Etkö ymmärrä soten valinnanvapaudesta mitään? Emme mekään – siksi kysyimme 20 kysymystä
Potilas saa jatkossa sähköisiä seteleitä, jolla voi ostaa vaikka polvileikkauksen tai fysioterapiaa. Kela-korvaukset yksityislääkärikäynneistä poistuvat ja työterveyshuolto uudistuu. Tätä tarkoittaa sote-uudistus.
Hallitus ilmoitti eilen, miten potilaan valinnanvapaus sote-uudistuksessa aiotaan toteuttaa.
Aika moni on kuitenkin pudonnut kärryiltä näissä jatkuvissa sote-uutisissa jo aikaa sitten. Myös sote-uudistukseen jo vuosia perehtynyt Ylen erikoistoimittaja Tiina Merikanto ihmetteli koko sote-himmeliä, jossa moni asia on vielä auki.
Kysyimme sote- ja maakuntauudistusta johtavalta alivaltiosihteeriltä Tuomas Pöystiltä 20 rautalangasta väännettyä kysymystä siitä, mitä ihmettä se valinnanvapaus tarkoittaa.
Jatkossa saan siis valita sosiaali- ja terveyspalvelujeni tuottajan. Miten se käytännössä toimii? Voinko mennä esimerkiksi kodin lähellä Järvenpäässä sijaitsevaan kaupungin terveyskeskukseen vai työpaikan lähellä Helsingissä sijaitsevaan yksityiseen lääkärikeskukseen?
– Jos kodin lähellä oleva terveyskeskus jatkaa, voit olla siellä asiakkaana tai valita muualta minkä tahansa yksityisen sosiaali- ja terveyskeskuksen eli sote-keskuksen. Sen pitää olla rekisteröitynyt valinnanvapauspalveluiden tuottajaksi.
Sote-keskus valitaan vuodeksi kerrallaan. Mutta voinko vaihtaa sote-keskusta, jos valitsin työpaikan läheltä ja makaankin nyt kovassa kuumeessa kotona 40 kilometrin päässä?
– Jos on kovasti sairas, hakeudutaan päivystykseen. Se on kiireellistä hoitoa, jota pitää antaa paikkakunnasta riippumatta. Päivystyksen järjestää julkinen valta. Mutta jos kyseessä on pitkinnyt flunssa, hoitoa annetaan siellä omassa sote-keskuksessa. Vakiintunut lääkärisuhde on hoidonkin kannalta parempi.
Säilyykö päivystyksiä kuntien terveyskeskuksissa?
– Säilyy, jos terveyskeskus säilyy. Myös yksityiset toimijat tarjoavat päivystyspalveluja ja keskussairaaloiden yhteydessä on yhteispäivystystä perusterveydenhuollon kanssa.
Jos joudun sairaalaan, saanko valita senkin? Järvenpäästä voisi mennä esimerkiksi Hyvinkäälle, Jorviin Espooseen tai Meilahteen Helsinkiin.
– Jokainen maakunta päättää, missä päivystyspaikkoja tulee olemaan. Kaikkein vaativin erikoistason päivystys vakavissa sairastapauksissa ja onnettomuustilanteissa on säädetty 12:een laajan palvelun päivystyssairaalaan.
Jos joudun kolariin, kuka minut kuntouttaa? Kolarin jälkeen ei varmasti ole voimia vertailla kuntoutuslaitoksia. Pitääkö minun valita kaikki asiat itse?
– Saa valita, mutta valitsemiseen saa tukea. Vakavan loukkaantumisen jälkeen erikoissairaanhoidossa, yleensä siis oman maakunnan keskussairaalassa, käydään läpi kuntoutussuunnitelma ja neuvotaan, mitä tehdään. Sote-keskuksissa tulee olemaan nykyisiä terveyskeskuksia laajemmin palveluita, eli kotiutumisen jälkeen potilaan oman ammattihenkilötiimin kanssa suunnitellaan kuntoutusta. Jos tarvitaan esimerkiksi kotiapua sosiaalipuolelta, sitä saa. Ei käy niin, että ihminen on keskellä esiteviidakkoa ihmeissään.
Jos päädyn yksityiseen sote-keskukseen, maksanko itse ja joudun perimään rahojani kuittien kanssa valtiolta? Vai maksanko jonkinlaisella palvelusetelillä?
– Et maksa itse kuin nykyisen terveyskeskuksen käyntimaksun suuruisen asiakasmaksun. Loppuosan maksaa maakunta. Jos niskasi on esimerkiksi jumissa näyttöpäätetyöstä ja lääkäri arvioi, että tarvitset fysioterapiaa, voit maksusetelillä valita itsellesi mieluisimman fysioterapeutin tai käyttää sote-keskuksen tarjoamaa. Jos taas on tarvetta leikkaukseen erikoissairaanhoidossa, siihen on mahdollista saada asiakasseteli. Maksu- tai asiakasseteliä ei ole pakko ottaa vastaan.
Kuka päättää, kuinka paljon seteleitä saa? Kuka tahansa voi sairastua, ja osalla meistä on pitkäaikaissairauksia. Tulevatko setelit postissa?
– Ne ovat sähköisesti käytössä, eli kun menet jonkun sote-tuottajan luo, tuottaja saa velotuksen sähköisesti eikä tarvita kuittishow'ta. Maksusetelistä päättää sote-keskuksessa joko lääkäri tai sosiaalityöntekijä. Erikoissairaanhoidon asiakassetelistä päättää maakunta.
Eli maksusetelillä saa flunssaan lääkkeitä ja sairaslomaa?
– Ei, flunssaan hoidon saa omalta lääkäriltä tai hoitajalta omassa sote-keskuksessa. Jos tarvitaan lisäpalveluja, esimerkiksi fysioterapiaa tai kiireellistä kotiapua, jos vaikka kädet ovat paketissa, sitä saa maksusetelillä.
Saako asiakassetelillä erikoissairaanhoidossa esimerkiksi syöpähoitoja?
– Sillä saa vaikkapa syöpähoitoja tai polvileikkauksen.
Veronmaksajana minua kiinnostaa, että jos valitsen yksityisen lääkäriaseman, onko piikki auki? Voidaanko vaikka mitä tutkimuksia teettää, kun valtio maksaa?
– Myös yksityisen pitää teetättää lääketieteellisesti perustellut tutkimukset. Jokainen toimija saa vuosittain asiakkaasta kokonaiskorvauksen, jonka taso perustuu henkilön ikään, sairaushistoriaan ja väestön ennakoituun palvelutarpeeseen. Toisin kuin nykyisessä järjestelmässä, tulevassa ei ole kannustetta tehdä ylimääräisiä tutkimuksia, niistä ei saa tuottoa. Sen sijaan voi saada miinusmaksuja, jos potilaalle ei tehdä kaikkia lääketieteellisesti perusteltuja hoitotoimia.
– Kustannuksia valvovat yhdessä maakunta sekä valtion valvontavirasto Valvira, johon yhdistetään nykyiset aluehallintovirastot yhdeksi lupa-, ohjaus- ja valvontavirastoksi. Maakuntatasolla nähdään myös enemmän yksilön tietoja, joten siellä pystytään hinnoittelemaan sote-palvelut.
Mitä sitten tarkoittaa se, että erikoissairaanhoidossa 15 prosenttia hoidoista on valinnanvapauden piirissä?
– 15 prosenttia on maakunnille asetettu velvoite, kuinka paljon niiden pitää tarjota potilaille erikoissairaanhoidon asiakasseteleitä. Jos ihmiset eivät valitse yksityisiä palveluita, 15 prosentin ei tarvitse tulla täyteen ja silloin julkiset palvelut ovat olleet suosittu valinta.
Tämä on sote-uudistus eli tässä on myös sosiaalitoimi mukana. Yksityiset sote-keskukset ovat samalla sosiaalivirastoja – mitä apua niistä saa?
Nykyisen lain mukaan sosiaalitoimen ensimmäinen toimintatapa on antaa ohjeita ja neuvoja, miten tilanteessa pääsee eteenpäin, ja tämä sääntö koskee myös yksityisiä sote-keskuksia. Sieltä saa lyhytaikaista tukea, esimerkiksi vakavissa sairastumisissa lyhytaikaista apua kotiin. Sen sijaan yksityisille eivät tule kuulumaan viranomaispäätökset, esimerkiksi lastensuojelu. Niistä huolehtii maakunnan sosiaali- ja terveysvirasto.
Mihin kuuluvat jatkossa esimerkiksi lastenneuvola, koulujen hammashoito, vanhusten kotihoito ja mielenterveyspotilaat?
– Neuvolat ja kouluterveydenhuolto ja koululaisten hammashoito kuuluvat maakuntien hoidettavaksi, eikä lapsilla ole tässä valinnanvapautta. Yleinen hammashoito sen sijaan kuuluu valinnanvapauden piiriin, eli jokainen valitsee hammashoitolansa itse.
– Myös vanhusten kotihoito esimerkiksi 2–3 kertaa päivässä jää maakunnille. Vanhuksille ja vammaisille voidaan tarjota myös henkilökohtaista budjettia, jolla voi hankkia kotiin haluamaansa apua tai vaikka kuljetuspalveluja.
– Mielenterveysongelmat ovat taas sairauksia sairauksien joukossa, ja mielenterveyspotilaat kuuluvat lähtövaiheessa omalle sote-keskukselle. Jos ihmisellä on vakavampi ja/tai pitkäaikaisempi mielenterveysongelma, se kuuluu maakunnalle. Omaan sote-keskukseen halutaan tuoda enemmän psykiatrian tai psykologin palveluita, koska nykyään mielenterveyspotilaat joutuvat pompotteluun, kun nykyisissä terveyskeskuksissa ei ole välttämättä kuin yleislääkäri.
Jos olen perusterve enkä valitse mitään, pakotetaanko minut lähimpään sote-keskukseen, esimerkiksi yksityisen lääkäriaseman asiakkaaksi?
– Kyllä.
Meneekö koko perhe samaan paikkaan?
– Aikuiset valitsevat itse, tai heidät määrätään lähimpään. Huoltaja valitsee alaikäisille lapsille sote-keskuksen, mutta yli 12-vuotiaalla on ns.itsemääräämisoikeus omiin asioihinsa, eli hänen asiansa päätetään yhdessä huoltajan kanssa.
Kun tämä sote-uudistus sekoittaa nuoriakin, kuka valitsee iäkkään vanhempani puolesta? Mistä hän saa apua jatkossa?
– Vanhus saa apua omasta sote-keskuksestaan niin kuin muutkin. Kaikilla sote-keskuksilla on velvollisuus neuvoa, jos asiakas ikääntymisen vuoksi tarvitsee apua. Päätöksenteossa voi auttaa joko omainen tai edunvalvoja, kuten nykyäänkin.
Nyt terveyskeskuksista ohjataan keskussairaalaan, ja sieltä tulee automaattisesti kutsu poliklinikalle tutkimuksiin. Paimentaako joku iäkästä vanhempaani jatkossakin?
– Tähän tulee muutos. Sote-keskuksen pitää paimentaa. Lakiin kirjataan, että jokaisella asiakkaalla on oma ammattitiimi eli oma lääkäri ja oma sosiaalityöntekijä, jotka huolehtivat potilaan asioista.
Karkaavatko lääkärit keskussairaaloista ja terveyskeskuksista yksityisiin sote- ja terveyskeskuksiin?
– Tällä hetkellä lääkärimme meinaavat karata työterveyshuoltoon, joka on lääkäriresursseiltaan aivan ylivoimainen verrattuna julkiseen perusterveydenhuoltoon. Tällainen mahdollisuus on olemassa, mutta nyt sote-keskuksesta tulee houkuttelevampi työpaikka, kun siellä on laajempi potilaskirjo ja monipuolisempi työyhteisö kuin nykyisissä perusterveyskeskuksissa. Sen pitäisi motivoida enemmän lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja muita ammattiilaisia.
Säilyykö työterveyshuolto nykyisellään?
– Työterveyshuoltoa ei lopeta kokonaan, mutta siellä painotetaan enemmän perustehtävää eli työstä aiheutuvien terveydellisten riskien torjuntaa ja työhön liittyvän toimintakyvyn ylläpitämistä. Työterveyshuollon perustehtävä ei ole sairaanhoito. Yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa on tarkoitus valmistella korvausten muuttamista niin, että siitä sairaanhoidosta saisi vähemmän rahaa kuin nyt.
Tämä eilen julkistettu lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta sote-asioissa lähtee lausuntokierrokselle ensi vuoden alussa. Koska sote-uudistus voimassa?
– Vuoden 2019 alussa. Ja yksityislääkärikäynneistä saatavat Kela-korvaukset loppuvat sitten vuoden 2021 alussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti