lauantai 28. marraskuuta 2015


Donetskin päämiehen lausunto lakiesityksistä vallan hajauttamiseksi Ukrainan parlamentissa




En tule kommentoimaan varsinaisia, konkreettisia lakiesityksiä sillä se Ukrainan tehtävä. Meidän täytyy ajatella omia lakiesityksiämme, joiden kanssa on paljon tekemistä. Itseasiassa, nyt ei ole kyse Donbassista, eikä myöskään erityisesti aiheesta "Donbass ja Ukraina".
Nyt on kyse Ukrainasta, maasta, jonka tunnen erittäin hyvin. Joten kun puhutaan kokonaisuudesta, uskon, että Kiova on tekemässä strategisen virheen. Olen ollut kiinnostunut historiasta koko elämäni ajan ja historiakirjojen kautta olen oppinut ymmärtämään seuraavan yksinkertaisen asian: jos historiallinen prosessi on käynnistynyt, sitä on mahdotonta pysäyttää. Sitä voi joko johtaa ja saada aikaan kehitystä taikka vastustaa, jolloin todennäköisenä lopputuloksena on lukemattomia rikkinäisiä ihmiskohtaloita ja jopa verenvuodatusta. Historiallista prosessia vastaan taisteleminen ei ole hyvä ajatus. Tämä koskee molempia maita ja niiden asukkaita.
Erityisesti "yhtenäinen Ukraina" kuuluu menneisyyteen. Sitä ei enää ole olemassa, eikä sitä tule enää olemaan. Sen jälkeen mitä on tapahtunut viimeisen kahden vuoden aikana, kukaan ei voi palauttaa "yhtenäistä Ukrainaa" näillä alueille. Alueet eivät yksinkertaisesti suostu siihen enää. Alueilla on jo käynnistynyt itsehallinnan prosessi. Ne kehittyvät eri tahtia, mutta niitä ei voi enää pysäyttää.
Ainoa keino jola Kiova voi vastustaa tätä historiallista prosessia on poliittisen tukahduttamisen voimistaminen, taloudellinen painostus ja ihmisten sekä heidän yhteisöjen poliisikontrolli. Lopputuloksena Ukrainassa tulee olemaan rikkinäisiä ihmiskohtaloita, ja tapahtumaan jopa verenvuodatusta. Kiova ei voi palata menneeseen, jota ei enää ole olemassa - joka on yhtenäinen Ukraina.
Tästä tilanteesta on vain yksi ulospääsy: sen jälkeen kun Kiova on toipunut, sen täytyy alkaa valmistelemaan prosessia maan uudelleen järjestelemiseksi. Ja vähintään, liittovaltiollisista syistä, vaikkakin liittoutumisen syyt olisivat vielä parempia. Maksimaalisella, äärimmäisellä alueiden autonomialla, itsemääräämisoikeudella kaikilla elämän osa-alueilla: kulttuurissa, politiikassa, taloudessa, jopa ulkosuhteissa... jne.
Kyse on siitä onko Kiovasta siihen vai ei. Siihen en osaa vastata. Voi olla että on, Maidanin tapahtumista toipumisen jälkeen. Meidän tulee ymmärtää että Maidanin pääiskulause, "ehtenäinen Ukraina", on totisesti väärinymmärretty. Maidanin tapahtumien aikana iskulause käsitettiin "sama Ukraina"- lauseena. Tätä on Banderan nationalistiprojekti, kaikki puhuvat samaa (ukraina) kieltä, katsovat samoja elokuvia, lukevat samoja kirjoja ja haaveilevat samoista asioista. Mutta Ukraina ei ole koskaan ollut tällainen valtio, eikä tule koskaan olemaan, koska Ukraina ei ole yhtenäinen, ja siellä on eroavaisuuksia, joita ovat mm. kansallisuuden tunne ja kulttuurilliset näkemyserot. Tämä takia iskulause "yhtenäinen Ukraina" miltä se sitten kuulostaakin, on hävinneiden iskulause. Vain ne, jotka ymmärtävät, että Ukraina on erilaisuuksien liitto ja samaan aikaan, että seudut ja alueet ovat tasa-arvoisia - vain heillä on mahdollisuus.
Tämän vuoksi uskon että "vallan hajauttamista" koskevat lakiesittykset ovat täysin hyödyttömiä. Ne ovat vain ajan ja resurssien hukkaan heittämistä.

Donetskin Kansantasavallan päämiehen, Alexander Zakharchenkon, lausunto 27.11.2015
Virallisesta käännöksestä vastaa DONi News Agency

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti