lauantai 25. maaliskuuta 2017

Arjo Rainer Suonperä
7 t
Useimmille lienee edelleenkin epäselvää, mistä Suomen paljon puhuttu kestävyysvaje vuositasolla johtuu ja miksi hallituksen mielestä on pakko leikata asukkaitten palveluista ja etuisuuksista ja jäädyttää niiden kehitys sekä leikata valtionavuista kunnille.
Tähän on kaksi keskeistä syytä, jotka jo sinänsä selittävät, mihin valtio syytää vuositasolla yli 5 miljardia, jotka sen pitää joko lainata yksityispankeilta tai säästää menoista asukkaille ja kunnille.
Ensimmäinen syy on järjettömän innokas sotilaallinen liittoutuminen länteen, jonka varjolla armeijan kalustoa uusitaan lännestä kalliilla hinnalla niin ilmavoimien, merivoimien kuin maavoimienkin. Ja uusittava kalusto on pääosin hyökkäyssotakalustoa.Mihin tässä Suomi hyökkää, ei liene vaikea arvata. Jo pelkkä ilma- ja merikaluston uusiminen vie ainakin kymmenen vuoden ajan vuodessa rahaa 2-4 miljardia euroa. Nato:n kanssa tehtyyn isäntämaatukisopimukseen perustuva ja kahdenkeskisiin erillissopimuksiin perustuva vuosittainen
sotaharjoittelu Nato:n ja USA:n tai Englannin sotavoimien kanssa vie, kun harjoituksia on useita vuosittain, vuosittain useita satoja miljoonia
euroja.
Toinen jatkuva rahareikä, josta suomalaisille veronmaksajille ei ole mitään iloa, on EU-jäsenyys. Pelkkä bruttojäsenmaksu on jo ainakin kahtena vuotena ollut yli 2 miljardia vuodessa ja päälle tulevat muut jäsenyyden Suomelle aiheuttamat kulut EU-asioiden hoitamisesta ja sen EU-armeijaan osallistumisesta. Julkisessa keskustelussa puhutaan harhaanjohtavasti EU:n jäsenmaksujen nettomenoista, mutta jätetään kertomatta, että bruttomaksut on maksettava ja niistä EU antaa jos antaa takaisin joskus erilaisia tukia, jotka suurelta osin menevät yksittäisille tuen saajille, eivätkä lämmitä veronmaksajia. Mainittakoon tässä vielä sekin, että EU-jäsenyyden tuomasta vapaakaupasta ei Suomelle ole pitkään aikaan ollut kokonaishyötyä, koska EU-alueelta tuonti on meille ollut suurempaa, kuin Suomen vienti sinne. Suomen taloudellista asemaa ovat jo viime vuosien ajan lisäksi vaikeuttaneet EU:n sotaisa Ukrainan tukemiseen liittyvä Venäjän talouspakotteiden ylläpito, joka on romahduttanut Suomen viennin Venäjälle ja aiheuttanut Suomessa myös suurta työttömyyttä ja se puolestaan lisännyt yhteiskunnan sosiaalimenoja ja pienentänyt verotuloja. EU-jäsenyyden "etuja" on Suomellekin ollut EU:n vapaan liikkuvuuden avittama käsistä riistäytynyt maahanmuutto EU:n sisältä ja ulkoa, joka aiheuttaa jatkuvia satojen miljoonien kuluja, joinain vuosina jo miljarditasolla.
Kun tähän päälle lisätään Kepu:n ja kokoomuksen valtapoliittisessa tarkoituksessa tekemä Sote- ja kuntauudistus, joka vie kunnilta sosiaali- ja terveyssektorin asiat maakunnille, ovat kunnat ja kaupungit suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, kun veroäyriäkään ei uskalleta juuri korottaa ja lähes kaikissa kunnissa poliittinen oikeisto ideologisessa hurmiossaan on laiminlyönyt perustaa tai edes säilyttää kunnilla tuloja ja työpaikkoja niille tuovia yrityksiä ja toimintoja.
Kaupungit ja kunnat tarvitsevat siis välttämättä valtionapujen huomattavia korotuksia selvityäkseen jatkossa tehtävistään. Korotuksia on kuitenkin turha odottaa, jos hallituksessa rahoja sotaan ja ulkomaille tuhlaavat tahot ja eduskunnassa nykypuolueet istuvat. Kummankin päättäjätahon osalta tarvitaan suursiivousta ja toisenlaisia päättäjiä, jotka ymmärtävät, mitkä asiat on ensisijaisesti hyvin hoidettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti