lauantai 29. huhtikuuta 2017

Venäjä tukee Iranin täysjäsenyyttä SCO:ssa


Venäjä pitää erittäin merkityksellisenä Iranin pyrkimystä liittyä Shanghain yhteistyöjärjestön (Shanghai Cooperation Organization, SCO) jäseneksi. SCO on kehittyvä Euraasian talous- ja turvallisuusliittouma ja sitä pidetään vastapainona länsimaiden vastaaville alueellisille instituutioille. 

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Iran on nyt valmis ottamaan vastaan SCO:n täysivaltaisen jäsenyyden ja että neuvottelut Iranin islamilaisen tasavallan täysjäsenyydestä järjestetään kesällä. 

Teheranilla on tällä hetkellä tarkkailijan asema tässä Kiinan ja Venäjän johtamassa organisaatiossa. Iran odotti SCO:n huomioivan jäsenhakemuksensa jo huippukokouksessa, joka pidettiin viime kesäkuussa Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa. 

Kokous ei kuitenkaan tehnyt päätöstä asiassa. SCO:n jäsenet eivät käynnistäneet Iranin liittymisprosessia, koska asian käsittelyn sanottiin odottavan Irania vastaan asetettujen pakotteiden poistamista. 

SCO:n jäsenet suhtautuivat aiemmin kielteisesti Iranin jäsenyyteen, koska SCO:n  sääntöjen mukaan jäseneksi ei voida hyväksyä maata, jota vastaan on voimassa kansainvälisiä pakotteita, mutta Iranin heinäkuussa 2016 allekirjoittama ydinteknologiasopimus poisti tämän esteen. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Tashkentin huippukokouksessa, ettei Iranilla enää ole esteitä järjestöön liittymiselle. 

"Iranin ydinteknologiaongelman ratkaiseminen ja Yhdistyneiden kansakuntien pakotteiden poistamisen jälkeen ei ole jäljellä esteitä Iranin jäsenyydelle SCO:ssa, totesi Putin Tashkentin huippukokouksessa. 

Lavrov sanoi viime perjantaina toimittajille SCO:n ulkoministerikokouksen päättyessä, että Iran on ratkaissut YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiin liittyvät ongelmat ja että maa täyttää nyt täysin SCO:n jäsenyyskriteerit. 

"Toivomme, että kesäkuussa Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa pidettävässä huippukokouksessa valtioiden päämiehet voivat keskustella sellaisen prosessin käynnistämiseksi, jolla Iranin liittyminen ja täysjäsenyys SCO:ssa tulee mahdolliseksi”, hän lisäsi. 

Intia ja Pakistan liittyivät SCO-järjestöön  heinäkuussa 2015, jolloin järjestö lisäsi näkyvyyttään ja kutsuvuuttaan. Lavrovin mukaan SCO:n alueellinen osuus maailman väestöstä on 43 prosenttia ja 24 prosenttia bruttokansantuotteesta. 

Kazakstan, Uzbekistan, Tadžikistan ja Kirgisia ovat SCO:n muita täysjäseniä. Afganistan, Mongolia ja Valko-Venäjä ovat tarkkailijoita. 

Viime vuosina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on viitannut maansa halukkuuteen liittyä SCO-järjestöön ja ilmaissut turhautuneisuutensa Euroopan unionia kohtaan, joka on kieltänyt Turkin jäsenyyden. 

Erdoganin kerrotaan sanoneen Venäjän-vierailunsa aikana vuonna 2013, että "jos pääsemme SCO:n jäseneksi, niin sanomme hyvästit Euroopan unionille". 

Newsweek-lehti kertoi Erdoganin sanoneen tuolloin, että ”SCO on EU:ta parempi ja voimakkaampi organisaatio ja jos SCO haluaa, tulemme tämän järjestön jäseniksi”. 

Paina TV / Kominform 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti