Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta (The House Permanent Select Committee on Intelligence, HPSCI) julkaisi 22. joulukuuta – sopivasti läntisen yleisön joulukiireiden aikaan – julkisen version raportistaan Edward Snowdenia koskien. Snowden reagoi välittömästi.


HPSCI:n lehdistötiedote
 22.12.2016 (suomennos)

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta julkisti tänään ei-salaiseksi luokitellun version tutkintaraportistaan koskien Edward Snowdenia, entistä kansallisen turvallisuuden viraston (National Security Agency, NSA) alihankkijaa, joka pakeni Kiinaan ja sittemmin Venäjälle varastettuaan puolisentoista miljoonaa salaista asiakirjaa. Raportti, mukaan lukien salaista tietoa sisältävät versiot, syntyi tuloksena kahden vuoden tutkinnasta, jossa paneuduttiin Snowdenin henkilöhistoriaan, varkauden todennäköisiin motiiveihin ja toteutustapaan sekä hänen tekojensa haittavaikutuksiin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Raportti valmistui vuoden 2016 syyskuussa, ja tiedusteluyhteisön harkinnan perusteella osa sen sisällöstä jäi edelleen salaiseksi.
Tiedusteluvaliokunnan puhemies Devin Nunes sanoi: ”Olen tyytyväinen, että raportin valmistuminen tarjoaa Amerikan kansalle nyt täydellisemmän kuvan Edward Snowdenin rikoksista ja vastuuttomasta välinpitämättömyydestä Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta ja amerikkalaisten sotilaiden turvallisuutta kohtaan. Hänen aiheuttamansa vahingon vaikutukset tulevat kestämään vielä kauan. En malta odottaa sitä päivää, kun hän palaa Yhdysvaltoihin kohtaamaan tuomionsa.”
Tiedusteluvaliokunnan ylempi jäsen Adam Schiff sanoi: ”Snowden ja hänen kannattajansa kutsuvat häntä pilliinpuhaltajaksi, mutta kuten valiokunnan mietintö näyttää, hän ei ole sitä. Suurimmalla osalla hänen varastamastaan materiaalista ei ollut mitään tekemistä amerikkalaisten yksityisyyden kanssa, ja murto on ollut suureksi hyödyksi Yhdysvaltain vastustajille ja niille, jotka haluavat vahingoittaa Yhdysvaltoja. Pilliinpuhaltajat ovat tärkeitä asianmukaisen valvonnan kannalta ja me suojelemme heitä kostotoimilta. Kansalaistottelemattomuuden harjoittajat ovat halukkaita jäämään ja vastaamaan seurauksista.”
NSA:ta ja kyberturvallisuutta valvovan alakomitean (NSA and Cybersecurity Subcommittee) puhemies Lynn Westmoreland sanoi: ”Amerikan kansalla on oikeus tietää Edward Snowdenin kansalliselle turvallisuudelle aiheuttaman vahingon laajuus. Nostan hattua tiedusteluvaliokunnan raportin julkistamiselle. Snowden ei ainoastaan vaarantanut amerikkalaisten sotilaiden turvallisuutta, uhannut epävakaita suhteita ympäri maailman ja alentanut liittolaistemme kykyä vastata terroristi-iskuihin. Hänen tekemänsä vahingon korjaaminen myös kulutti valtavan määrän veronmaksajien dollareita ja mikä tärkeämpää – kulutti arvokkaita resursseja, jotka olisi pitänyt käyttää maamme turvassa pitämiseen. Tämä laajamittainen raportti kertoo, ettei Snowden ole sankari ja että hänet pitäisi tuoda oikeuden eteen vastaamaan holtittomista teoistaan.”

Snowden vastaa

Edward Snowden itse kommentoi HPSCI:n raporttia Twitter-tilillään heti julkistamisen jälkeen. Jo ensimmäisessä aihetta koskevassa twiitissään hänen arvionsa on selkeä:
”Ei yllätä, että HPSCI:n raportti on täynnä ilmiselviä epätotuuksia. Ainoa yllätys on, kuinka (syytteistä) vapauttava se vahingossa on.” (Twiitin lopussa esiintyvä ”1/x” viitannee asian esittämiseen todellisuudelle käänteisenä.)
Snowdenkin kiinnittää huomiota hänen tutkimiseensa käytettyjen dollareiden ja resurssien hukkaamiseen, kuten Adam Schiff HPSCI:n lehdistötiedotteessa:
”Kolmen vuoden tutkinnan ja miljoonien dollarien jälkeen he eivät pysty esittämään mitään todisteita vahingollisesta tarkoituksesta, ulkomaisesta vaikutuksesta tai vahingosta. Vau.”
Twiittivirrassaan Snowden kehottaa tutustumaan kolminkertaisen Pulitzer-palkinnon saajan, amerikkalaisen journalistin ja menestyskirjailijan, Barton Gellmanin työhön, joka purkaa myös useita dokumentoituja, todistettavasti vääriä väittämiä pilliinpuhaltajasta.
Yhdessä twiitissään Snowden huomauttaa raportin objektiivisuuden kärsivän siitä, että se sivuuttaa täysin hänen todistettavasti esittämänsä äänekkään kritiikin Venäjän politiikkaa kohtaan. Julkinen versio raportista paljastaa Bloomberg-lehden kolumnistin, Eli Laken, mukaan ”ulkomainen vaikutus” -otsikon sisällöstä vain kaksi lausetta.
Toinen lauseista lainaa Venäjän Duuman puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan jäsenen, Frants Klintsevitšin haastattelua National Public Radio:ssa (NPR). Tämä lainaus esitetään raportissa todisteena Snowdenin yhteistyöstä Venäjän tiedustelun kanssa.
Snowdenin twiittivirran mukaan Klintsevitš ilmaisee haastattelussa selkeästi spekuloivansa asialla aloittamalla lauseensa ”Ya dumayu sto”. NPR:n tarjoama käännös esittää Klintsevitšin aloittavan kommenttinsa ”Let’s be frank” eli ”ollaanpa suoria”. Haastattelu on kuunneltavissa NPR:n artikkelin yhteydessä.
Toinen yleisölle paljastettu lause Snowdenin ulkomaisista vaikutteista kertoo Laken mukaan vain itsestäänselvyyden: ”Moskovaan saapumisestaan lähtien Snowdenilla on ollut ja on edelleen yhteys Venäjän tiedustelupalveluun.” Luonnollisesti venäläinen tiedustelu on yhteydessä Snowdeniin, jolla on korvaamatonta sisäpiirin tietoa Yhdysvaltain tiedustelun keräämästä datasta.
Aihetta käsittelevissä twiiteissään Snowden kiistää HPSCI:n raportin väitteet hänen vierailustaan Kiinan kansantasavallassa Japanin matkansa yhteydessä – ja huomauttaa asian selviävän myös passitiedoista. Raportin mukaan Snowden olisi tavannut kiinalaisia hakkereita ja kertonut myöhemmin ihmisille NSA:ssa, kuinka mahtava Kiina on. ”False and insane” eli ”mielipuolinen valhe”, toteaa Snowden.
”Yhdelläkään sivulla ei mainita, että tämä journalismi voitti Pulitzer-palkinnon yleisön palvelemisesta, uudisti lakejamme ja muutti jopa presidentin mielen.”
Snowden jatkaa twiittikritiikkiään ”naureskelemalla” väitteelle, jonka mukaan hänen olisi tullut mennä löydöksineen NSA:n ylitarkastajan puheille, jotta tämä olisi voinut puuttua väärinkäytöksiin ja suojella ilmiantajia.
Hallinnon tarkkailuun keskittyneen järjestön Project on Government Oversightin (POGO) syyskuisen artikkelin mukaan George Ellard – NSA:n ylitarkastaja ja äänekäs Snowdenin kritisoija – erotettiin virastaan juuri Snowdenin kaltaisille pilliinpuhaltajille kostamisen vuoksi.
Twiittivirrassaan Snowden vielä alleviivaa raportin pääväittämien jäävän todistamatta ja monien väitteiden olevan sekä terveen järjen että julkisen tiedon vastaisia. Pahimmaksi rikoksekseen Snowden katsoo raportin pystyvän todistamaan sen, että hän oli työkaverina ”pain in the ass” eli hemmetin ärsyttävä ja vaikea.
Viimeinen twiitti Snowdenilta raportin julkistamista koskien on sävyltään helpottunut:
”Viimeinen huomio: HPSCI:n raportti myöntää minun puhdistaneen ja hylänneen kovalevyt mieluummin kuin riskeeranneen niiden kuljettamisen Venäjän läpi. Hyvä, että tämä tuli selväksi.”

Lähteet

U.S. Intel Committee (22.12.2016): Intel Committee Releases Declassified Snowden Report. http://intelligence.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=743
Edward Snowden (@Snowden) on Twitter (22.12.2016).
https://twitter.com/snowden
NPR (29.6.2016): During Tenure In Russia, Edward Snowden Has Kept A Low Profile. http://www.npr.org/2016/06/29/483890378/during-tenure-in-russia-edward-snowden-has-kept-a-low-profile
Bloomberg (22.12.2016): Was Edward Snowden a Spy? The Answer Remains Classified.
https://www.bloomberg.com/view/articles/2016-12-22/was-edward-snowden-a-spy-the-answer-remains-classified
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen