maanantai 22. toukokuuta 2017



Ukrainan presidentti Petro Poroshenko hyväksyi tiistaina kansallisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston päätöksen laajentaa pakotteita venäläisiä kansalaisia ja oikeushenkilöitä vastaan.

Pakotteiden seurauksena ukrainalaiset Internet-palveluntarjoajat määrättiin estämään käyttäjien pääsy venäläisille VKontakten (VK) ja Odnoklassikin sosiaalisen median verkkosivustoille. Lisäksi esto määrättiin mm. venäläisille sähköpostipaleluihin Mail.ru:hun ja Yandexiin ja RBC, TV Center, VGTRK, NTV Plus ja Zvezda TV-kanavien ja virustorjunta yritysten Kaspersky Labin ja DrWebin sivustoille.

Saksalaislehti Deutche Wellen mukaan venäläinen sosiaalisen median palvelu VK on ollut Ukrainassa suositumpi kuin sen amerikkalainen kilpailija Facebook. Lisäksi 48% ukrainalaisista on käytössään Yandexin hakukone, joka on estettyjen palveluiden listalla. Mail.ru:n mukaan sillä on noin 25 miljoonaa ukrainalaista käyttäjää, 16 miljoonaa ukrainalaista käyttää VK:ta ja 9,5 miljoonaa Odnoklassnikia.

Saksan ulkoministeriö on huolestunut Ukrainan asettamista pakotteista, kertoi ministeriön tiedottaja Martin Schaefer keskiviikkona.

“Olemme huolestuneita kuullessamme uusista Ukrainan presidentin, hallituksen ja kansallisen turvallisuus- ja puolustuskomitean asettamista pakotteista,” Schaefer sanoi.

“Monet mediaa liittyvät seikat saavat meidät ajattelemaan lehdistönvapautta,” hän lisäsi.

Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seivert sanoi, että aiheesta tullaan keskustelemaan tulevassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon välisessä tapaamisessa Saksassa 20. toukokuuta.

Samanlaisen viestin välitti Human Rights Watchin Ukraina tutkija Tanya Cooper.

”Tämä on vain uusin esimerkki siitä, millaisella sujuvuudella presidentti Porošenko oikeudettomasti yrittää kontrolloida julkista keskustelua Ukrainassa Porosenko saattaa yrittää perustella viimeistä liikettään, mutta tämä on kyyninen ja poliittisesti tarkoitushakuinen hyökkäys, jonka kohteena on oikeus informaatioon, joka vaikuttaa miljoonien ukrainalaisten yksityis- ja ammatilliseen elämään,” hän sanoi.

Nato puolestaan uskoo, että Ukrainan päätöksessä estää venäjänkieliset internetpalvelut on kyse kansallisesta turvallisuudesta, eikä sillä ole tekemistä sananvapauden kanssa, kertoi Naton tiedottaja tiistaina.

“Ukrainan hallitus on tehnyt selväksi, että tämä laki liittyy kansalliseen turvallisuuteen, ei sananvapauteen. Nato työskentelee Ukrainan kanssa vahvistaakseen sen uudistuksia, mukaan lukien demokratian alueita, 
oikeusvaltioperiaatteita ja ihmisoikeuksia. Sananvapaus on osa tätä keskustelua. Luotamme Ukrainan sitoutumiseen kansainvälisiin velvollisuuksiinsa ja vallan osituksen ja osien tasapainotuksen järjestelmään Ukrainassa.”

Lähteet: TASSTASSDWVastavalkea

Doni Uutistoimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti