tiistai 10. marraskuuta 2015

Näkemys George Orwellin kirjan "1984" Totuusministeriöstä (Ministry of Truth). Kuva: Jordan L'Hôte | Wikimedia Commons
JOULUKUUSSA 2014 Ukrainaan perustettiin maan parlamentin päätöksellä uusi valtiollinen toimielin. Sen virallinen nimi on informaatioasiainministeriö, mutta luontevampi suomenkielinen vastine lienee tiedotusministeriö. Varsinkin kriitikot ovat nimenneet uuden toimielimen ”totuusministeriöksi”.
Sen johtajaksi, ja samalla ministeriksi, nimitettiin kansalliskaartin tietoturvallisuusyksikön johtaja ja presidenttiPetro Poroshenkon lähipiiriin kuuluva Yuriy Stets. Hänen mukaansa uuden ministeriön perustaminen on vastaus Venäjän informaatiosodalle ja propagandalle, jota ei muuten kyetä voittamaan.
Ministeriön perustamista ehdittiin harkita pidemmän aikaa. Viime joulukuun lopulla presidentti Poroshenkon lähipiiriin kuuluva Sergey Kaplin sanoi, että ”ehdotin jo vuosi sitten propagandaministeriön perustamista… Se yksinkertaisesti tuhoaisi separatismin ilmiönä Ukrainassa heti ilmestyttyään”. Washingtonissa toimivan ajatushautomon, Atlanttisen Neuvoston (Atlantic Council, AC), viime joulukuussa julkaistussa katsauksessa mainitaan, että viestintäministeriön olisi parasta vastata Venäjän propagandaan nopeasti ja sen jälkeen lopettaa koko toiminta. AC:n mukaan ministeriön toiminta on perusteltua erityisesti valtion ollessa sotatilassa. Ministeri Stets lupasi lakkauttaa ministeriön ”sodan loputtua”.
Maaliskuussa 2015 BBC uutisoi Ukrainan perustaneen ns. internet-armeijan vastaamaan Venäjän julistamaan mediasotaan. Tähän myös verkkoarmeijaksi nimitettyyn yhteisöön värvättiin mukaan mm. vapaaehtoisia blogisteja kumoamaan [Venäjän] ”disinformaatiota” ja samalla tuomaan esiin ja korostamaan Ukraina-myönteisiä näkemyksiä. Mukaan ilmoittautuneet vapaaehtoiset kertoivat tehtäväkseen esiintyä sosiaalisessa mediassa Itä-Ukrainan asukkaina ja kerätä päivittäin 5–10 uutta ”kaveria” sosiaalisessa mediassa. Tuolloin verkkoarmeijan kotisivuilla ilmoitettiin, että sen tehtävänä on taistella Venäjän luomia ”botteja”, ”valeuutisia” ja ”psykologista painetta” vastaan.


NEWSWEEK-LEHTI uutisoi helmikuun lopulla, että ”informaatioarmeijaan” (verkkoarmeija) oli liittynyt ensimmäisenä päivänä 35 000 vapaaehtoista. Ministeri Stetsin mukaan ”meidän ei ole tarkoitus luoda tekaistuja uutisia, emmekä tule puhumaan hölynpölyä tai epätotuuksia”, sillä ”heti jos näin tehdään, toiminta muuttuu tehottomaksi”. Informaatioarmeijan virallisen moton kerrottiin olevan: ”Jokainen kirjoittamasi julkaisu on luoti vihollinen tajuntaan.”
Alkukeväästä uusi ministeriö ilmoitti perustavansa myös kansainvälisen valtiollisen uutiskanavan nimeltä Ukrainian Tomorrow (UT). Ministeri Stets kertoi kanavan olevan vastapaino Venäjän valtiolliselle RT-kanavalle (Russia Today). Kiev Post -sivusto uutisoi heinäkuun puolivälissä, että uuden kanavan perustamista varten on jo laadittu tarvittava lakivedos.
Washingtonissa sijaitsevan ajatushautomon The Jamestown Foundationin mukaan UT-kanavan aloittamista on kuitenkin jouduttu lykkäämään valtion heikon taloustilanteen vuoksi. Ukrainan valtiollisen radio- ja televisioneuvoston varapuheenjohtaja Grigoriy Shver kertoi, että pelkästään UT:n ylläpitomaksut olisivat vuodessa 5–10 miljoonaa dollaria, kun koko ministeriön vuotuiseksi budjetiksi on laskettu 180 000 dollaria.Samuel Ramani kirjoitti Huffington Postissa ministeriölle tulevan suuria vaikeuksia perustella olemassaoloaan ja tehtäväänsä tavallisille ukrainalaisille.


INFORMAATIOVAIKUTTAMISEEN liittyvät toimet eivät ole käynnistyneet ongelmitta Ukrainassa. Pelkästään informaatioministeriön perustaminen ja sen toimintatavat ovat herättäneet vastustusta etenkin ukrainainalaistoimittajien keskuudessa. Viime joulukuussa, kun Ukrainan parlamentti äänesti ministeriön perustamisesta, hanketta vastaan osoitti mieltään noin 40 toimittajaa. He nimittivät sitä orwellilaisittain uudeksi ”Isoveljeksi” ja ”totuusministeriöksi”. Toimittajat pitivät ministeriön perustamista potentiaalisena uhkana sananvapaudelle, journalismille ja tiedon avoimelle julkistamiselle. Ministeri Stets on pitänyt pelkoja turhina. Etyjin mediavapausedustaja Dunja Mijatovic sitä vastoin kirjoitti Twitterissä uuden ministeriön olevan selvä uhka mediavapaudelle, mikä ei ole hänen mielestään oikea tapa kohdata propagandaa.
Sosiaalisessa mediassa vaikuttavaa Ukrainan verkkoarmeijaa kritisoitiin sen Facebook-sivuilla. Arvostelijoiden mielestä internetarmeijan perustaminen merkitsi sitä, että Ukraina toimii aivan samoin kuin Venäjä. Venäläiselle Meduza-verkkosivulle antamassaan haastattelussa ministeri Stets kuitenkin lupasi, että internetissä toimivat ”informaatiosoturit” levittäisivät [Venäjän levittämien valheiden sijaan] vain ”totuutta”.
Novoye Vremya -lehden toimittaja Khrystyna Berdynskykh totesi viime helmikuussa, että
”menneillään olevan kriisin ja sodan ei pitäisi opettaa meitä valehtelemaan. Luottamuksen palauttaminen tulee olemaan erittäin vaikeaa. Totuuden kertominen on myös isänmaallinen teko, eikö vain?”
Vastaavasti media-analyysejä tekevän Telekrytyka-sivuston mukaan tehokkain tapa kohdata disinformaatio on ”totuudenmukainen ja syvällinen” raportointi. ”Ei ole hyväksyttävää olla tunteja hiljaa antamatta minkäänlaisia kommentteja, kuten kävi Mariupolin pommitusten kohdalla [24.1.2015], jolloin sosiaalisissa verkoissa ja Venäjän mediassa levisi satoja eri teorioita”, Telekrytyka jatkoi.
Ukrainan viranomaisia on kritisoitu erityisesti myös sodan aiheuttamien tappioiden vähättelystä mm. Donetskin lentokentän ja Debaltsevon taisteluissa. ”Tällaiset valheet muuttuvat entistä nöyryyttävämmiksi, kun vihollisen on ne helppo osoittaa vääräksi”, kerrottiin Zerkalo Nedeli -lehdestä.
Lähteet

__._, _.___
Liite (t) =? Iso-8859-1? Q? Heikki_Sipil = E4? = | Näytä liitteet internetissä
1 1 Valokuva (t)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti