeni nousemaan eri etutyhmien sovittelun kautta nykyiseen asemaansa. Myös se on avoimesti tunnustettava, että kyvykään yksilön kehitys on sopivissa olosuhteissa mahdollista, sen Putin omalla kehitykselään on osoittanut.
  2. Sekin on toki muistettava,että Putinilla on myös edeltäkäyviä, kuten ,esimerkiksi meidän Kekkonen,joka varsin suoraviivaisena autoritäärisenä johtajana nojasi alempiin kansankerroksiin ja paransi kaudelaan meidän asemaa, harjoittamalaan ja edistämälään kansanrintama politikalaan. Me suomalaiset voisimme oikeastaan röyhistää rintaamme ,olemmehan me oikeastaan keksineet Putinismin, eli Kekkoslaisuuden.
  3. Historiassa jos halutaan tantua ja kenties oppia, tulee vastaan ruotsinvallan aika jolloin tavallisella, silloin maarahvaalla koitti helpotuksen ajat, silloin kun siirytiin ns yksinvallan aikaan, jolloin aateliston valtaa rajoitetiin, sama operaatio ja samalla itkupotku raivareiden aihe venäläiselä liberaalilla kaupunkilais väestöllä oli ,kun vuoden 08 vaaleissa Putin oikeataan vaihtoi kannattajakuntansa pikkutaajamien väkeen, julistautumalla tunnustukselliseksi ortodoksi konservatiiviksi.
  4. Vaihtoehtomedia näyttää joskus Putinin suhteen turhan itsekritiikittömältä… Mutta vaihtoehtoehtomedia on kiinnostunut sellaisista asioista kuten maailmanrauha ja suurista kulissien takaisista peleistä. Ei siksi niin paljon esimerkiksi Putinin mielenterveyden ja uran eettisyyden arvioimisesta ja maailmantilanteista, jotka ovat kaukana nykyisestä.
    Ymmärrän vaihtoehtomediaa varsinkin nykytilanteessa kun kukaan muu kuin Putin, joka on saanut viime aikoina entistäkin laajemmat valtaoikeudet, ei olisi voinut pysäyttää USA:n ainakin vuodesta 1980 haaveilemaa ja suunnittelemaa marssia: ensin arabikevään järjestäminen ja Irak… ja nykyisin Assadin kaatamiseksi ja sitten Iraniin.
    Mutta jos Putinia pitää arvioida, viitsisittekö arvioida suomennettuja Putin-kirjoja?
    Infotulvan vuoksi ja nykyisen polttavan maailmantilanteen kannalta on kuitenkin oleellista keskittyä oleelliseen. Eli ensisijaisesti kysymykseen: Miten arvioitte Putinin ulkopoliittista käytöstä nykyään?
    Sen valossa, mitä mielestänne eniten maailmassa tulisi tehdä…
    Oleellista nykymaailmassa on esimerkiksi arvioida, ovatko mm. Venäjä-lähtöiset ISIS-linkit propagandaa (en lähde itse niitä tässä kommentoimaan).
    Tässä niistä ehkä tärkein: http://www.veteranstoday.com/2015/11/16/putin-g20-gets-evidence-that-g20-financing-isis/ (Vastaavia linkkejä olisi kymmeniä.)
  5. Mielenkiintoinen artikkeli sinänsä. Jos tuota lyhyesti ensi tuntumalta kommentoi, niin aika hyvät syyt vaihtoehtomedialla on USA:n vieroksunnalle ja Venäjän idealisoinnille.
    Merkittävin syy lienee se, että USA on selvästi nostanut itsensä jalustalle, antanut ymmärtää olevansa poikkeuksellinen, super, moninapaisen maailman vastustaja, globaaliin hegemoniaan pyrkivä imperialistinen rahan hanke… erään presidentin sanoin maa, jonka tarkoitus on bisnes.
    Joka itsensä ylentää, se alennetaan.
    Sitten se on ’pour people must exit’ maa …maa vailla mitään filosofis-ideologista tai hallinnan periaatetta … jossa kaikki toiminnallistetaan ja muutetaan välittömästi aineelliseksi, osaksi yhtä ja samaa ’elämäntavan uskontoa’.
    Se on tavallaan koko maailman käsittävä New York, josta filosofi Jean Baudrillard antaa hyvän kuvan kirjassaan Amerikka.
    Baudrillardia tiivistäen: Amerikka tuhoaa säälin ja myötätunnon tunteen, kaikkein arvokkaimman, vauhdilla: ei ole lupa pysähtyä. ’Pour people must exit’… köyhät ovat uhka kulutusmarkkinoille, häpeä koko maalle. Se on ontto, umpinarsistinen ’we did it / ’great! – isn’t it? -kulttuuri’
    Tuo 10-vaiheinen kaava on kyllä kärjistetty eikä sitä voine yleistää.
    • Huomaan heti, että tuohon olisi ehdottomasti pitänyt yhdeksi merkittäväksi syyksi laittaa maan harjoittama globaali militarismi ja umpikiero kaksinaismoraali sekä oikeuden ottaminen omiin käsiin laeista piittaamatta.
      Kaikki moraalisesta alennustilsta ja barbariasta kertovia asioita.
      Vastaavaa ei voi löytää Venäjältä. Maa ei ole imperialistinen eikä rakenna tukikohtia maailmalla. Se puolustaa itsenäisyyttään mikä luonnollisesti herättää aina kunnioitusta. Tsetseenia oli pakko pitää aisoissa koska sen kautta CIA punoi omia juoniaan. Ja nyt Tsetsenia lienee aika tyytyväinen osaansa.
      Venäjän kaksinaismoraali ei liioin ole läpinäkyvää, Putin on aika rehellinen eikä jää alinomaa kiinni valheista kuten Obama. Ja suhde kansaan toimii. Hän kuuntelee.
      Venäjä myös kunnioittaa kansainvälisiä lakeja aivan eri tavalla kuin USA, joka rikkoo niitä koko ajan.
      Aika helppo siis faktojen pohjalta on ymmärtää, että ihmisten ja kansojen sympatiat ovat kääntyneet Venäjän suuntaan. Olisi aika huolestuttavaa ellei näin olisi.
      Putin on myös henkilönä sympaattinen ja rauhallinen eikä uhoava ja itseään täynnä oleva kuten Obama on, asia millä on oma merkityksensä.
  6. Moni on varmasti Suomessakin kiinnittänyt huomiota Barack Obaman syntymätodistus jupakkaan. Julkaistussa syntymätodistuksessa, joka löytyy helposti netistä(googleta: Barack Obama birth certificate ja valitse ”images”) on huomattavan outo piirre. Presidentin isän syntymä paikaksi on kirjattu: Kenya, east africa. Oudoksi tämän tekee se, että ”Keniasta tuli Kenya” 1963, jota ennen maa oli Brittiläinen itä-afrikan protektoraatti (British east african protectorate). Yhdysvaltain presidentti syntyi 1961… Tämä ”mikä mikä maan poika” on noudattanut johdonmukaisesti politiikkaa, jonka Bush ensimmäisen poika Bush tyhmempi viitoitti ja sitä kautta herättänyt sellaista vastustusta kriittisemmissä, että vihtahousukin voisi esiintyä edukseen.
    Itse suosittelisin mitä suurinta kyynisyyttä arvioitaessa suurvaltojen toimintaa ja heidän johtajikseen valikoituneiden ihmisten henkilöitä.
  7. Kirjoituksessa on paha asiavirhe. >> Voittoa tehdään vain öljyn hinnan ollessa yli 100 dollaria tynnyriltä.>>
    Tämä ei pidä paikkansa. Venäjän valtion aiemmat budjetit perustuivat sen varaan, että valtio saisi suuria tuloja öljystä. Tulevat budjetit rakennetaan sen varaan, että hinta olisi 60-65 dollaria tynnyriltä. Toisin sanoen tämäkin tuottaa niin paljon ylijäämää, että se voidaan budjetoida.
    Mikä sitten on alhaisin öljyn hinnan taso, jolla venäläiset tekevät vielä voittoa? En tiedä, mutta Alexandr Novak, Venäjän energiaministeri on väittänyt Venäjän kustannusten olevan alhaisimpien joukossa. Joka tapauksessa se on varmasti alhaisempi kuin liuskeöljyllä.
    • En ole mikään asiantuntija tuon öljyn hinnan suhteen. Voihan siis olla, että olen ymmärtänyt jotain väärin tai että tilanne on muuttunutkin, sillä nämä lähteet ovat kaikki vuoden takaisia.
      Joka tapauksessa, Russia Today kirjoittaa (https://www.rt.com/business/197380-oil-price-russia-100-budget/): ”Russian officials have stressed there will be no sharp rise in Russia’s budget deficit, but the country’s largest bank, Sberbank, says an oil price of $104 is required to balance the 2015 budget. A drop of prices to $80 per barrel could cost Russia 2 percent of GDP.
      The Russian state budget is based on oil prices of $96 per barrel, which both Brent and WTI crude fell below in previous days.”
      CNN (http://money.cnn.com/2014/10/30/investing/cheap-oil-prices-hurt-iran-venezuela-saudi-arabia/): ”Russia has oil budgeted at $100, while Saudi Arabia will break even at $95 per barrel.”
      Business Insider (http://www.businessinsider.com/here-are-the-big-winners-and-losers-of-low-oil-prices-2014-10?IR=T): ”Saudi Arabia can survive low prices because, when oil was $100 a barrel, it saved more of the windfall than it spent. The biggest losers are countries that didn’t. Notable among these are three vitriolic critics of America: Venezuela, Iran and Russia.
      For Russia the impact will be less dramatic, at least at first. Its draft budget for 2015 assumes oil at $100 a barrel; below that, it will be harder for Vladimir Putin, the president, to keep his spending promises.
      With oil at $80-85 a barrel Russia would probably run a budget deficit of only about 1% of GDP next year.”
      Guardian (http://www.theguardian.com/business/2014/nov/24/oil-plunging-prices-russia-economy-hit-hard-opec): ”A lengthy dispute is expected to inflict huge damage on Moscow’s finances, which depend on oil profits for half of its revenues. Its budget for next year, passed by the lower house of parliament on Friday, is based on an oil price of $96 per barrel.”
  8. Toki kaava voi olla kärjistetty, eikä se tietenkään jokaisen kohdan suhteen päde kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtomedioihin. Esim. täällä Vastavalkeassa Venäjä-uutisointi on – sikäli kun nyt on tullut lueskeltua – omasta mielestäni ollut tasapainoisempaa kuin vaikkapa Verkkomediassa oli. Mutta jonkin verran amerikkalaistakin vaihtoehtomediaa seuraannena, tuosta kaavasta löytyi kyllä tuttujakin piirteitä.
    Eikö sitten esim. Tsetsenian sodan voisi katsoa kertoneen ”moraalisesta alennustilasta ja barbariasta” samaan tapaan kuin jenkkien sodat Lähi-idässä? Tai voisiko Tsetsenian presidenttien murhaamista kutsua ”oikeuden ottamisena omiin käsiin”?
    Olen itsekin kirjoittanut aikanaan Verkkomediassa julkaistussa kirjoituksessani esim. Shamil Basajevin mahdollisesti toimineen lännen hyväksi. Mutta en ole toisaalta löytänyt mitään kiistatonta näyttöä hänen CIA-yhteyksistään. Hannu Yli-Karjanmaa on esim. kyseenalaistanut (http://www.11syyskuu.net/tsaika.htm) Chossudovskyn tietämyksen tässä asiassa:
    ”Eräät venäläismieliset kirjoittajat lännessä, kuten kanadalainen professori Michel Chossudovski, näkevät Basajevin toimivan CIA:n laskuun, vedoten siihen että Basajev vieraili 1994 Afganistanissa saamassa sotilaskoulutusta. Kuitenkin tiedot tuosta Afganistanin retkestä ovat hyvin niukkoja, eikä ole edes tarkalleen tiedossa, mikä taho olisi järjestänyt tuon väitetyn koulutuksen. Sinällään sota Tshetsheniassa on Nato-maille erittäin hyödyllinen asia. Chossudovskin teksteistä paistaa kuitenkin täydellinen asiantuntemattomuus Pohjois-Kaukasuksen tapahtumista ja selektiivinen epäluotettavien lähteitten käyttö, joka johtaa uskottavuuskriisiin.”
    Mutta on toki mahdollista, että CIA on tukenut Tsetsenian pyrkimyksiä. Olen tätä asiaa kommentoinut enemmänkin alkuperäisessä pidemmässä kirjoituksessani. Lyhyesti sanoen väitetystä CIA:n tuestakaan (jota Brandon Martinez pitää liioiteltuna) ei mielestäni kuitenkaan voi tehdä suoraa johtopäätöstä, että Tsetsenian pyrkimykset itenäisyyteen eivät olisi todellisia tai oikeutettuja.
    Martinez kirjoittaa tuesta esim. kirjoituksensa (http://nonalignedmedia.com/2014/11/putinism-answer-us-israeli-imperium/) kommenttiosiossa:
    ”Whatever support the US gives to Chechnya it is minuscule, hence we hear almost nothing about what goes on in Chechnya in the US media and US politicians rarely bring it up. In any case, US support doesn’t undermine the fundamental right of Chechens for self-determination and living without a Russian military jackboot on their throats. If we are to apply your standard consistently, then the national cause of every country and/or group that Russia supports financially or militarily is likewise delegitimated.”
    ”You talk about Western attempts to “destabilize Russia”, which there may well be, but let us also consider Russia’s attempts to subdue Chechnya and its people through brute force. The Chechens have, for the most part, sought independence from Russia, only to be mercilessly repressed by Moscow. And since when is Chechnya, which is its own autonomous region populated by a non-Russian people and culture, a de facto “part of Russia”? Simply because Russia conquered it? If that’s the case then there’s no sense talking about Palestinian sovereignty or the sovereignty of any nation, since any old conquerer can come along and annex whatever land he pleases, then decry any attempt by the indigenous people to wrest back control of said territory as ‘terrorism.’ Obviously you are prioritizing the perceived “interests” of the Russian state over those of the Chechens for whatever reason, despite Chechens being the clear underdogs in the situation with a far superior moral argument than Russia which seeks to subordinate it as a colony.”
    Kaikki syyt, joiden vuoksi olen skeptinen Putinin Venäjän suhteen, eivät myöskään tule ilmi tässä lyhyemmässä versiossa. Putinin sanotaan olevan USA-UK-Israel-akselin vastavoima, mutta kuitenkin esim. Putinin ja Israelin molemminpuolisista lämpimistä suhteista on melkoisesti näyttöä.
    Putin on myös ollut ”terrorismin vastaisen sodan” kannattaja. Lisäksi hän on antanut siunauksensa Israelin toimille Palestiinassa, ja Israel puolestaan liputtanut Venäjän Tsetsenia-invaasioiden puolesta. Puolustusministeri Ehud Barak onkin todennut, että ”sekä Venäjä että Israel ovat radikaalin islamilaisen terrorismin uhan alla”. Barak on fanittanut Putinia, ja omaksunut jopa hänen ”tapamme terroristit vaikka vessoihin” -iskulauseensa. Vuonna 2010 maat solmivatkin viisivuotisen sopimuksen sotilaallisesta yhteistyöstä tarkoituksenaan ”taistella yhteisiä uhkia, kuten terrorismia ja joukkotuhoaseiden leviämistä vastaan”.
    Mutta myös Syyria on ilmeisesti ollut hyvä bisneskumppani, ja siellä Venäjällä on laivastotukikohtakin. Kuitenkin jo vuonna 2012 Venäjän sanotaan ehdottaneen länsimaille Assadin rauhanomaista syrjäyttämistä. Nimenomaan juuri Assad ei siis vaikuttaisi olevan niinkään tärkeä, kunhan sinne vain ei tule ketään Venäjälle vihamielistä hallitsijaa. Iran taas on tärkeä asiakas ydinvoimateknologian suhteen.
    Näkisinkin siis, että jakautuneet intressit Lähi-idän suhteen ovat se syy, miksi Venäjä saattaisi pyrkiä vakauttamaan Lähi-idän tilannetta, mikä ei sinänsä olisi huono asia toteutuessaan. Kuten sanoin, en suhtaudu Putiniin kriittisesti ihan vaan periaatteen vuoksi. Teot puhukoot puolestaan.
    Enkä myöskään väitä olevani perillä kaikista Putinin aivoituksista. Tietyt asiat ova faktoja, ja niiden perusteella voi tehdä jonkinlaisia johtopäätöksiä. Nähtäväksi jää, mitkä johtopäätökset sitten osuvat oikeaan.

__._,_.___
Attachment(s) from =?iso-8859-1?Q?Heikki_Sipil=E4?= | View attachments on the web
10 of 12 Photo(s) (View all Photos)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti