keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

SNTL: n historia - OSA 151
 
Hei taas,
Poimin Ivan Maiskilta lyhyitä, mutta merkittäviä tuokiokuvia sotaa edeltävästä ajasta.
Terv. Tauno Auer
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
27.2.1939
 
Tämä päivä tullaan merkitsemään Britannian ja Ranskan historiassa häpeällisenä ja järjettömänä hetkenä: Lontoo ja Pariisi ovat tunnustaneet Francon [hallinnon Espanjassa] 'de jure' [lakiin perustuen, erotuksena 'de facto' käytännössä]...
 
Britannialta ja Ranskalta kesti seitsemän vuotta tunnustaa Neuvostohallitus. Niiltä meni tuskin seitsemän päivää Francon tunnustamiseen. Nämä tosiseikat heijastavat 'demokraattisen kapitalismin' todellista luonnetta samalla tavalla kuin vesipisara heijastaa auringonvaloa.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
9.3.1939
 
Beaverbrook [pankkiiri, sanomalehtimoguli ja tuleva ministeri] kertoi minulle kuinka viha Saksaa kohtaan leviää nopeasti väestön keskuudessa, sitä vastoin myötämielisyys Neuvostoliittoa kohtaan on selkeästi nousussa.
 
Sinclair [liberaalipuolueen johtaja ja myöhemmin ministeri] kertoi minulle kuinka hänen kiertäessään maata ristiin ja rastiin, joka kerta kun hän mainitsi Neuvostoliiton ja polttavan tarpeen yhteisestä rauhanrintamasta väkijoukot yltyivät myrskyisiin suosionosoituksiin.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
29.3.1939
 
Teoksen toimittaja Gabriel Gorodetskin kiinnittää lukijoiden huomion siihen seikkaan, että antamalla sotilaalliset takeet Puolalle vastoin yleisesikunnan kantaa Chamberlain aivan tarkoituksellisesti valitsi liittolaisekseen Puolan eikä Venäjän. Gorodetski lisää - "Näin toimien hän ei ainoastaan ajanut venäläisiä yhä pahemmin eristyksiin vaan myöskin tahtomattaan teki mahdolliseksi Saksan ja Venäjän välisen lähentymisen".
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
1.4.1939
 
Eilen parlamentti-istunnossa luetun tiedonannon jälkeen Chamberlain kutsui Lloyd Georgen toimistoonsa keskustelemaan kansanvälisistä asioista. Tämä on ennenkuulumaton tilanne, koska Chamberlain ja Lloyd George vihaavat toisiaan.
 
Keskustelun aikana Lloyd George otti mitä ankarimmalla tavalla esille kysymyksen Neuvostoliiton ottamisesta mukaan eurooppalaisten turvatakuiden piiriin. Chamberlain vastasi samalla tavalla kuin aina ennenkin, että hän tekisi niin mielellään, mutta Puola ja Romania tekevät asian mahdottomaksi. Jolloin Lloyd George kysyi: "Mutta jos kysymys Neuvostoliiton mukaan ottamisesta roikkuu yhä ilmassa, kuinka sinä otit sellaisen riskin antamalla Puolalle yksipuoliset vakuudet? Sellainen on kirotun vaarallista."
 
Chamberlain väisti Lloyd Georgen kysymyksen julistamalla, että hallituksen saamien tietojen mukaan, Hitler ei ikinä uskaltaisi ryhtyä sotaan kahdella rintamalla.
 
 "Ja missä on sinun toinen rintamasi?" - näpäytti Lloyd George takasin.
 
 "Puolassa" - vastasi Chamberlain.
 
Lloyd George räjähti nauruun ja rupesi ilkkumaan pääministerille: "Puola! Maa jolla on surkea talous ja joka on sisäisten ristiriitojen repimä, maa jolla ei ole ilmavoimia eikä kunnolla varustettua armeijaa! Kuinka järjetöntä! Toinen rintama on mahdottomuus ilman Neuvostoliittoa. Turvatakeet Puolalle ilman Neuvostoliittoa on vastuutonta uhkapeliä, joka voi päättyä hyvin ikäviin seurauksiin maallemme!"
 
Chamberlain ei pystynyt tänä vastaamaan.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
T. Auer: Maiski ja Lloyd George tapasivat usein ja luottivat toisiinsa. Chamberlainin maine on ansaitusti huono. On myöskin mahdollista vetää tästä johtopäätöksiä 2010-luvulle. Iso-Britannia ja EU eivät ainoastaan ole jälleen sulkemassa Venäjää eurooppalaisen turvajärjestelmän ulkopuolelle, ne myös pyrkivät murtamaan Venäjän itsenäisen toimintakyvyn. EU:n ja Yhdysvaltain hyökkäys ja Ukrainan murtaminen sekä talouspakotteet ovat sotatoimia, ja jälleen kerran on Suomi valinnut hyökkäyspolitiikan. Toisen maailmansodan aikana Churchill myönsi, että Venäjällä on oikeus huolehtia siitä, että Suomen kautta ei koskaan enää muodostu uhkaa Venäjälle. Miten Suomelle tälle kertaa käy, sitä on mahdotonta sanoa.
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Helsinki 29.3.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti