keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Kolme neljästä venäläisestä ei pyytäisi pakotteiden poistamista



Jopa 76% venäläisistä vastustaa kaikkia hallituksen mahdollisia aikeita pyytää länsimailta Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden poistamista. 

Venäläisen VTsIOM-tutkimuslaitoksen (Public Opinion Research Center) hiljattain julkistamasta tutkimusraportista ilmenee, että 76 prosenttia eli yli kolme neljäsosaa vastaajista sanoi, että Venäjän ei pitäisi kerjätä pakotteiden poistamista. 

Vastaajat sanoivat, että koska pakotteet vahingoittavat myös niitä maita, jotka ovat ne asettaneet, näiden maiden tulisi itse omasta aloitteestaan poistaa pakotteet. 

Vastaava pakotteiden poistamisen pyytämistä vastustavien venäläisten osuus oli vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa 57 prosenttia. 

18% kyselyyn osallistuneista sanoi, että hallituksen on ryhdyttävä toimenpiteisiin pakotteiden poistamiseksi, koska niillä on vakavia seurauksia Venäjälle. Vuonna 2015 tällä tavoin vastanneiden määrä oli ylimmillään, 33 prosenttia. 

27% vastaajista uskoo, että pakotteilla on ollut merkittävä vaikutus maan huonontuneeseen taloudellisen tilanteeseen. 32% sanoi, että pakotteilla ei ole ollut vakavia vaikutuksia. 35% vastaajista sanoi, että pakotteilla on päinvastoin ollut myönteisiä seurauksia. 

79% ilmoitti, että he ja heidän perheensä eivät ole itse tunteneet pakotteiden pysyvää vaikutusta, 17% vastasi, että heille niillä oli ollut vaikutuksia. 

Tutkimuksessa todettiin myös, että yli puolet venäläisistä - 59% - on valmis kestämään taloudellisia vaikeuksia, jos on varmistettu, että Venäjän Ukrainan-politiikka ei muutu. 

Tutkimus suoritettiin aikavälillä 1. - 2. 3. 2017 haastattelemalla puhelimitse 1200 ihmistä Venäjän kaupungeissa ja eri alueilla. Virhemarginaali on enintään 3,5%. 

VTsIOM-yhtiön lehdistötiedotteessa tutkimusjohtaja Mihail Mamonov arvioi, että tulokset osoittavat suhtautumisen pakotteisiin olevan yleisessä mielipiteessä jo ”rutinisoitunut”. 

Yleisö on tottunut pakotteiden olemassaoloon, kun taas kielteiset seuraukset liitetään yleiseen taloudellisen taantumaan, sanoi Mamonov. "Lisäksi, ensimmäistä kertaa sitten tämän seurannan aloittamisen, ryhmä vastaajista näkee seuraamusten positiiviset vaikutukset.” Tämä merkinnee sitä, että Venäjän toimenpiteet tuonnin korvaamiseksi kansallisin ohjelmin ovat onnistuneet. 

18.3.2017 

Sputnik / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti