perjantai 30. joulukuuta 2016

Hyytävä ennuste ”uudesta maailmanjärjestyksestä”: ”Tämä on vasta alkua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.1.2016 16:06
  • Kuva: Sara Hessel
    Kuva
    Professori Ian Bremmer varoittaa, että pakolaiskriisistä on nähty vasta vain hieman esimakua. Hän mainitsee erityisesti Pohjoismaat: Suomen, Ruotsin ja Tanskan. Kuva: Sara Hessel.
|
New Yorkin yliopiston professori ja tutkimusyhtiö Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer arvioi maailman olevan nyt tilanteessa, jollaista ei ole nähty sitten toisen maailmansodan. Maailman johtaviin geopolitiikan asiantuntijoihin lukeutuva Bremmer sanoo uuden geopoliittisen syklin olevan alkamassa.
-Geopolitiikassa on syklejä kuten taloudessakin. Edellistä geopoliittista sykliä kutsuttiin toiseksi maailmansodaksi. Nyt olemme uuden syklin alussa. Tämä on vasta alkua, tilanne on kehittymässä paljon pahemmaksi, Bremmer ennusti puhuessaan sijoittajakonferenssissa Tukholmassa.
Hän luettelee neljä asiaa, jotka "muuttavat koko sen maailmanjärjestyksen, jonka tunnemme": Isis, Kiina, Euroopan pakolaiskriisi ja Vladimir Putin.
-Isis on koko ihmiskunnan historian pahin terroristijärjestö. Pakolaiskriisi puolestaan on vakavin sitten toisen maailman sodan. Lisäksi vaikuttaa muun muassa Suomen ja Ruotsin poliittisiin järjestelmiin, koska nousussa ovat perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien kaltaiset puolueet.
Pakolaiskriisistä nähty vasta hieman esimakua
Ian Bremmer kuvailee Kölnin uudenvuoden tapahtumia "käänteentekeviksi".
-Sanoin aikaisemmin, että pahin, mitä voisi tapahtua, olisi terrori-isku Saksassa. Kölnin tapahtumat tarkoittavat sitä, että pakolaisista tuli yhtäkkiä turvallisuuskysymys. Naiset kohtasivat väkivaltaa, jota tekivät turvapaikanhakijat, tummaihoiset ja erilaisiin asioihin uskovat miehet.
Samalla Bremmer varoittaa, että pakolaiskriisistä on nähty vasta vain hieman esimakua. Hän mainitsee erityisesti Pohjoismaat: Suomen, Ruotsin ja Tanskan.
-Vain 10 prosenttia syyrialaisista on paennut. Loputkin haluavat pois sieltä ja he haluavat tulla Pohjoismaihin. Minäkin haluaisin, jos olisin pakolainen.
Isisiin liittyen Bremmer nostaa esiin Saudi-Arabian. Hän sanoo maan kuninkaallisen perheen sisällä olevan ristiriitoja, joista länsimaissa ei tiedetä mitään ja jotka voivat johtaa kuninkaallisen perheen hajoamiseen.
-Saudihallinto on kamala. Ongelma on kuitenkin se, että jos kuningasperhe hajoaa ja se sryjäytetään vallasta, tilalle tulee jotakin vielä paljon kamalampaa, sellaista kuin Isis.
”Kukaan ei tiedä, mitä Putin aikoo”
Venäjän presidenttiä Vladimit Putinia professori Bremmer kuvailee mieheksi, joka voi tehdä mitä tahansa. Hän sanoo EU:n ja USA:n Venäjää vastaan kohdistamien pakotteiden olleen paha virhe.
-Kukaan ei tiedä, mitä Putin aikoo. Juuri nyt hän on maailman vaikutusvaltaisin yksittäinen henkilö. Ja hän on kyllästynyt erityisesti siihen, kuinka välinpitämättömiä amerikkalaiset ovat Venäjän suhteen.
Kiinan osalta Bremmer viittaa alkuvuoden turbulenssiin rahoitusmarkkinoilla. Hän ei silti ole huolissaan Kiinan talouskasvusta, vaan siitä, miten kiinalaiset hoitavat tilanteen.
-Se tulee lyhyellä aikavälillä määrittelemään uutta mailmanjärjestystä ja vaikuttaa ainakin yhtä paljon kuin se, mitä Isis tekee tai miten pakolaiskriisi etenee.
Geopoliittisista riskeistä varoitti torstaina myös Maailman talousfoorumi WEF. Lue lisää täältä.
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti