Euroopan unionin kanssa EU-jäsenyydestä neuvotteleva Turkki on tehostanut voimatoimia lehdistön vapauden rajoittamiseksi. Hallituspuolue AKP:tä ja presidentti Recep Tayyip Erdoganiakritisoivan Cumhuriyet -lehden päätoimittaja Can Dündar sekä Ankaran toimituksen päällikköErdem Gül pidätettiin viime vuoden marraskuussa syytettynä vakoilusta ja valtion salaisuuksien paljastamisesta. Vakoilusyyte nostettiin sen jälkeen kun lehti paljasti Turkin tiedustelupalvelun aseistavan islamistisia äärijärjestöjä Syyriassa.
Cumhuriyet sai Toimittajat ilman rajoja -järjestön 2015 Lehdistönvapauspalkinnon.
Turkin perustuslakituomioistuin vapautti journalistit kolmen kuukauden jälkeen. Presidentti Erdogan reagoi vapauttamiseen ilmoittamalla, ettei aio kunnioittaa perustuslakituomioistuimen päätöstä.
Today’s Zaman -median sivuillla olevassa lausunnossa kerrotaan, että kahta opposition suuntaan kallellaan olevaa tv-kanavaa – Bengütürk TV ja İMC TV – on estetty käyttämästä valtio-omisteista telesatelliitti Türksatia. Samaa menetelmää on käytetty aiemmin myös Samanyolu Broadcasting Group – sekä İpek Media Group -kanavia vastaan. ”Tusinoittain tv-kanavia on tehokkaasti vaiennettu”, tiedotteessa sanotaan.
Mediaa on vaiennettu myös asettamalla Turkin perustuslain vastaisesti valtion nimittämiä asianhoitajia mediaorganisaatioiden johtoon. Ennen vuoden 2015 parlamenttivaaleja asianhoitajat nimitettiin kahden riippumattoman median, Bugün TV:n ja Kanaltürkin johtoon. Muutama päivä sitten kaksi asianhoitajien huostassa ollutta sanomalehteä ja kaksi tv-kanavaa meni vararikkoon, Today’s Zaman valistaa.
Laajalevikkinen Zaman on ollut painostuksen kohteena kaksi vuotta. Mainostajia on painostettu, tilaajia uhkailtu, verotarkastuksia tehty, journalistien akkreditoinnit estetty ja nyt mediaa uhkaa joutuminen asianhoitajien haltuun.
KRIITTISEN ZAMAN-MEDIAN LINJA on näkyvästi muuttunut jo päivä pari sen jälkeen kun terrorismin vastainen erikoisjoukko miehitti toimituksen. Lehti on alkanut julkaista hallitusta ja hallituspuolue AKP:tä kehuvia juttuja, joita kuvittaa hymyilevä presidentti Erdogan. Sanaakaan ei mainita siitä, että toimituksen ulkopuolella toimituksen sulkemista vastustaneita väkijoukkoja on tykitetty vesikanuunalla ja kyynelkaasulla.
Lehden nettisivuilla ilmoitetaan lehden julkaisevan nykyään ”aiempaa objektiivisempia uutisia”.
Venäläismedia RT News kertoo Turkin hallituksen kaapanneen Cihan-uutistoimiston.
Cihan-uutistoimisto kuuluu samaan mediayhtymään kuin Zaman, ja sen omistaa Feza Gazetcilik -yhtiö. Yhtiö on Turkin suurin yksityisesti omistettu mediayhtiö. Cihan-uutistoimiston kaappauksen jälkeen ainoa turkkilaisille jäävä uutistoimisto on valtion omistama Anadolu Agency.
Cihanille työskennellyt journalisti Ibrahim Varlik kertoi RT News -medialle Cihanin monitoroineen vaalien läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä Turkissa. Kaappauksen jälkeen ”ainoastaan valtion uutistoimisto valvoo vaalitoimitusta”.
Euroopan unionin johtajistosta ainoastaan Ranskan presidentti Francois Hollande, Belgian pääministeriCharles Michel ja Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel ovat toistaiseksi antaneet lausunnon Turkin vapaan median vaientamisesta, RT News mainitsee.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi Turkilla olevan oikeuden kuulustella niitä, jotka ”osallistuvat selvään taloudelliseen tai journalistiseen vallankaappausyritykseen Turkin laillista hallitusta vastaan”.
Se median osa, jota vastaan Turkin hallitus on hyökännyt, kuuluu enimmiltään Erdoganin poliittiselle vastustajalle, Yhdysvalloissa asuvalle Fethullah Gulenille. Gulen ja Erdogan olivat aiemmin poliittisia liittolaisia, mutta sopu katkesi Gulenin avattua korruptiotutkinnan Erdoganin sisäpiiriläisistä. Erdogan tukahdutti tutkinnan mutta hallituksen jäseniä jouduttiin vaihtamaan paljastusten synnytettyä massaprotesteja Turkissa, kertoo RT News.
Kommentti. Suomessa ei turvauduta aivan yhtä raisuihin otteisiin kuin Turkissa. Täällä on tyydytty 22 median päätoimittajan allekirjoittamaan, mainituissa medioissa julkaistuun julkilausumaan, jossa Totuusmedian mielipidemuokkaajat kehottavat lukijoita sanan ja mielipiteen vapauden suojelemiseksi välttämään ”valemediaa”, koska sitä lukemalla voi saada vääriä mielipiteitä tutustumalla virallisesta narratiivista poikkeaviin näkökulmiin.Turkki on Nato-maa; Nato suojelee kertomansa mukaan demokraattisia arvoja – joihin kuuluvat myös lehdistön vapaus ja ihmisoikeudet. Eikö Turkin olisi aika lähteä Natosta?
Riikka Söyring
|
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti