perjantai 30. joulukuuta 2016

Venäjä vahvisti Turkin-suurlähettiläänsä kuolleen ammuskelussa

Venäjän ulkoministeriö kertoo, että Ankaran ammuskelussa loukkaantunut lähettiläs kuoli vammoihinsa. Turkkilaistietojen mukaan lähettilään ampui turkkilaispoliisi.
Ampumavälikohtaus
Poliiseja Ankarassa ammuskelun jälkeen maanantaina.
Poliiseja Ankarassa ammuskelun jälkeen maanantaina.STR / EPA
Venäjän Turkin-suurlähettiläs haavoittui pahoin, kun häntä ammuttiin taidenäyttelyn avajaisissa Turkin Ankarassa. Venäjän ulkoministeriö vahvisti illalla lähettilään kuolleen vammoihinsa.
Turkin turvallisuusviranomaisten mukaan suurlähettilään ampui turkkilainen poliisi, joka työskenteli Ankarassa. Hän ei ollut näyttelyssä virkatehtävissä.
Tummaan pukuun pukeutunut ampuja seisoskeli Venäjän suurlähettilään vieressä, kun tämä piti puhetta taidenäyttelyn avajaisissa. Ampuja ampui suurlähettilästä takaapäin.
– Näin, kuinka suurlähettiläs makasi näyttelytilan lattialla. Sitten juoksimme paikalta, avajaisiin osallistunut silminnäkijä kertoo uutistoimisto Reutersille.
Uutistoimisto AP:n näyttelyssä olleen valokuvaajan mukaan ampuja ampui ainakin kahdeksan laukausta.
Venäjän Turkin-suurlähettiläs Andrei Karlov hetki ennen ampumista.
Venäjän Turkin-suurlähettiläs Andrei Karlov hetki ennen ampumista Ankarassa maanantaina.EBU

Näyttelyssä oli sekasortoinen tilanne

Ampujan kerrotaan huutaneen "Allahu Akbar" ja sanoneen muutamia sanoja venäjäksi. Hän myös rikkoi useita näyttelyssä olleita valokuvia.
Uutistoimisto AFP:n haastattelemat silminnäkijät kertovat, että ampuja huusi "kosto" ja "Älkää unohtako Aleppoa". Näyttelyssä syntyi paniikki, kun paikalla olleet ihmiset etsivät suojaa.
NTV-kanava kertoo, että Turkin poliisi on surmannut Venäjän suurlähettilästä ampuneen miehen.
Suurlähettiläs Andrei Karlov vietiin sairaalahoitoon ammuskelun jälkeen. Välikohtauksessa loukkaantui myös kolme muuta ihmistä, jotka eivät ole venäläisiä.

Venäjä: Hyökkäys oli terroriteko

Turkki on lisännyt Ankarassa valvontaa Venäjän suurlähetystön ympärillä ampumavälikohtauksen jälkeen.
Venäjä pitää hyökkäystä terroritekona. Turkin presidentti on soittanut Venäjän presidentille välikohtauksen takia. Presidentti Vladimir Putin on tutustunut ammuskelun tietoihin.
Turkissa on osoitettu viime päivinä mieltä Venäjän ilmaiskuja vastaan Syyriassa.
Kartta jossa ankara
Yle Uutisgrafiikka
Yhdysvallat tuomitsee hyökkäyksen Venäjän-suurlähettilästä vastaan. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) tuomitsee ampumavälikohtauksen ja esittää suruvalittelunsa uhrin omaisille.
Lue tästä, miten Venäjä ja Turkki lähentyivät toisiaan Turkin epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkki ja Venäjä aikovat rakentaa myös 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti