perjantai 30. joulukuuta 2016

Sote-uudistus tuo henkilökohtaisen budjetin kymmenilletuhansille ikäihmisille ja vammaisille – Mutta mikä ihme se on?

Niin kutsutulla henkilökohtaisella budjetilla ihmiselle halutaan antaa mahdollisuus päättää itse, mistä hän haluaa ostaa omia palvelujaan. Mallia on haettu Britanniasta ja Hollannista.
Sote-uudistus
Raisa Ticklén opaskoiran kanssa Näkövammaisten liiton käytävällä.
Raisa Ticklén opaskoiran kanssa Näkövammaisten liiton käytävällä.Mårten Lampén / Yle
Iäkkäät ihmiset ja vammaiset voivat vuonna 2019 saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin, kun sote-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan. Henkilökohtaiselle budjetilla näkövammainen voisi esimerkiksi hankkia tarvitsemansa kuljetuspalvelut tai kotiapua sopivalta palveluntarjoajalta, esimerkiksi yritykseltä.
– Vammaiselle tai ikäihmiselle, jolla on useita erilaisia palveluita sisältävää avuntarvetta, sovitaan rahamäärä. Hän voi itse painottaa, mitä apua itselleen saa, kertoo sote-uudistuksen valmistelua johtanut alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.
Kenelle tahansa henkilökohtaista budjettia ei anneta. Vanhuksen tai vammaisen tulee esimerksi täyttää tietyt lainsäädännön kriteerit. Henkilökohtaisen budjetin tulee myös sopia ihmiselle.
– Eli olisi laaja-alaisempaa avun ja palvelun tarvetta. Sitten henkilö on siinä tilanteessa, että pystyy itse vähintäänkin tuetusti hallitsemaan budjettia, Pöysti selventää.
Vastaavanlainen malli on ollut käytössä Hollannissa, Saksassa ja Kanadassa. Sitä on kokeiltu myös esimerkiksi Vantaalla. Suomen mallissa henkilön tilille ei tulisi suoraa rahaa.
– Se olisi sähköisesti käytettävissä tietojärjestelmässä, Pöysti avaa.

Näkövammainen pitää perusideasta

Raisa Ticklén käyttää lukulaitetta työpaikallaan näkövammaisten liitossa.
Raisa Ticklén käyttää lukulaitetta työpaikallaan Näkövammaisten liitossa.Mårten Lampén / Yle
Raisa Ticklén on henkilö, joka vuonna 2019 voi saada henkilökohtaisen budjetin. Ticklénin näkö alkoi heikentyä 10-vuotiaana, ja viimeiset pari vuotta hänellä on ollut käytössään opaskoira.
Tutuilla paikoilla Ticklén pystyy liikkumaan, mutta sähköinen asiointi ja kuljetukset eivät ilman apua onnistu. Mahdollinen henkilökohtainen budjetti kuulostaa hänestä hyvältä.
– Kuulostaa houkuttelevalta, että saisi itse määrittää, miten painottaisi rahankäytön. Mikä menisi henkilökohtaiseen apuun, mikä menisi kuljetusapuun, hän sanoo.
Kaikille uusi järjestelmä ei sopisi, ja se on valtiosihteeri Pöystin mukaan tiedostettu. Alkuvaiheessa sitä voisi Pöystin mukaan käyttää noin 40 000 asiakasta.
Pöystin mukaan uusi järjestelmä antaisi vammaisille ja ikäihmisille elämänhallinnan tunnetta. Samaa mieltä on Ticklén, joka ei kunnolla ole tutustunut sen ideaan.
– Olisi enemmän itsevaltainen ihminen. Ei tarvitsisi aina olla yhteydessä toisiin ihmisiin, että saanko minä tämän, Ticklén pohtii.
Pitkään ja hartaasti jauhettua sote-uudistusta Ticklén ei ole seurannut. Ticklénille ja muille suomalaisille teimme eilen jutun, jossa kysyttiin 20 kysymystä tulevasta uudistuksesta.
Raisa Ticklén laittaa äänikelloa aikaan näkövammaisten liitossa.
Raisa Ticklén laittaa äänikelloa aikaan Näkövammaisten liitossa.Mårten Lampén / Yle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti