torstai 18. toukokuuta 2017

Kommunistien Liitto ry.

Osoite: PL780, 00101 Helsinki
puh. 0405523099 emeil: kalevi.wahrman@pp.inet.fi

Aihe: Esitys yhteistyöstä demokraattisen yhteisrintaman rakentamiseksi ja kommunistien yhtenäisyyskehityksen edistämiseksi

Jakelu:
Suomen Kommunistinen puolue rp.
Kommunistinen Työväenpuolue- Rauhan ja Sosialismin puolesta rp.



Kuntavaalien jälkeen Kansan äänen julkaisijajärjestöt ovat keskenään käyneet keskusteluja poliittisista ja järjestöllisistä menetelmistä työväenluokkaa edustavan vaihtoehtoliikkeen rakentamiseksi. Kommunistien Liitto käsitteli kokouksessaan 20.4.2017 laajan yhteistyön merkitystä ja välttämättömyyttä nykyisen markkinavetoisen uusliberalistisen yhteiskuntapolitiikan murtamiseksi.

Elämme monessa suhteessa kärjistyvien yhteiskunnallisten erojen ja vastakkainasettelujen aikaa. Maassamme laaja työttömyys on edelleen puolen miljoonan luokkaa. Ihmisten vastustuksesta huolimatta yhteiskunnan peruspalvelut pyritään yksityistämään ja siirtämään suuren pääoman voitontavoittelun välikappaleeksi. Kiire toteuttaa tämä sote-kaappaus osoittaa sen olevan pääomapiireille sekä taloudellinen, että ideologinen tavoite. Uusliberalistisen politiikan periaatteiden mukaisesti pankkien ja suuryritysten pyrkimys voittojensa ja kilpailukykynsä kasvattamiseen maksetaan heikentämällä tavallisen ihmisen toimeentuloa ja perusturvaa. Kiky-sopimus ja ay-liikkeen suhtautuminen esitykseen työeläkkeiden taitetun indeksin muuttamisesta palkkaindeksiksi osoittavat ay-liikkeen johdon yhdessä ”perinteisten työväenpuolueiden” kanssa sopeutuneen täysin uusliberalistisen yhteiskuntapolitiikan puitteisiin.

Samoin on tapahtumassa demokratialle ja kansanvallalle. Ihmisten ja hallitusten selän takana suunnitellaan yhä laajempaa EU:n ja USA:n vapaa-kauppa-aluetta, TTIP-sopimista, joka turvaisi pääomapiirien voittojen kasvattamista kansalaisten hyvinvoinnista piittaamatta ja jossa esimerkiksi KELA:n lääkekorvaukset ja ilmastomuutoksen torjumiseen liittyvät toimenpiteet voitaisiin katsoa kilpailun esteeksi.

Tämä kaikki ei näytä riittävän. Poliittinen- ja taloudellinen eliitti ajaa maatamme yhä syvemmälle kansainvälisen valta- ja sotilaspolitiikan pelinappulaksi ja yhä kiinteämmin lähemmäksi Nato-jäsenyyttä. Valmistaudutaan tilanteeseen, jossa poliittisin keinoin ei kyetä ratkaisemaan kärjistyviä globaaleja ongelmia, vaan joudutaan turvautumaan yhä enemmän sotilaallisiin keinoihin. Osoituksena tästä on demokratian vastaisesti salassa tehty ns. "isäntämaa-sopimus", joka lupaa korvauksetta Nato:lle vapaan kauttakulun, ilmatilan, satamien ja lentokenttien käytön yms. Tämä liittää maamme Natoon ja vastaa Saksan kanssa ennen sotaa sovittua kauttakulkusopimusta, jolla liitettiin Suomi Hitlerin sotiin.

Kaikkien näiden kärjistyvien ongelmien rinnalle on viimeisten vuosikymmenien kuluessa noussut kysymys ympäristömme tilasta, asumiskelpoisuudesta, jota raaka yltiöpäinen kulutus ja kova markkinatalous uhkaavat.

Läntisten kehittyneiden kapitalistimaiden piirissä kuluneen vuoden aikana käydyt erilaiset vaalit ja poliittinen kehitys ovat ainoastaan vahvistaneet tätä kovaa uusliberalistista suuntausta. Sitä osoittaa myös äänestysvilkkauden lasku ja populististen suuntausten vahvistuminen. Tämä kehitystrendi toteutui myös jälleen meillä äskeisissä kuntavaaleissa.

Meillä on isoja tehtäviä edessämme: Tulee luoda kaikille ihmisille turvalliset ja kelvolliset elämisen olosuhteet. On poistettava ihmisiä ja kansoja uhkaavat sotilaallisen konfliktin uhat ja mahdollisuudet. Tämä kaikki tulee voida tehdä niin, että ihmisten sosiaalinen ja taloudellinen hyvinvointi turvataan siten, että se harmonisoidaan yhteen ympäristömme nykyisen ja tulevan hyvinvoinnin kanssa. On toteutettava politiikan suunnan muutos.

Kommunistisen- ja työväenliikkeen vuosikymmenten kokemus osoittaa, että ne voimat, jotka haluavat yhteiskuntapolitiikkaan todellista muutosta, eivät irrallisina ryhminä kykene suoriutumaan tästä tehtävästä. Myöskään kommunistiset puolueet eivät nykytilanteessa kykene kasvamaan sellaiseksi joukkopuolueeksi, joka kykenee tämän tehtävän suorittamiseen. Tarvitaan muutokseen kykenevä poliittinen voima, yhteistyöjärjestö, poliittinen rintama ja ”oikeushenkilö”, joka pitkällä aikajänteellä ottaa tehtäväkseen uusoikeistolaisuuden murtamisen, yhteiskunnan demokratisoimisen ja ensivaiheen vaihtoehdon
rakentamisen nykyiselle uusliberalismille. Tällaisella järjestöllä tulee olla yksi yhteinen tehtävä: On kehitettävä sellainen poliittinen voima, joka ottaa tehtäväkseen nykyisen kovan yhteiskuntapolitiikan kaatamisen. Tällaista poliittista voimaa ja yhteistyötä tarvitaan vaihtoehdoksi uusliberalismia suuren pääoman EU-projektia toteuttaville uusliberalismiin sitoutuneille eduskuntapuolueille. Samanaikaisesti sen tulee kyetä torjumaan rasistiset, äärioikeistolaiset ja äärinationalistiset pyrkimykset muuttaa yhteiskuntapolitiikkaa yhä taantumuksellisempaan suuntaan. Tämän liikkeen organisoimisessa, synnyttämisessä ja järjestämisessä kommunisteilla on kuitenkin ratkaiseva merkitys.

Esitykset:

Kommunistien Liitto esittääkin SKP:lle ja KTP:lle, että ryhdymme rakentamaan yhteistyössä esitystä tällaisen poliittisen organisaation rakentamiseksi ja olemme siinä aktiivisia erilaisten demokraattisten ihmisten ja kansalaisjärjestöjen suuntaan. Erilaisilla kansalaisjärjestöillä, ryhmillä ja puolueilla on toiminnassaan erilaisia omia yhteiskunnan kehittämistä koskevia tavoitteita. Osallistuminen ei saa merkitä yhteisrintamaan osallistuville luopumista tällaisista omista tavoitteista ja omasta järjestöllisestä itsenäisyydestä. Tulisi olla yksi yhteinen tavoite: poliittisen ja demokraattisen, vaihtoehdon kehittäminen nykyiselle kovalle uusliberalismille sekä työn aloittaminen tällaisen tavoitteen puolesta. Meidän kommunistien tulee olla valmiita osallistumaan ilman ennakkoehtoja kaikkiin neuvotteluihin tällaisen laajan kovien markkinavoimien vastaisen liiton muodostamiseksi. Esitämme, että aloitamme jo kesän kuluessa keskustelut tällaisen poliittisen voiman muodostamiseksi.

Kommunistien osalta tämä ei saa merkitä sosialismiin tähtäävän tehtävämme ja toimintamme sekä kommunistien itsenäisen toiminnan heikentämistä vaan vahvistamista. Ajatus yhteisrintamapolitiikasta on yli vuosisataisen teoreettisen, ideolodisen ja käytännön toiminnan saavutus, joka perustuu yhtenäiseen marxilaiseen maailmankatsomukseen. Suomen kommunistit ottivat selkeästi ylimääräisessä 15. edustajakokouksessa 1970 päälinjakseen monopolien vastaisen yhteisrintaman luomisen. Uusliberalistisen kapitalismin kaudella tämän tehtävän merkitys on edelleen vahvistunut. Kommunistisen liikkeen yhtenäisyyden perusta liittyy ensisijaisesti yhtenäiseen tieteelliseen marxilaiseen maailmankatsomukseen. Kommunistien Liitto esittääkin toisena esityksenään SKP:lle ja KTP:lle, että ryhdymme toimiin yhdessä viime kädessä yhtenäisen kommunistisen puolueen aikaansaamiseksi ja kiinnitämme tässä huomiomme marxilaisen maailmankatsomuksen opiskeluun ja kehittämiseen. Esitämme mietittäväksi esimerkiksi pysyvän yhteisen ”yhtenäisyyskomitean” perustamista joka pohtii yhtenäisyyskehitykseen liittyviä kysymyksiä ja tekee sitä koskevia esityksiä.


Kommunistien Liitto ry.

Kalevi Wahrman puheenjohtaja kalevi.wahrman@pp.inet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti