torstai 19. marraskuuta 2015

"Avoimien rajojen Eurooppa on valhetta"
Moskova, 19.11. (Sputnik) -- Bosnia-Hertsegovinaan kuuluvan Bosnian serbian tasavallan presidentti Milorad Dodik selitti Sputnik.Serbian haastattelemana, miksi hän ei ole varma, että EU-jäsenyys olisi tasavallalle viisain valinta.

Bosnia-Hertsegovinan matkalla kohti EU:ta ei ole ollut yhtäkään uudistusta, joka ei olisi edellyttänyt sitä, että Serbin tasavallan olisi luovuttava valtaoikeuksistaan. Minä haluaisin, että sen autonomia päinvastoin vahvistuisi. Alueiden ja avointen rajojen Eurooppa on valhetta. En sanoisi, että suljen EU-jäsenyyden täysin pois, mutta Eurooppa, joka kykenee heikosti ratkaisemaan ongelmia, houkuttaa yhä vähemmän. Näin sanon paitsi minä myös eurooppalaiset.
Dodik uskoo puhuessaan pakolaiskriisistä, että EU-solidaarisuuteen on suhtauduttava varovaisemmin. Tilanne oli vastaava heidän vaatiessa, että asettaisimme Venäjää vastaan pakotteita Ukrainan kriisin takia. Kieltäydyimme, koska emme pidä kaikkea mikä tulee Euroopasta automaattisesti parhaana. Dodikin mielestä avointen rajojen Eurooppa epäonnistui pakolaiskriisin takia. Myös EU:n yhteinen politiikka epäonnistui, sillä esimerkiksi Puola ilmoitti Pariisin iskujen jälkeen luopuvansa pakolaisten vastaanottamisesta.
Jos Venäjä ei olisi ryhtynyt tuhoamaan Isistä, tämä kestäisi ilmeisesti vuosikymmeniä eikä mikään muuttuisi. Nyt näimme, miten G20-huippukokouksessa Venäjän keskeisimmät arvostelijat kuten esimerkiksi Cameron sanoivat, ettei mitään saa Syyriassa tehtyä ilman Putinia. Ja me tiesimme sen jo etukäteen.
Dodikin mukaan viimeisimmät terrori-iskut horjuttivat maailman vakautta entisestään. Vähän aikaa sitten tapahtui venäläisen lentokoneen onnettomuus, jossa kuoli yli 200 ihmistä. Maailma oli järkyttynyt, muttei ollut samanlaista julkisen mielipiteen mobilisoitumista ja samanlaista solidaarisuutta kuolleiden suhteen. Kun tapahtui Pariisin isku, silloin tietysti koko maailma, ja syystäkin, tuomitsi terrorismin ja ilmaisi solidaarisuutensa.
Maailma ei reagoi riittävästi ääri-islamismin uhkaan. Avoimien rajojen Eurooppa ei näytä pystyvän vastaamaan useimpiin haasteisiin, eikä myöskään tähän.
Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti