Turkin presidentti Tayyip Recep Erdogan vaatii terroristin määritelmään sisällytettäväksi myös terroristien ”tukijat” — kuten kansanedustajat, toimittajat ja kansalaisjärjestöaktivistit, uutisoibrittilehti The Independent.
Erdoganin vaatimus on jatkumoa Turkin hallituksen taistelussa sanan ja mielipiteen vapautta vastaan.
Erdogan esitti vaatimuksensa sen jälkeen kun kolme akateemikkoa julkisesti luki julkilausuman, jossa haluttiin lopettavaksi Turkin kurdialueella meneillään olevat ”turvallisuusoperaatiot”.
Akateemikot pidätettiin terrorismipropagandan levittämisestä. The Independentin mukaan Erdogan on ilmoittanut heidän ”joutuvan maksamaan petoksestaan.”
Erdoganin ulostulolla saattaa olla yhtymäkohtia kurdien hiljattain esittämiin
aluehallintavaatimuksiin. Venäläinen RT News kertoo kurdien haluavan muodostaa Syyriassa Turkin rajan lähellä sijaitsevista Rojavan itsehallintoalueesta liittovaltion, joka edustaisi kaikkia alueella eläviä etnisiä ryhmiä. Pohjois-Syyrian liittovaltioksi nimettävä alue olisi Damaskoksen hallituksen alla osana Syyriaa. Syyrian hallitus ei ole toistaiseksi osoittanut innostusta.
aluehallintavaatimuksiin. Venäläinen RT News kertoo kurdien haluavan muodostaa Syyriassa Turkin rajan lähellä sijaitsevista Rojavan itsehallintoalueesta liittovaltion, joka edustaisi kaikkia alueella eläviä etnisiä ryhmiä. Pohjois-Syyrian liittovaltioksi nimettävä alue olisi Damaskoksen hallituksen alla osana Syyriaa. Syyrian hallitus ei ole toistaiseksi osoittanut innostusta.
Syyrian kurdien Demokraattinen liitto -puolue (PYD) julisti tammikuussa 2014 kolme Rojavan kantonia (Afrin, Kobane ja Jazira) autonomisiksi. Rojavan perustuslaki tunnetaan yhteiskuntasopimus-peruskirjan nimellä.
TURKIN TERRORISTIJÄRJESTÖJEN listalla olevan kurdien PKK-työväenpuolueen perustajajäseniin kuuluva Murat Karayılan uumoili helmikuussa Turkin johdon ajattelevan, että ”jos kolme miljoonaa Syyrian kurdia saavuttaa itsenäisyyden, silloin 20 miljoonaa Turkin kurdia haluaa välittömästi samaa”. Tämän estämiseksi AKP-puolue tekee Karayılanin mukaan mitä tahansa, jopa liittoutuu Ahrar ash-Shamin ja Jabhat al-Nusran kaltaisten terroristijärjestöjen kanssa.
Euroopan unionin kanssa EU-jäsenyydestä neuvottelevan Turkin presidentti Erdogan on myös uhannutTurkin korkeimman oikeuden tulevaisuutta oikeusistuimen vapautettua kaksi Cumhuriyet-median johtohahmoa, Can Dundarin ja Erdem Gülin. Molemmat olivat pidätettyinä valtion salaisuuksien paljastamisesta heidän julkaistuaan uutisen, jossa osoitettiin Turkin tiedustelupalvelun aseistavan terroristijärjestö Isisiä.
Syyrian kurdien PYD-puolue on suljettu Genevessä käytävien Syyrian rauhanneuvottelujen ulkopuolelle. Venäjä ja YK:n Syyrian lähettiläs Staffan de Mistura ovat ilmoittaneet kantanaan, että PYD:ile kuuluu paikka neuvottelupöydässä.
Kommentti. Pitääkö Turkin toimenpiteisiin sanan ja mielipiteen tukahduttamiseksi suhtautua ankarasti? Loppujen lopuksihan Turkki on vain ottanut mallia länsimaisten arvojen lippulaivan Yhdysvaltain toiminnasta, jossa presidentti Obaman kaudella on sata vuotta vanhaan Espionage Act -vakoilulakiin nojaten pidätetty ja tuomittuenemmän toimittajia, asianajajia, aktivisteja ja tietovuotajia kuin aiempien presidenttien kaudella yhteensä.
Yhdysvallat ja Turkki eivät ole kahdestaan sortotoimissaan, vaan suuntaus on ollut
maailmanlaajuinen.
Terrorismilait estävät tehokkaasti ketään hallinnossa työskentelevää kertomasta hallinnon tekemistä lainvastaisuuksista samalla kun se estää toimittajia raportoimasta vääryyksistä.
Sananvapaudesta tulee ontto kuori. Mielipiteen vapaus säilyy — niin kauan kuin mielipiteen säilyttää omanaan eikä jaa sitä muiden kanssa. Tarvittaisiinko tällaisia tukahduttamis- ja voimatoimia, mikäli maailma olisi oikeudenmukaisempi ja sosiaalisesti tasa-arvoisempi paikka elää?
Riikka Söyring
|
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti