keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

MIHIN INHIMILLISYYS JA OIKEUDENMUKAISUUS OVAT KADONNEET?
Suomessa on tutkimuksien mukaan noin 450.000 ihmistä syvässä köyhyydessä. Heidän tulot eivät riitä edes kohtuulliseen toimeentuloon, tulot ovat kuukaudessa noin 837-1234 euroa ottaen huomioon, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vuokra 2 h + k on noin 800-900 euroa/kk + vesi ja sähkö ja yksiöiden vuokrat ovat jopa 600-1000 euroa/kk. Ottaen huomioon ruoka, puhtaus ja muut elämisen perusasioihin liittyvät asiat, ei noilla tuloilla ole mahdollista ilman toimeentulotukea ja asumistukea tulla toimeen ja ottaen huomioon miten Kelan toimeentulotukikäsittelyt ovat viivästyneet useita viikkoja, niin sen johdosta on syntynyt erittäin paljon ongelmia.
Köyhyyden kasvot ovat myös moninaiset. Se koskettaa lapsia ja Suomessa on tutkimuksen mukaan noin 150.000 köyhää lasta ja köyhien perheiden lapsilla on monia ongelmia. He ovat esimerkiksi vähemmän koulutettuja. Myös lapset kantavat huolta perheen rahojen riittämättömyydestä ja lakkaavat pyytämästä vanhemmiltaan mitään ja kun ei pyydä mitään tai ei saa mitään, lasten maailmassa jää helposti ulkopuoliseksi ja joutuu kiusaamisen kohteeksi.
Köyhien lapsien määrä on lisääntymässä ja tämä synnyttää kuilua yhteiskunnan hyvin menestyneiden perheiden lapsien kanssa. Tämä köyhyys koskettaa myös pieneläkeläisiä ja pitkäaikaissairaita johtuen siitä, että hallitus on leikannut ja maksuja on korotettu ja kaikki tämä on tullut näiden köyhien perheiden elämässä näkyviin rajusti. Myös köyhiä syytetään omasta tilastaan ja ne, jotka näin syyllistävät heidät, ovat itse niin sanottuja hyvin menestyviä ihmisiä.
Nyt herääkin kysymys, mihin on inhimillisys yhteiskunnastamme hävinnyt? Maassamme on kaiken kaikkiaan tutkimusten mukaan miljooona ihmistä, jotka luokitellaan köyhiksi ja kuten todettiin jo aikaisemmin, 450.000, jotka elävät erittäin syvässä köyhyydessä. Siksi monet ovatkin leipäjonoissa, joita pitävät yllä humanitaarisesti ajattelevat ihmiset ja eri uskonnolliset järjestöt. Se perustuu heidän hyväntahtoisuuteensa toimia lähimmäistensä hyväksi, josta voimme antaa heille kiitoksen mutta yhteiskunta ja valtaa pitävät ovat unohtaneet ihmisten hädän ja inhimillisyyden, koska he ovat lihapatojensa ääressä ja ovat juopuneet vallan huumasta ja heidän elämänsä täyttää kaikki rikkaudet ja hyvinvointi, niin kärsivien ihmisten hätä ei kosketa heidän sisintänsä eikä riko heidän rauhaansa hyvinvoinnin keskellä eikä heiltä löydy myöskään ymmärrystä eikä halua korjata tilannetta, koska heidän ahneutensa on loppumaton - vielä vähän lisää.
Tämä sama ongelma koskettaa koko globaalimaailmaa - rikkaiden ja köyhien kuilu kasvaa ja eri maissa olosuhteet lisäävät köyhyyttä, kuten viime päivien uutiset kertovat mm. kuivuus ja sodat. Mutta rikkaat maat ovat kylmiä eivätkä välitä köyhien ihmisten kärsimyksistä ja tämä sama henki on myös meidän maassamme. Minusta tuntuu pahalta, kun armeijan määrärahoja lisätään, militarismi on tunkeutunut kaikkialle ja Suomessa vain pohditaan sotilasliittoutumia ja uusia sotakoneita ja kansa näkee samanaikaisesti puutetta ja köyhyys lisääntyy yhä rajummin ja siitä on tehty jopa hyväksytty, että köyhät ovat olemassa keskuudessamme.
Tämä piittaamaattomuus ja välinpitämättömyys köyhistä lähimmäisistämme tulee olemaan tälle yhteiskunnalle erittäin tuhoisaa. Olenkin miettinyt, että meidän on vihdoinkin herättävä inhimillisen ja oikeudenmukaisuuden puolesta taistelijoiksi ja palautettava maahamme toivo ihmisille, että he kaikki ovat tärkeitä ja heitä tarvitaan ja kylmä suhtautuminen köyhiin ihmisiin on tuomittava. Meidän on ymmärrettävä, että yhteiskunta on toimillaan synnyttänyt tämän epätasapainotilan vain siksi, että valtaa pitävät ja heidän lähipiirinsä ovat ahneita.
Vaikka nyt puolueet kunnallisvaalien alla puhuvat kauniita ajatuksia, heidän tekonsa ovat toista ja kansa odottaa tekoja, jotka todella tuovat muutoksen, joka tekisi yhteiskunnasta turvallisen paikan ja köyhienkin perheiden lapset ja köyhät eläkeläiset ja nuoret voisivat elää onnellisesti ja turvallisesti ilman häpeän tunnetta köyhyydestään, kun köyhyys on poistettu maastamme.
Näenkin, että inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia yhteiskunnalle ja kun rakennamme sen mukaisesti yhteiskuntaamme, niin voimme turvata kaikille perusasiat, kuten asumisen, ruoan ja muut jokapäiväiset asiat. Tämä edellyttää, että ahneus ei olisi hallitsevana tekijänä, vaan hyvää jaettaisiin kaikille ja rakennettaisiin yhteiskunnan palvelut siten, että se antaisi kaikille turvallisen pohjan, mm. terveydenhuollossa eikä suosisi vain rikkaita. Siinä on haastetta soteuudistusta mietittäessä.
Vetoan kaikkiin ystäviin:
Olkaamme valmiit tekemään inhimillisiä, oikeudenmukaisia tekoja. Yritetään yhdessä auttaa lähimmäisiämme ja pyritään taistelemaan kaikki ahneutta ja riistoa vastaan kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.
Risto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti