keskiviikko 18. marraskuuta 2015

 Neuvostoliiton historia - osa 36

Hei,
Kerrotaan, että sinä päivänä, kun bolševikkivalta oli saavuttanut saman iän kuin verisesti kukistettu Pariisin kommuuni, Lenin lähti Smolnasta ja tanssi ilosta lumessa. Toinen kriittinen hetki koitti, kun sotaonni kääntyi talvella 1942-1943.

Ryhdyn taas tähän historiasarjaan. Jatkan kolmen Stalin-kirjan tutkimista. Tämänkertaisissa lainauksissa ei ole mitään erityistä kommentoitavaa. Palautamme mieleen asiayhteyden seuraavia osia pohjustamaan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
KORKEIMMAN YLIPÄÄLLIKÖN PÄIVÄKÄSKY

Lounaisen, Eteläisen, Donin, Pohjois-Kaukaasian, Voronežin, Kalininin, Volhovan ja Leningradin rintaman sotajoukoille

Kaksi kuukautta kestäneiden hyökkäystaisteluiden tuloksena on Punainen Armeija murtanut laajalla rintamalla Saksan fasististen sotajoukkojen puolustuksen, murskannut 102 vihollisdivisioonaa, ottanut yli 200 tuhatta vankia, kaapannut 13.000 tykkiä ja paljon muita taisteluvälineitä sekä edennyt noin 400 kilometriä. Sotajoukkomme ovat saavuttaneet vakavan voiton. Joukkojemme hyökkäys jatkuu.

Onnittelen Lounaisen, Eteläisen, Donin, Pohjois-Kaukaasian, Voronežin, Kalininin, Volhovan ja Leningradin rintaman sotilaita, komentajia ja poliittisen työn tekijöitä saksalaisista fasistisista anastajista ja heidän liittolaisistaan - romanialaisista, italialaisista ja unkarilaisista saavutetun voiton johdosta Stalingradin edustalla, Donilla, Pohjois-Kaukaasiassa, Voronežin edustalla, Velikije Lukin seudulla ja Laatokan eteläpuolella.

Lausun kiitokset päällystölle ja uljaille sotajoukoille, jotka ovat murskanneet Hitlerin armeijat Stalingradin edustalla, murtaneet Leningradin saartorenkaan ja vapauttaneet saksalaisten miehittäjien kynsistä Kantemirovkan, Bielovodskin, Morozovskin, Millerovon, Starobelskin, Kotelnikovon, Zimovnikin, Elistan, Salskin, Mozdokin, Naltšikin, Mineralnyje Vodyn, Pjatigorskin, Stavropolin, Armavirin, Valuikin, Rossošin, Ostrogožskin, Velikije Lukin, Schlüsslburgin ja Voronežin kaupungit sekä monia muita kaupunkeja ja tuhansia asutuksia.

Eteen päin saksalaisten miehittäjien murskaamiseksi ja heidän karkottamisekseen Synnyinmaamme alueelta!

Korkein Ylipäällikkö
          J.STALIN
Moskova, Kreml, Tammikuun 25 pnä 1943.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 Stalin: Leninistä
 Toveri Lenin lepäämässä - huomioita
15.09.1922 (Pravda n: ro 215)

[Lenin:] - "Ne ovat ahneita ja vihaavat syvästi toisiaan. Niillä syntyy tappelu keskenään. Meidän ei tarvitse kiirehtiä. Meidän tiemme on oikea: me kannatamme rauhaa ja sovintoa, mutta vastustajamme orjuutta ja orjuuttavia sovinnonehtoja. Peräsintä on pidettävä lujasti käsissä ja kuljettava omaa tietämme antamatta enempää imartelun kuin pelottelunkaan vaikuttaa itseemme".

Eserrät ja menševikit, heidän raivokas agitaationsa Neuvosto-Venäjää vastaan...

[Lenin:] "Niin, he ovat asettaneet päämääräkseen Neuvosto-Venäjän häpäisemisen. He helpottavat imperialistien taistelua Neuvosto-Venäjää vastaan. He ovat juuttuneet kapitalismin liejuun ja luisuvat kuiluun. Rämpiköön siellä. Työväenluokalle ovat he jo aikoja sitten olleet vainajia."

Valkoinen sanomalehdistö... Emigrantit... Mahdottomat jutut Leninin kuolemasta yksityiskohtaisine kuvauksineen...

Toveri Lenin hymyilee ja huomauttaa: "Valehdelkoon ja lohdutelkoon itseään, ei pidä riistää kuolevilta viimeistä lohdutusta."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
J.Stalin - elämänkerta

Erinomaisessa kirjasessaan "Ohimennen puolue-erimielisyyksistä" ja kirjoituksessaan "Vastaus Sosialidemokraateille" puolusti Stalin päättäväisesti marxilaisen puolueen ideologisia perusteita. Kirjanen on kirjoitettu vuoden 1905 alussa, se ilmestyi illegaalisena julkaisuna kesällä v. 1905 ja se kuuluu bolševistisen ajattelun huomattavimpiin teoksiin.

Se liittyi välittömästi Leninin historialliseen teokseen "Mitä on tehtävä?" ja puolustaa päättävästi nerokkaita leniniläisiä aatteita. Tässä kirjasessa antaa Stalin murskaavan arvostelun opportunistisesta luonnonvoimaisuusteoriasta sekä perustelee vallankumouksellisen puolueen ja vallankumouksellisen teorian osuutta ja merkitystä työväenluokalle.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti