perjantai 30. joulukuuta 2016



Oppositio huolestui hallituksen sote-suunnitelmista – "Varojen kanavoimista monikansallisten terveyskonsernien voittoihin"

Tänään julkistettuja suunnitelmia moitittiin muun muassa liiallisesta yksityistämisestä sekä korkeatasoisen julkisen erikoissairaanhoidon järjestämisen vaarantamisesta.
Sote-uudistus
Li Andersson.
Li Andersson.AOP
Oppositiossa hallituksen keskiviikkoiltana julkaisemat sote-uudistuksen suuntaviivat herättävät huolta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Tuula Haataisen (sd.) mukaan vaarana on, että hallituksen kaavailemat uudistukset johtavat muun muassa päivystyspalveluiden ja erikoissairaanhoidon tulevaisuuden vaarantumiseen.
Haatainen painottaa, että hallituksen korostamaan nopeaan lääkäriin pääsyyn olisi mahdollista päästä yksinkertaisesti kasvattamalla lääkärien ja hoitajien määrää niissä paikoissa, joissa jonoja on.
Haataisen mukaan nykytietojen valossa uhkana on erikoissairaanhoidon osaamisen pilkkominen yksittäisiin toimenpiteisiin.
– Asiakassetelin pakollinen käyttöönotto tulee johtamaan sairaalatoiminnan pakkoyhtiöittämiseen. Se pilkkoo tietyt toiminnot pois erikoissairaanhoidon ympäriltä ja jättää julkisen vastaamaan päivystyksistä ilman riittävän volyymin turvaa. Näin valtavaa muutosta ei voi hyväksyä. Hallituksen kaavailema palveluiden yksityistäminen uhkaa tuhota toimivatkin palvelut, Haatainen toteaa.
Tuula Haatainen
Tuula HaatainenMauri Ratilainen / AOP
Haatainen suhtautuukin kriittisesti yhtiöittämissuunnitelmiin.
– Pakkoyhtiöittämisen laajuus lakiesityksessä on vielä radikaalimpi muutos suomalaiseen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään kuin osasimme odottaakaan, Haatainen toteaa.

Yhtiöittäminen ja yksityistäminen hiertävät

Myös Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson tyrmää hallituksen visiot sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Anderssonin mukaan monet hallituksen linjauksista käytännössä "tekevät uudistuksesta suuren yksityistämishankkeen", joka johtaa "suomalaisten hyvinvointiin tarkoitettujen varojen valtavaan kanavoimiseen monikansallisten terveyskonsernien voittoihin".
– Hallituksen linjaukset tarkoittavat merkittävää julkisten palveluiden yksityistämistä ja saumattomien palveluketjujen vaarantumista, hän kritisoi.
Toisaalta Andersson näkee uudistuksessa myös hyviä puolia.
– Positiivista on, että koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut jatkossa säilyvät kunnilla. Positiivista on myös linjaukset ensihoidon järjestämisestä maakunnallisesti sekä opiskelijoiden aseman huomioiminen, Andersson toteaa.
Vasemmisto ei Anderssonin mukaan kuitenkaan voi hyväksyä esimerkiksi sitä, että uudistuksessa palveluiden hajanaisuus ja epäyhtenäisyys sekä kulut kasvavat.

Vastaako lopputulos tavoitteita?

Sekä vasemmisto että vihreät ovat huolissaan siitä, vastaako sote-uudistuksen lopputulos sille alun perin asetettuja tavoitteita. Esimerkiksi Andersson ei usko alkuperäisten tavoitteiden – siis hoitoketjujen saumattomuuden, kustannussäästöjen ja alueellisen tasa-arvon – toteutumiseen.
Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto puolestaan on huolissaan siitä, jääkö perus- ja erityispalvelujen välinen integraatio vaillinaiseksi uudistuksessa.
– Ellei integraatiosta huolehdita, on vaarana, että sairaita ja palveluita tarvitsevia ihmisiä pompotellaan jatkossakin luukulta ja lääkäriltä toiselle turhan päiten. Se on uuvuttavaa ihmiselle ja kallista yhteiskunnalle, Aalto toteaa.
Myös Aalto pitää kulujen mahdollista karkaamista ongelmana.
– On epäselvää, miten hallituksen esityksellä pidetään kustannukset kurissa. Jos se ei onnistu, kauniit lupaukset valinnanvapaudesta voivat jäädä lunastamatta ja palveluiden käyttöä joudutaan rajaamaan.
KatsoHallituksen tiedotustilaisuus sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta
Lue myös: Analyysi: Alkuperäiset soten tavoitteet vaarassa – tulossa on varsinainen jouluhimmeli
Lue tästä tuoreimmat Ylen uutiset sote-uudistuksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti