perjantai 30. joulukuuta 2016

Presidentti puuttui päivystysuudistukseen – "Potilaiden saatava palveluaan äidinkielellään"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi harvinaisen lausunnon päivystysuudistuksesta. Presidentti muistuttaa, että palveluita on perustuslain mukaan saatava myös ruotsiksi.
Politiikka
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöTiina Jutila / Yle
Kohut hallituksen päivystysuudistuksen ympärillä eivät tunnu laantuvan. Kun asiasta käytiin ensin pitkä vääntö hallituksessa ja eduskunnassa, nyt myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa asiaan kantaa.
– Julkisuudessa on käyty voimakasta keskustelua lakiehdotuksesta. On esitetty, että vahvistettavana nyt oleva eduskunnan hyväksymä laki ei ottaisi huomioon kielellisiä oikeuksia ja olisi siten perustuslain vastainen, Niinistö sanoo lausumassaan.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole terveydenhuoltolaissa tarkoin kuvannut, miten kielellisten oikeuksien toteutuminen käytännössä järjestetään. Selvää on, että lain säännöksen soveltamisen tulee vastata perustuslain vaatimuksia. Oikeus käyttää omaa kieltään, suomea tai ruotsia, on perustuslain turvaama oikeus. Erityinen merkitys sillä on sairaalle. Kielellisen oikeuden takaaminen on laillisuus - ei tarkoituksenmukaisuusharkintaa.
Niinistö vaatiikin, että viranomaisten on valvottava, että ruotsinkielisten oikeudet toteutuvat käytännössä. Ja päivystyspalveluita voidaan siirtää Vaasasta Seinäjoelle vain, jos ennen siirtoa oikeuksien toteutumisesta ollaan varmoja.
Hallituksen päivystysuudistuksessa laajan ympärivuorokautisen päivästyksen palvelut keskitetään 12 yliopisto- ja keskussairaalaan. Vaasa putosi näiden sairaaloiden joukosta pois, vaikka varsinkin RKP ja Pohjanmaan kaksikieliset alueet ovat esittäneet huolia kielioikeuksien toteutumisesta.
Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että tiettyjä vaativia leikkauksia ei enää tarjottaisi ympärivuorokautisesti muissa keskussairaaloissa, kuten Vaasassa, Kemissä ja Mikkelissä. Niihin kuitenkin jäisi ympärivuorokautinen yhteispäivystys, joka sisältäisi tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen.
Myöskään suun terveydenhuollon päivystyksestä ei täysin luovuttaisi.
Lausumalla presidentti voi kiinnittää huomiota tärkeänä pitämiinsä asioihin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat(siirryt toiseen palveluun).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti