tiistai 25. huhtikuuta 2017

ETYJ:n työntekijän kuolonuhrin vaatineen miinaräjähdyksen selvitystyö jatkunut tänään LPR:ssä – tapaus kirvoittanut kommentteja ympäri maailmaa

ETYJ:n erityistarkkailumission ajoneuvo ajoi eilen miinaan Slavyanoserbskin alueella Luganskin kansantasavallassa (LPR), lähellä LPR:n ja Ukrainan välistä kontaktilinjaa.

Räjähdyksessä kuoli yksi ja loukkaantui kaksi ETYJ:n työntekijää, jotka ovat jo päässeet pois sairaalahoidosta. Kuollut henkilö oli partion ensihoitaja ja Yhdysvaltain kansalainen ja loukkaantuneet olivat kotoisin Saksasta ja Tšekin tasavallasta.

Tilanteen selvitys on jatkunut tänään. ETYJ:n Ukrainan operaation päätarkkailija lähettiläs Ertuğrul Apakan vieraili tänään tapahtumapaikalla. ETYJ ilmoitti keskeyttäneensä partioinnin tänään ja mahdollisesti myös huomenna LPR:ssä.
LPR:n armeijan tiedottaja Andrei Marochko ilmoitti tutkijoiden löytäneen tapahtumapaikan läheltä tarkkailupisteen, josta Ukrainan armeijan sabotööriryhmä seurasi ETYJ:n ajoneuvoa. He kertoivat löytäneensä tieltä kaksi 
räjähtämätöntä telamiinaa ja tarkkailupisteeltä ansalangalla varustetun käsikranaatin.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon lehdistökeskus kertoi hänen ehdottaneen Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa käymässään puhelinkeskustelussa, että Donbassiin tarvitaan YK:n alainen rauhanturva-osasto.

“Ukrainan presidentti ehdotti voimistamaan suunnitelmia kansainvälisen YK:n alaisen rauhanturva-osaston lähettämisestä Donbassiin,” raportoi Poroshenkon lehdistökeskus puhelinkeskusteluun sisällöstä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner sanoi Tillersonin kertoneen Poroshenkolle, että ”hän oli äskettäisellä Moskovan vierailullaan viestittänyt Venäjän päättäjille, että vaikka Yhdysvallat on kiinnostunut parantamaan suhteitaan Venäjään, Venäjän toimenpiteet Itä-Ukrainassa ovat este.”

Toner sanoi myös, että Washingtonin pakotteet Venäjää vastaan pysyisivät voimassa, kunnes ”Krim on palautettu ja Minskin sopimus on täytetty täysimääräisesti.”

Putinin lehdistösihteeri Dmitry Peskov kommentoi ehdotusta YK:n rauhanturvaoperaatiosta Donbassissa. Hän sanoi, että tarpeellista kuulla kaikkien asianomaisten, Kiovan ja kansantasavaltojen, mielipiteitä asiasta.

Venäjän ulkoministeriö kutsui tapausta mahdolliseksi provokaatioksi, jonka tarkoitus on heikentää Ukrainan rauhansopimusta ja painotti Kiovan ja kansantasavaltojen välisten suorien neuvotteluiden tärkeyttä.

“Tapauksen olosuhteet viittaavat suurella todennäköisyydellä provokaatioon, jonka tarkoituksena on heikentää rauhanomaista sopimusprosessia Donbassissa. On ilmeistä, että tällaiset tapaukset ja jännitteiden kasvu hyödyttävät niitä, jotka eivät ole kiinnostuneita täyttämään Minskin sopimuksen poliittisia, taloudellisia ja humanitaarisia ehtoja,” ulkoministeriö sanoi tiedotteessa verkkosivuillaan.
Donetskin kansantasavallan päämies Alexander Zakharchenko sanoi, että kyseessä on Kiovan provokaatio, jonka tarkoituksena on tuoda kolmas ulkopuolinen osapuoli konfliktiin. Samalla hän esitti suruvalittelunsa kuolleen tarkkailijan perheelle ja ystäville.

“Olen useasti sanonut, että hävittyään sotilaskampanjan, Kiova on tehnyt kaikkensa vetääkseen kolmannen, ulkomaisen, osapuolen konfliktiimme. Joko rauhanturvaajat tai kansainvälinen poliisivoima. Kiova tarvitsi kolmannen osapuolen konfliktiin, ei lopettaakseen sitä, vaan voidakseen toteuttaa provokaatioita kansainvälisellä tasolla. Aivan alusta alkaen, Kiovan suunnitelmiin kuuluivat terroristi-iskut ulkomaalaisia vastaan alueellamme tai kontaktilinjalla," Zakharchenko sanoi.
”Epäonnistuttuaan ideassa houkutella kolmas osapuoli, Kiova toteutti iskun ETYJ:n operaation ulkomaalaisia vastaan. Valitettavasti ukrainalainen osapuoli onnistui tässä provokaatiossa."

“Puolestani voin lisätä, että missään olosuhteissa ei ole meille edullista aiheuttaa ETYJ:n operaatiolle vahinkoa, joka vaikka vain vähän, pidättelee Kiovan aggressiota Donbassia vastaan," hän sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergeri Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis täyttämään rooliinsa Minskin sopimuksen takaajan, mutta odottaa Euroopan Unionin myös työskentelevän Ukrainan hallinnon kanssa.

“Samaan aikaan olemme valmiita täydellisesti täyttämään roolimme näiden sopimusten takaajina ja käytämme vaikutusvaltaamme Luganskia ja Donetskia kohtaan, jotta heillä on vastaliike, kun Kiova viimein jatkaa, tai edes aloittaa, velvollisuuksiensa täyttämisen,” Lavrov sanoi.

“Odotan, että kollegamme Euroopan Unionissa tekevät työnsä Ukrainan hallituksen kanssa ja pyrkivät Minskin sopimuksen tiukkaan noudattamiseen,” Lavrov sanoi tiedotustilaisuudessa EU:n ulkoasioista vastaavan Federica Mogherin kanssa käymänsä neuvottelun jälkeen.

Lavrovin mukaan pakotteita koskevaa logiikkaa käyttämällä pakotteet tulisi asettaa myös Ukrainalle.

“Jos EU:n asetelma on, että kaikkien täytyy täyttää velvollisuutensa, niin esille nousee kysymys: ”Miksi pakotteet on asetettu vain Venäjälle?” Kiovan hallinnon kaikkea Minskin sopimuksessa kirjoitettua kohtaan suorittamaa selvää sabotaasia täytyy seurata jonkinnäköinen reaktio niiltä, jotka suhtautuvat tähän [Venäjän] hallitukseen alentavasti,” Lavrov sanoi.

Doni Uutistoimisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti