tiistai 21. maaliskuuta 2017

Syyriaa uhkaa katastrofi, mikäli Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut jatkuvat



Syyrian hallitus on varoittanut tuhosta, joka aiheutuu Yhdysvaltain johtaman sotilaallisen liittouman oletettuja Daesh-terroristeja vastaan tekemistä ilmaiskuista Daeshin hallitsemilla alueilla lähellä Eufratin ja Tigrisin patoja ja kehottanut YK:n pääsihteeri Antonio Guterresia pakottamaan koalition lopettamaan iskut. 

Syyrian YK:n varasuurlähettiläs Mounzer Mounzer lähetti torstaina Guterresille ja YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Matthew Rycroftille, erilliset, mutta sisällöltään samanlaiset kirjeet, joissa todettiin, että järjestelmällinen infrastruktuurin tuhoaminen vaikuttaa myös Eufrat-joen varrella asuviin irakilaisiin. 

Koalition ilmaiskujen kohteina olevien patojen täydellinen tuhoutuminen aiheuttaisi veden tulvimisen kaupunkeihin ja kylin ja vaarantaisi siten satojen tuhansien näillä alueilla asuvien ihmisten elämän, kirjoitti Mounzer. 

Hän pyysi YK:ta ja turvallisuusneuvostoa painostamaan Yhdysvaltoja ja sen johtamia Daeshin-vastaisen koalition jäseniä lopettamaan iskujen suuntaamisen Eufratin ja Tigrisin patoihin ja lähialueiden muuhun infrastruktuurin, jotta uhkaava katastrofi voitaisiin välttää.. 

Yhdysvaltain johtama liittouma on tehnyt ilmaiskuja väitettyjä Daesh-terroristeja vastaan Syyriassa syyskuusta 2014 lähtien ilman Damaskoksen hallituksen lupaa tai YK:n valtuutusta. 

Koalitiota on toistuvasti syytetty iskujen suuntaamisesta siviileihin ja siviilien surmaamisesta. Koalitio ei myöskään ole onnistunut tuhoamaan Daeshia. 

Ainakin 10 siviiliä kuoli ja useita loukkaantui 12.3.2017, kun Yhdysvaltain johtama ilmaisku tehtiin Maskanahin kaupunkiin, joka sijaitsee 100 kilometriä kaakkoon Syyrian pohjoisesta Aleppon kaupungista. 

Isku tehtiin vain kaksi päivää sen jälkeen kun 30 ihmistä, joista kuusi naista ja kahdeksan lasta, menehtyi liittouman hävittäjien hyökätessä Matab al-Borashidin kylään Syyriassa lähellä Daeshin hallitsemaa Raqqahin kaupunkia. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti