keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Venäjän ulkoministeri Lavrov: ”Venäjä ei tule jättämään Donbassin kansaa yksin”

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi venäläiselle Argumenty i Fakty viikkolehdelle antamassaan haastattelussa, että Venäjä on rauhanomainen maa, joka toivoo voivansa rakentaa naapurimaidensa kanssa kumppanuuksia hyvässä hengessä.


Samalla hän sanoi, että Venäjä tekee kaikkensa estääkseen Kiovaa aloittamasta uutta vihollisuuksien kierrosta Donbassissa ja ettei Venäjä tule jättämään alueen kansaa yksin.


”Venäjä on rauhanomainen maa, meillä ei ole aluevaatimuksia naapureiltamme,” hän sanoi. ”Olemme kiinnostuneita vakaista ja menestyvistä naapurimaista, joiden kanssa me voimme rakentaa kumppanuuksia hyvässä naapurihengessä. Samaan aikaan, ponnistelumme ovat keskittyneet estämään Kiovan ’kuumapäitä’ aloittamasta uutta väkivallan kierrosta tuon maan kaakkoisosassa. Joka tapauksessa, emme tule hylkäämään Donbassin seudun asukkaita.”

Lavrov sanoi Kiovan olevan haluton toteuttamaan Minskin sopimusta, mutta sen olevan ainoa vaihtoehto kriisin ratkaisemiseksi.

“Tänä päivänä on ilmiselvää, että rauhanprosessi on pysähtynyt koska Ukrainan johtajat ovat haluttomia kunnioittamaan Minskin sopimuksen mukaisia veikollisuuksiaan. Aiomme jatkaa pyrkimyksiämme, jotta Kiova lopettaa Donbassin saarron ja ryhtyy niiden täysimääräiseen toteutukseen. Odotamme vastaavaan lähestymistapaa länsimailta, jotka ovat jatkuvasti sanoneet, ettei Minskin sopimukselle ole vaihtoehtoja ja viitanneet sen pikaisen toteutuksen tarpeeseen.”

Lavrovin mukaan, samaan aikaan kun se pyrkii Minskin sopimuksen pikaiseen toteutukseen, Moskova etenee oletuksesta, että ”pitkän aikavälin ratkaisut ongelmiin, jotka liittyvät Ukrainaa kohdanneeseen syvään kriisiin, voidaan löytää vain poliittisin ja diplomaattisin keinoin.”

”Minskin sopimuksen täytäntöönpanon toimenpidepaketti helmikuulta 12. 2015, hyväksyttiin YK:n turvallisuusneuvoston toimesta ja läpäisi vastaavan päätöslauselman numero 2202 helmikuun 17, 2015”, ministeri muistutti. ”Olemme varmoja siitä, ettei Minskin sopimukselle ole vaihtoehtoja tänään ja länsi on samaa mieltä tämän kanssa.”

Lavrov painotti, ettei Venäjä tai Yhdysvallat kykene ratkaisemaan kriisiä, vaan Minskin sopimuksen pääkohdan ja ratkaisun olevan suoran keskusteluyhteyden muodostaminen Kiovan, Donetskin ja Luganskin välille.

“Minskin sopimuksen kaavailema pääasia on suora keskustelu Kiovan, Donetskin ja Luganskin välillä. Ei Venäjä, eikä Yhdysvaltain presidentti tai kukaan muukaan kykene tekemään mitään sotivien osapuolille, muuta kuin mistä sovinto todella riippuu – yhteisymmärryksen saavuttaminen suoraan toistensa kanssa molemminpuolisilla turvatakuilla ja yhteisen tulevaisuuden rakentamisen periaatteilla.”

Lähde: TASS

Doni Uutistoimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti