keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

28 tiedusteluasiantuntijaa varoittaa Trumpia sotatoimista Syyriassa


Vastavalkea julkaisee Veteran Intelligence Professionals for Sanity (”Tiedusteluveteraanit terveen järjen puolesta”) -järjestön avoimen kirjeenpresidentti Donald Trumpille. Kirjeen suomensi Janne Pohjala.

¤
MUISTIO Yhdysvaltain presidentille
LÄHETTÄJÄ: Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS)
AIHE: Tehtiinkö Syyriassa todella ”hyökkäys kemiallisilla aseilla”?
1 – Kirjoitamme Teille antaaksemme yksiselitteisen varoituksen aseellisen yhteenoton vaarasta Venäjän kanssa – yhteenoton, joka voi eskaloitua aina ydinsotaan saakka. Tämä uhka on lisääntynyt sen jälkeen kun teitte Syyriaan risteilyohjushyökkäyksen vastatoimena väitetylle huhtikuun 4. päivänä kemiallisilla aseilla tehdylle hyökkäykselle syyrialaisia siviilejä kohtaan.
2 – Alueella toimivat kontaktimme Yhdysvaltain armeijan joukoissa ovat kertoneet meille, että näin ei ole tapahtunut. Ei ollut mitään Syyrian tekemää ”hyökkäystä kemiallisilla aseilla”. Sen sijaan Syyrian armeijan lentokone pommitti Syyrian al-Qaidan ammusvarastoa, joka osoittautui olleen täynnä myrkyllisiä kemikaaleja. Tuuli puhalsi syntyneen kemikaalipilven läheiseen kylään, jossa tämän seurauksena kuoli useita ihmisiä.
3 – Tämä vastaa sitä, mitä venäläiset ja syyrialaiset ovat sanoneet, ja mikä vielä oleellisempaa, mitä he myös näyttävät uskovan tapahtuneen.
4 – Tuleeko meidän päätellä, että Valkoinen talo on sanellut kenraaleillemme, mitä heidän tulee asiasta sanoa?
5 – Kun Putin suostutteli Assadin vuonna 2013 luopumaan kemiallisista aseista, USA:n armeija tuhosi 600 tonnia Syyrian kemiallisia aseita vain kuudessa viikossa. YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestöllä (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) oli valtuutus varmistaa, että kaikki kemialliset aseet tuhotaan – kuten YK:n tarkastajilla oli Irakin joukkotuhoaseiden osalta. YK:n tarkastajien raportti kertoi totuuden Irakin joukkotuhoaseista. Rumsfeld ja hänen kenraalinsa valehtelivat, ja sama näyttää tapahtuvan jälleen. Riskit ovat nyt vielä suuremmat, eikä luottamuksen säilyttämisen tärkeyttä Venäjän johdon kanssa voi korostaa liikaa.
6 – Syyskuussa 2013, sen jälkeen kun Putin oli suostuttellut Assadin luopumaan kemiallisista aseista (antaen siten Obamalle helpon ulospääsyn vaikeasta tilanteesta), Venäjän presidentti kirjoitti The New York Times -lehteen mielipidekirjoituksen, jossa hän sanoi: ”Työ- ja henkilökohtainen suhteeni presidentti Obaman kanssa ilmentää kasvavaa luottamusta. Arvostan tätä.”

Orastava liennytys tuhottiin

7 – Hieman yli kolme vuotta myöhemmin, huhtikuun 4. päivänä 2017, Venäjän pääministeri Medvedev kuvasi absoluuttista luottamuspulaa, joka ”surullisesti luonnehtii täysin raunioituneita suhteitamme ja on hyödyksi vain terroristeille”. Tämä ei ole ainoastaan surullista, vaan mielestämme myös täysin tarpeetonta ja mikä pahinta, vaarallista.
8 – Moskovan peruttua sopimuksen lentotoiminnan koordinoinnista Syyriassa kello kääntyi puoli vuotta taaksepäin viime syys–lokakuussa vallinneeseen tilanteeseen, jolloin 11 kuukautta kestäneillä vaikeilla neuvotteluilla oli saatu aikaan rauhansopimus. Syyskuun 17. päivä 2016 USA:n ilmavoimat hyökkäsivät Syyrian armeijan asemiin surmaten 70 ja haavoittaen sataa. Teko romutti rauhansopimuksen, jonka Obama ja Putin olivat hyväksyneet viikkoa aiemmin. Luottamus katosi.
9 – Syyskuun 26. päivä 2016 ulkoministeri Lavrov kirjoitti valitellen, että ”hyvä ystäväni John Kerry saa osakseen raivoisaa kritiikkiä USA:n sotilaskoneistolta, joka ei mitä ilmeisimmin lainkaan kuuntele, mitä armeijan ylin johtaja sanoo.” Lavrov kritisoi yleisesikunnan johtaja Joseph Dunfordin toimintaa, koska tämä sanoi kongressille vastustavansa ajatusta Syyriaa koskevien tiedustelutietojen jakamisesta Venäjän kanssa: ”Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja USA:n presidentin Barack Obaman aikaansaama rauhansopimus velvoittaa osapuolia jakamaan tiedustelutietoa keskenään […] tällaisten kumppanien kanssa työskenteleminen on vaikeaa.”
10 – Lokakuun 1. päivänä 2016 Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova varoitti, että ”USA:n suoralla hyökkäyksellä Damaskosta ja Syyrian armeijaa vastaan olisi kauhistuttavia vaikutuksia ei vain yhdessä maassa, vaan koko alueella”.
11 – Lokakuun 6. päivä 2016 Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraalimajuri Igor Konashenkov varoitti, että Venäjä on valmis ampumaan alas kaikki tunnistamattomat lentokoneet – mukaan lukien häivekoneet – jotka lentävät Syyrian ilmatilassa. Konashenkov lisäsi, ettei Venäjän ilmapuolustuksella ole aikaa tunnistaa lentokoneen alkuperää.
12 – Lokakuun 27. päivä 2016 Putin pahoitteli julkisesti, että ”henkilökohtaisesti tekemäni sopimukset USA:n presidentin kanssa eivät ole tuottaneet tulosta” ja totesi valitellen, että ”ihmiset Washingtonissa ovat valmiita tekemään kaikkensa, jottei sopimuksia saada toteutettua”. Syyrian osalta Putin totesi, että ”yhteinen rintama terrorismin vastaiselle taistelulle – pitkien neuvotteluiden, valtavan työn ja vaikeiden kompromissien jälkeen – puuttuu edelleen”.
13 – Vaarallinen tila, johon USA:n ja Venäjän väliset suhteet ovat vajonneet – jossa lisääntynyt luottamus on kääntynyt täydelliseksi epäluottamukseksi – on varmasti monien ja erityisesti aseteollisuuden toivomaa epävakautta.
14 – Uskomme, että on äärimmäisen tärkeää estää Venäjän-suhteidemme täydellinen romahtaminen. Ulkoministeri Tillersonin vierailu Moskovaan tällä viikolla tarjoaa tilaisuuden lopettaa tilanteen paheneminen, mutta on myös vaara, että se vain lisää katkeruutta – etenkin mikäli ulkoministeri Tillerson ei ole tietoinen edellä esitetyistä seikoista.
15 – Nyt on varmastikin korkea aika alkaa toimimaan Venäjän kanssa tosiasioiden perusteella eikä jatkaa syyttelemistä kyseenalaisten todisteiden varassa – joita poimitaan esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Moni saattaa nähdä kiristyneen tilanteen esteeksi maiden presidenttien tapaamiselle, mutta meidän mielestämme niin ei ole. Suosittelemme, että ohjeistatte ulkoministeri Tillersonia alkamaan viiveettä järjestellä tapaamistanne presidentti Putinin kanssa.

* * *

Taustatietoa Veteran Intelligence Professionals for Sanity -järjestöstä ja luettelo sen aiemmista kirjeistä löytyy osoitteesta https://consortiumnews.com/vips-memos/
Kourallinen CIA:n veteraaneja perusti VIPS:in tammikuussa 2003 havaittuaan, että Dick Cheney ja Donald Rumsfeld olivat määränneet aiemmat kollegamme tehtailemaan näyttöä, jolla voitaisiin ”oikeuttaa” täysin tarpeeton sota Irakin kanssa. Tuolloin oletimme, että presidentti George W. Bush ei ollut tästä tietoinen.
Lähetimme ensimmäisen muistiomme presidentille helmikuun 5. päivänä 2003, sen jälkeen kun Colin Powell oli pitänyt valheellisen puheensa YK:ssa. Päätimme muistiomme presidentti Bushille näihin sanoihin:
Kellään ei ole täydellistä totuutta, eikä meillä ole kuvitelmia, että analyysimme on ”kiistaton” tai ”vastaansanomaton” [adjektiiveja joita Powell käytti syytteissään Saddam Husseinia vastaan]. Seurattuamme Powellia tänään olemme vakuuttuneita, että Teidän kannattaisi laajentaa keskustelua niiden asiantuntijoiden ulkopuolelle, jotka selvästi haluavat sotaa, jolle me taas emme näe perusteltua syytä ja jonka tahattomat seuraukset olisivat todennäköisesti katastrofaaliset.
Tarjoamme kunnioittavasti samaa neuvoa teille, presidentti Trump.
Veteran Intelligence Professionals for Sanity -järjestön ohjausryhmän puolesta:
Eugene D. Betit, Intelligence Analyst, DIA, Neuvostoliiton FAO, (US Army, evp.)
William Binney, tekninen johtaja, NSA; toinen perustaja, SIGINT Automation tutkimuskeskus (evp.)
Marshall Carter-Tripp, ulkoasiainhallinnon johtaja ja entinen Office johtaja ulkoministeriön Bureau of Intelligence and Research, (evp.)
Thomas Drake, Senior Executive Service, NSA (entinen)
Bogdan Dzakovic, entinen tiiminvetäjä liittovaltion lennoilla ja Punainen joukkue, FAA Security (evp.) (Osakkuusyritys VIP)
Robert Furukawa, kapteeni, CEC, USN-R, (evp.)
Philip Giraldi, CIA Operations Officer (evp.)
Mike Gravel, entinen adjutantti, huippusalaista valvontaviranomainen, viestintäjohtaja tiedustelupalvelun; erikoisagentti Counter Intelligence Corps ja entinen Yhdysvaltain senaattori
Matthew Hoh, entinen kapteeni., USMC, Irak ja ulkoasiainhallinto Officer, Afganistan (osakkuusyritys VIP)
Larry C. Johnson, CIA ja ulkoministeriö (evp.)
Michael S. Kearns, kapteeni, USAF (Ret.); ex-Master SERE ohjaajana Strategic Reconnaissance Operations (NSA / DIA) ja Special Mission yksikköä (JSOC)
John Brady Kiesling, ulkoasiainhallinto Officer (evp.)
John Kiriakou, entinen CIA: n analyytikko ja terrorisminvastaisten upseeri, ja entinen vanhempi tutkija, senaatin ulkoasiainvaliokunnan komitea
Linda Lewis, joukkotuhoaseiden varautumista analyytikko, USDA (evp.) (Osakkuusyritys VIP)
Lisa Ling, TSgt ilmavoimien (evp.) (Osakkuusyritys VIP)
Edward Loomis, NSA, Cryptologicin Computer Scientist (evp.)
David MacMichael, National Intelligence neuvoston (evp.)
Ray McGovern, Yhdysvaltain entinen armeijan jalkaväen / tiedustelu-upseeri ja CIA analyytikko (evp.)
Elizabeth Murray, sijainen National Intelligence Officer Lähi-idän CIA ja National Intelligence neuvoston (evp.)
Torin Nelson, entinen tiedustelu-upseeri / kuulustelija laitos armeijan
Todd E. Pierce, MAJ, US Army Auditeur (Ret.)
Coleen Rowley, FBI-agentti ja entinen Minneapolis Division lakimieheksi (evp.)
Scott Ritter, entinen MAJ., USMC, ja entinen YK Ase tarkastaja, Irak
Peter Van Buren, Yhdysvaltain ulkoministeriön, ulkoasiainhallinnon Officer (evp.) (Osakkuusyritys VIP)
Kirk Wiebe, entinen vanhempi analyytikko, SIGINT Automation Research Center, NSA
Sarah G. Wilton, komentaja, US Naval Reserve (oikealla), DIA (viite.)
Robert Wing, entinen ulkoasiainhallinto Officer (osakkuusyritys VIP)
Ann Wright, U.S. Army Reserve Colonel (ret) and former U.S. Diplomat


Kirje on julkaistu alkuperäiskielellä tutkivan journalistin Robert Parryn Consortium News -sivustolla.

 Kommentti

Tiedustelumaailman konkarit saavat tukea useilta amerikkalaisilta senaattoreilta ja kongressin jäseniltä. Thomas Massie (rep) totesi CNN-uutiskanavan haastattelussa, että sodan ensimmäinen uhri on totuus, ja sanoi haluavansa todisteita Syyrian hallituksen syyllisyydestä kemialliseen iskuun. Massie jatkoi, ettei suoraan sanoen usko Assadin syyllisyyteen, koska isku ei ollut hänen etujensa mukainen ja on omiaan vetämään Yhdysvallat entistä syvemmin mukaan Syyrian sotaan. Ärtyneesti ilmehtivän uutisankkurin hämmästeltyä senaattorin näkemystä Massie toisti, että hänen on vaikea ymmärtää, mistä syystä Assad olisi tehnyt kemiallisen iskun omaa kansaansa vastaan.
Virginian osavaltion senaattori Richard Black (rep) totesi uutiskanava RT:n haastattelussa:
”Tiedämme täysin varmasti, ettei Syyria käyttänyt myrkkykaasua – sillä sellaiseen täytyy olla motiivi. Motiivia ei ollut. Syyrian armeija oli etenemässä ja voittamassa jihadistit kaikilla rintamilla. Miksi presidentti Assad raivostuttaisi maailman ja määräisi siviilejä tapettavaksi? […] Koko ajatus on täysin järjetön. Lapsikin tajuaisi sen.”
Black kommentoi Trumpin ohjusiskua:
”Minusta se oli hirvittävä teko. Pian sen [ohjusiskun] jälkeen ISIS käynnisti maahyökkäyksen. Emme tiedä, miten he tiesivät ohjusiskusta; joku ilmeisesti tiedotti siitä heille, ja he käynnistivät hyökkäyksen välittömästi sen jälkeen. Ohjusiskulle ei ollut oikeutusta; se oli parhaimmillaan hätäinen, impulsiivinen päätös. Pahimmillaan se oli huolellisesti orkestroitu, etukäteen suunniteltu tapahtuma, joka tehtiin yhteistyössä tiedustelupalveluiden kanssa. Tiedämme, että he ovat tehneet näin aiemminkin. Niin tapahtui vuonna 2013 Damaskoksen lavastetussa iskussa [tässä Black viittaa Ghoutan kemialliseen iskuun] […] kun he väittävät, että Syyrian hallitus teki sen, koko media päättää yhteen ääneen, että sen täytyy olla syyllinen, vaikka tästä ei ole vähäisimpiäkään todisteita…”
Kongressiedustaja Tulsi Gabbard (dem.) on myös saanut puolueensa seniorivaikuttajat kimppuunsa vaadittuaan todisteita väitteelle, että presidentti Bashar al-Assadin hallinto oli syyllinen kemialliseen iskuun. Gabbard muistutti CNN:n haastattelussa maansa tuhoisista hyökkäyksistä Libyaan ja Irakiin ja kuvaili Trumpin ohjusiskua holtittomaksi ja perustuslain vastaiseksi.
vesa Raiskila

__._,_.___
Liite (t) =? UTF-8? Q? Heikki_Sipil = C3 = A4 = | Näytä liitteet Webissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti