keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Turkki ei esittänyt pitäviä todisteita ilmatilansa rikkomisesta Naton neuvostossa
Moskova, 23.11. (Sputnik) -Turkin aloitteesta tiistai-iltana oli Naton neuvoston ylimääräinen kokous, jossa käsiteltiin venäläisen lentokoneen tuhoutumista Syyriassa.

RIA Novostin mukaan Naton neuvoston kokouksessa, joka tapahtui lähettiläiden tasolla, Turkki ei esittänyt pitäviä todisteita siitä, että venäläinen Su-24 rynnäkkökone olisi rikkonut sen ilmatilaa. Tämä synnytti vakavia erimielisyyksiä tapaamisessa.

Tapaamisen tuloksena Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehotti liennyttämään konfliktia, joka on syntynyt SU-24 koneen tuhoutumisesta.

"Yhteisenä vihollisena on oltava Isis. Nato tervehtii yhteyksien ylläpitämisen jatkamista Turkin ja Venäjän välillä, Venäjän lentokoneen aiheuttaman välikohtauksen jälkeen, syntyneen tilanteen selvittämiseksi ja keinojen laatimiseksi, vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi", ilmoitti Stoltenberg.
Kuitenkin, RIA Novostin sotilaallisia piirejä lähellä olevat lähteet, joilla on tiedossa Naton neuvoston kokouksen kulku, ilmoittivat, että Jens Stoltenberg esitti oman henkilökohtaisen ilmoituksensa, josta ei oltu sovittu kaikkien Nato-maiden edustajien kanssa.
Neuvoston istunnossa sotilasliiton muutamien jäsenmaiden edustajat suhtautuivat hyvin varovaisesti Turkin tekemään valitukseen. Vakavia erimielisyyksiä synnytti turkkilaisen osapuolen vakuuttelut siitä, että venäläinen lentokone sai yli kaksikymmentä varoitusta, mutta tosiasiassa niitä oli vain kaksi. Tämän lisäksi uutistoimiston lähteiden mukaan Turkin jättämät nauhoitetut keskusteluja, joita turkkilaiset lentäjät kävivät, luonnehditaan hyvin epäselviksi.

Venäjän asevoimien operatiivisen osaton päällikkö, kenraaliluutnantti Sergei Rudskoi ilmoitti omasta puolestaan, että Turkki aloitti pikaiset neuvottelut Naton kanssa sen sijaan, että olisi ottanut nopeasti yhteyden Venäjän puolustusministeriöön. Tämän taustalla on se, että rikottiin törkeästi kansainvälisen oikeuden normeja, sekä myös Venäjän ja USA:n välillä solmittua sopimusta, välikohtausten ehkäisemisestä ja lentojen turvallisuuden takaamisesta Syrian alueella, josta on tiedotettu kaikille liittouman maille, myös Turkille.

Lennonseurantajärjestelmän kokoamien tietojen mukaan venäläinen rynnäkkökone ei rikkonut Turkin ilmatilaa. Tämän vahvistavat myös Syyrian ilmatorjuntajärjestelmän keräämät tiedot. Lisäksi, Hemeimeemin lentokentän tutkatiedustelun hankkimien tietojen mukaan Turkin ilmavoimien hävittäjä rikkoi Syyrian ilmatilaa, ilmoitti Rudskoi.



Sputnik

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti