Pentagonin Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukkojen komentokeskukselle valmistamassa koulutusvideossa ”Megacities – Urban Future, the Emerging Complexity” kuvataan tulevaisuuden haasteita seuraavasti:
”Nykyisenlaiset ja entiset strategiat eivät enää päde. Vastassamme on ympäristöjä, joita sodan mestarit eivät koskaan kyenneet kuvittelemaan. Vastassamme on uhka, joka vaatii meitä määrittelemään uudelleen doktriinit ja voiman radikaalisti uudenlaisilla ja erilaisilla tavoilla. Tulevaisuuden armeija tulee kohtaamaan erittäin hienostuneen kaupunkikeskeisen uhan, joka edellyttää, että kaupunkiympäristössä suoritetut operaatiot ovat perusvaatimus tulevaisuuden maavoimien käytölle. Uhka on selvä. Suunta on vielä määriteltävä. Tulevaisuus on urbaani, kaupunkikeskeinen.”
The Intercept -median tiedonvapautta koskevan lain (Freedom of Information Act, FOIA) nojalla haltuunsa saama Pentagonin koulutusvideo kertoo Yhdysvaltain armeijan valmistautuvan ratkaisemaan voimankäytöllä tulevia, kaupungistumisen aiheuttamia kotimaisia sosiaalisia ja poliittisia ongelmia, kirjoittaa perustuslakiasiantuntija John W. Whitehead.
Vihreä liike on tarjonnut ilmastonmuutos- ja ympäristöongelmiin ratkaisuna kaupungistumista ja metropolihallintoa.
Pentagonin koulutusvideo kertoo megakaupunkien tuovan mukanaan ”ala-arvoisen infrastruktuurin, rikollisverkostoja, uskonnollisia ja etnisiä jännitteitä, köyhtyneitä slummialueita, ylikuormitetun viemäriverkoston, avoimia maantäyttöpaikkoja, työttömien massojen kasvun” sekä kaupunkiympäristön, jossa varakasta eliittiä on suojeltava niiltä, joilla ei ole mitään, Whitehead hahmottelee. Kertojan ääni videolla toteaa, että suurkaupunkien ”suo on kuivattava” vetämällä taistelemattomat osapuolet ja järjestelmän vastustajat mukaan korkean intensiteetin konfliktiin.
Taistelematon osapuoli tarkoittaa siviiliä. Siviilit ovat uhka, vastustaja ja vihollinen. Taistelematon osapuoli on tavallinen amerikkalainen, joka täytyy tunnistaa, kapseloida ja – jos tarpeellista – eliminoida, kirjoittaa Whitehead ja jatkaa: Pentagonin kuvittelemassa tulevaisuudessa kaikki muurit ja vankilat rakennetaaan suojelemaan eliittiä niiltä, joilla ei ole mitään. ”Me olemme ne, joilla ei ole mitään.”
Tässä viitekehyksessä viime vuosikymmenien kehityskulut alkavatkin näyttäytyä Whiteheadin mukaan oikeassa valossa: kaiken läpäisevä valvonta, ääriliikeraportointi, siviilien liikehdintä, protestit, ammuskelut, pommitukset, uhka-arviot, fuusiokeskukset, paikallispoliisin muuntaminen armeijan jatkeeksi jakamalla poliisille armeijan ylijäämäaseistusta ja hallituksen tiedostot, joihin on listattu toisinajattelijat ja mahdolliset ongelmien aiheuttajat – potentiaalisina terroristeina.

Poliisivaltio

Poliisivaltio rakennetaan hitaasti, vaivihkaa totuttamalla väestö vankilansa seiniin ja uskottelemalla, että ne on tarkoitettu heidän turvakseen pitämään vaara ulkopuolella, sanoo Whitehead. ”Turruta väestö väkivaltaan, totuta sotilaallisen voiman läsnäoloon heidän yhteisöissään ja saa heidät uskomaan, ettei ole mitään, mitä he voisivat tehdä muuttaakseen asiain tilaa.”
Poliisivaltiota ei ole rakennettu hetkessä. Whitehead ottaa esiin Yhdysvaltain armeijan sotakoulun vuoden 2008 raportin Known Unknowns: Unconventional ’Strategic Shocks’ in Defense Strategy Development, jossa hahmotellaan yhteiskunnallisten levottomuuksien saattavan saada alkunsa taloudellisesta romahduksesta, terveydenhuollon pettämisestä, toimivan poliittisen ja laillisen järjestyksen katoamisesta, katastrofaalisista luonnon tai ihmisten aiheuttamista tuhoista tahi määrätietoisesta kotimaisesta vastarinnasta tai kapinoinnista. Tällöin vaaditaan sotilaallista interventiota Yhdysvaltain sisäpuolella yleisen järjestyksen palauttamiseksi (kääntämällä aseet kapinoivaa väestöä vastaan).
Jopa veteraanien asioita hoitava virasto DVA, elintarvike- ja lääketurvallisuutta valvova FDA sekä ympäristönsuojeluvirasto EPA ovat saaneet oman osuutensa mellakkakypäröistä, poliisiaseista ja järeämmästä aseistuksesta. Whiteheadin mukaan on todennäköistä, että Yhdysvalloissa valmistaudutaan tilanteeseen, jossa poikkeustilalain voimaansaattaminen tulee tarpeelliseksi hallitusten huonon asiainhoidon takia; tilanteeseen, jossa yhteiskunnalliset ongelmat ratkaistaan armeijan avulla.
Posse Comitatus Act rajoittaa sotilaallisen voiman käyttöä sisäisten asiain ohjailemiseksi Yhdysvalloissa. Mutta koskapa lainsäätäjät laeista olisivat piitanneet – ainahan voi säätää uuden vaikka takautuvasti.

Tulevaisuus on jo täällä

Vaikka Whitehead ei sitä sanokaan, massamedia ”uutistuotantoineen” toteuttaa omaa rooliaan suunnitelmassa tyynnyttelemällä, turruttamalla ja tappamalla ihmisten itsesuojeluvaiston. Massamedia luo kuvan, että eriäviä tai vaihtoehtoisia näkökulmia esittävä on potentiaalinen terroristi, joka täytyy eliminoida. Vaikka Whitehead ei sitä sanokaan, elokuvateollisuus antaa tähän panoksensa opettamalla, että ainoa mitä hätätilanteessa voi tehdä on piiloutua vaatekomeroon tai seisoa sillalla olevassa ruuhkassa suu auki taivaalle tuijottaen.
Mieti näitä, kun ajelet autollasi, joka on varustettu gps-paikantimella. Mieti näitä, kun vastaat älypuhelimeesi, joka ilmoittaa sijaintisi ja jonka viestiliikennettä voidaan seurata. Mieti näitä, kun vinkautat bonus- ja luottokorttiasi kaupan kassalla. Mieti näitä, kun kirjoitat mielipiteitäsi sosiaaliseen mediaan.
”Me, kansalaiset” olemme vihollinen numero yksi.

Kommentti

Statista julkaisi 16.2.2017 tulokset YouGov-mielipidekyselystä, jossa tiedusteltiin, mitä maita amerikkalaiset pitävät suurimpina uhkina omalle kansakunnalleen. Suurimmat uhat järjestyksessä: Pohjois-Korea (57 %), Iran, Syyria, Irak, Afganistan, Venäjä (22 %), Libya, Somalia, Pakistan, Palestiina, Saudi-Arabia ja Jemen.
Huomaamme, että suurin osa uhkaaviksi koetuista kansakunnista on maita, joita Yhdysvallat liittolaisineen ovat demokratisoineet ”täsmäpommituksin” viime vuosikymmenet.
Vuonna 2014 Win/Gallup teki 68:ssa maassa kyselyn, jossa tiedusteltiin, mikä maa on suurin uhka maailman rauhalle. Ylivoimaisesti eniten ääniä sai Yhdysvallat, myös Yhdysvalloissa ja sen liittolaismaissa.
Jollain tasolla amerikkalaiset siis ovat tietoisia siitä, että asiat eivät ole mallillaan ”poikkeuksellisen kansakunnan” omalla tontilla. Mutta osaavatko he pitää Yhdysvaltoja uhkana omalle elämälleen?
Euroopan unionin nykytilanne ei mainittavasti eroa Yhdysvaltain tilanteesta.
Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa 12.–14.2.2017 pidetty Maailmanhallitus-huippukonferenssi vahvistaa tavoitteena olevan globaalin keskushallituksen, maailmanhallituksen, ja että sen kehikko rakennettiin sata vuotta sitten, Kansainliiton myötä.
Miten Pentagonin tulevaisuudenvisiot, EU:n liittovaltiokehitys ja Dubain Maailmanhallitus-konferenssin puheenvuorot globaalin keskushallinnon tarpeesta voisivat kytkeytyä yhteen?
Pentagonin koulutusvideo antaa vihjeitä siitä, millaisiin keinoihin länsimainen arvoyhteisö, mielipide-eliitti, on valmis turvautumaan ”vapaiden kansalaisten” pakottamiseksi kuuliaisuuteen, kun kestävän kehityksen mukainen kaupungistaminen alkaa tuottaa omia sosiaalisia, poliittisia ja ympäristöllisiä ongelmia sekä eksistenssin uhkakuvia varakkaammalle väestönosalle, sille kuuluisalle yhdelle prosentille. Vai arveletteko eliitin olevan valmis luopumaan vapaaehtoisesti saavuttamistaan eduista? Niin ei ole käynyt vielä koskaan ihmiskunnan historian aikana.

Päälähteet

Whitehead, John W. | Rutherford Institute (13.2.2017): Coming Soon to a City Near You: The U.S. Military’s Plan to Take Over America http://www.rutherford.org/publications_resources/john_whiteheads_commentary/coming_soon_to_a_city_near_you_the_u.s._militarys_plan_to_take_over_am
Turse, Nick | The Intercept (13.10.2016): Pentagon video warns of ”unavoidable” dystopian future for the world´s biggest cities https://theintercept.com/2016/10/13/pentagon-video-warns-of-unavoidable-dystopian-future-for-worlds-biggest-cities/
McCarthy, Niall | Statista (16.2.2017): Who Americans consider their greatest enemies? https://www.statista.com/chart/8121/who-americans-consider-their-greatest-enemies/
Bonk, Lawrence | IRJ, Independent Journal Review (22.3.2015): Here is the country that was named the biggest threat to world peace http://ijr.com/2015/03/279944-country-named-biggest-threat-world-peace/
World Government Summit 2017 (12.–14.2.2017) https://www.worldgovernmentsummit.org/home
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen