maanantai 22. toukokuuta 2017

Kiina rakentaa Aasian ja Tyynenmeren  talousintegraatiota - Yhdysvallat lisää asevoimaansa alueella


Pentagon on hyväksynyt suunnitelman, joka tunnetaan ”Aasian ja Tyynenmeren alueen vakauttamisaloitteena” (Asia-Pacific Stability Initiative, APSI) ja aikoo investoida lähes 8 miljardia dollaria seuraavan viiden vuoden aikana sotilaallisen infrastruktuurin kehittämiseen ja ylimääräisten harjoitusten järjestämiseen Aasian ja Tyynenmeren alueella, kertoi Wall Street Journal 7. 5.2017. 

Kyseessä on merkittävä lisäys Yhdysvaltain sotilasmenoihin, joihin on ensi vuodelle esitetty myönnettäväksi 54 miljardin dollarin lisäystä. 

Suunnitelmalla tuetaan Yhdysvaltain pyrkimyksiä lisätä sotilaallista läsnäoloaan Aasian ja Tyynenmeren alueella ja se merkitsee Yhdysvaltojen jatkuvaa sitoutumista alueeseen, kuten Yhdysvaltain senaattori John McCain on ehdottanut. Puolustusministeri Jim Mattis ja USA:n asevoimien Tyynenmeren alueen komentaja amiraali Harry Harris ovat antaneet ehdotukselle tukensa. 

Myös useat yhdysvaltalaiset senaattorit ovat ilmaisseet tukensa APSI:lle: ”Olemme huolestuneita sotilaallisen tasapainon järkkymisestä tämän alueen monimutkaisessa tilanteessa”, sanoivat senaattorit Mattisille viime helmikuussa lähettämässään kirjeessä. He pyysivät Mattisia pitämään yllä Yhdysvaltain sotilaallista mahtia Aasian ja Tyynenmeren alueella ja totesivat, että aloite muistuttaa sekä liittolaisia että vastustajia siitä, että Yhdysvallat on sitoutunut alueeseen. 

Sen sijaan, että lisäisi luottamusta Yhdysvaltoihin aloite osoittaa, kuinka Yhdysvaltojen asema on suhteellisesti heikentynyt muihin suurvaltoihin nähden. Sotilaallisen vyöhykkeen rakentaminen oman asemansa säilyttämiseksi saattaa rauhoittaa Yhdysvaltain liittolaisia, kuten Japania, mutta tällaiset toimet sopivat huonosti alueen pyrkimyksiin edistää yhteistä kehitystä ja kaikkia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä. Lisäksi APSI:in kaltaiset Aasian ja Tyynenmeren alueisiin liittyvät hankkeet koetaan todennäköisesti Kiinan etujen vastaisena, mikä lisää kitkaa Pekingin ja Washingtonin välillä. 

Sen sijaan, että pyrkisi johtavaan asemaa alueella, Yhdysvaltojen olisi toimittava Kiinan esimerkin mukaisesti ja pyrittävä integroitumaan Uusi silkkitie (Belt and Road) -hankkeeseen. Kiina johtaa alueen tuotannollis-taloudellista rakennustyötä ja keskittää valtavia ponnisteluja ja resursseja tämän kaikille avoimen projektin edistämiseen, joka hyödyttää paitsi Kiinaa myös kaikkia maailman maita riippumatta niiden koosta tai poliittisesta järjestelmästä, mikä on jyrkässä ristiriidassa Pentagonin nyt esittämän suunnitelman kanssa. 

Yhdysvalloilla olisi paljon hyötyä osallistumisesta Uusi silkkitie -projektiin, jonka Kiinan ulkoministerin Wang Yi on sanonut olevan ”Kiinan lahja koko maailmalle”. Yhdysvallat on jo tehnyt strategisen virheen jättäytymällä pois Aasian infrastruktuuri-investointipankista. Tekeekö Yhdysvallat jälleen virheen ja jättää osallistumatta tähän avoimeen tuotannollis-taloudelliseen hankkeeseen? Siinä ei ole mitään järkeä. Tämän vuoksi on tärkeää, että kun Peking isännöi Uusi silkkitie -projektin kansainvälistä yhteistyöfoorumia, Yhdysvallat hyväksyisi Kiinan työn alueellisen yhdentymisen rakentamisessa, tarttuisi tilaisuuteen ja liittyisi Uuden silkkitien ”orkesteriin”, jossa kutsutaan kaikkia maita rakentamaan Aasian ja Tyynenmeren alueen tulevaisuutta. 

Ihmisten päivittäistä / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti