Hyvä kamuni Tilpe oli palannut.
Tilpen johtama analyysiryhmä, johon kuuluivat mm. professori Ashar Fayza Riadin Yliopistosta sekä Shiiajohtaja Shoaib Ahmad Kerbalasta, poikkesi paluumatkallaan Pohjois-Koreasta kuudeksi viikoksi perehtymään Al-Qaidan keskeisiin vaikutusalueisiin arabimaissa, mm. Irakissa sekä Arabian niemimaalla.
He olivat vierailleet liki jokaisessa länsimaisten tiedustelulähteiden al-Qaidan tukikohdaksi paljastamassa kohteessa. Kaikkialla heidät oli otettu ystävällisesti vastaan, kahvit tarjottu.
Olin jo halkeillut uteliaisuudesta, kun Tilpe aloitti:
”Al-Qaidaa ei ole, eikä sitä koskaan ole ollut olemassa. Analyysiryhmä ei ollut havainnut merkkiäkään al-Qaidasta. Haastattelujen perusteella kävi mm. ilmi, että al-Qaidaa ei lainkaan tunnettu arabimaissa. Tai ei aivan. Selvisi, että 10 % väestöstä tietää al-Qaidan olemassaolosta. Tuo 10 % joutuu esim. hallinnollisiin tehtäviinsä liittyen seuraamaan lännen tiedotusvälineitä. Johtopäätös: al-Qaida on olemassa vain länsimaiden mediassa.”
Närkästyneenä keskeytin Tilpen, laskin oikean käteni Tervon teokselle ja sanoin: ”Minä uskon al-Qaidaan. Jokainen tietää, että al-Qaida on totta. Sen on kerrottu syyllistyneen lukuisiin terroritekoihin. Osama bin Ladenin on väitetty suunnitelleen syyskuun 11. päivän iskut. Osama on itse kiistänyt, mutta oli kuulemma ennen tappamistaan tunnustanut, mokoma.”
Jatkoin kiihtyneenä: ”On arveltu al-Qaidan iskeneen USA:n lähetystöihin Afrikassa. Al-Qaidasta oli kuulemma soitettu ja kerrottu heidän iskeneen Lontoon metroon vuonna 2005.”
Suuni oli alkanut vaahdota, joten ojensin Tilpelle huolella säilyttämäni lehtileikkeen: sen mukaan NYTimes oli kertonut USA:n tiedustelulähteiltä saamansa tiedon mukaan, että Osama bin Laden on al-Qaidan johtaja. Jo samana päivänä läntinen maailma tunsi Osaman. Niin tehokkaasti toimii läntinen media. Liikutuin median tehosta ja pyyhkäisin tipan silmästäni.
Sitten nousin pöydälle ja julistin: ”Me kaikki uskomme al-Qaidaan.” Katsoin ylväästi Tilpeen ja sysäsin varpaalla hänen muistionsa pöydältä. Tunsin saman tien syyllisyyttä, taputin Tilpeä poskelle ja nostin hänen muistionsa nurtsilta. Tilpe sai jatkaa:
”Selvisi, että One100 % siitä, mitä al-Qaidasta tiedetään, on lähtöisin lännen poliittisen johdon suista, median sivuilta ja ruuduilta. Kaikki on kerrottua, väitettyä, kuultua tai epäiltyä. Terroristiasiantuntijabritti Jason Burken kerrotaan uskovan, että al-Qaida on idea ja ideologinen viitekehys. Jasonin kerrotaan itkeneen, kun hänen lempivideonsakin oli tekaistu.”
Tökkäsin Tilpea ja annoin ääneni kuulua (olin kavunnut kanalan katolle tehdäkseni vaikutuksen): ”Jos Jason Burke uskoo al-Qaidaan, uskon minäkin.” Vakuudeksi näytin videon, jossa terroristi katkaisee amerikkalaisen panttivangin pään. Tilpe näytti saman videon käsittelemättömänä ja löi minut ällikällä. Taustalla hohti auringon valaisema iso Hollywood-kyltti. Tilpe näytti toisenkin päänkatkaisun. Taustalla näytti häärivän Aku Ankka.
Minua harmitti, mutta kokosin itseni, sillä olihan tuore presidentti Trump juuri määrännyt ensimmäisen ikioman iskunsa Jemeniin, juuri havaittuun al-Qaidan uuteen tukikohtaan. Isku tehtiin sen videon perusteella, joka oli 10 vuotta kiertänyt netissä.
Minä taputin, kun Pentagonin tiedottaja Jeff Davis sanoi 2.2.2017: ”Ei sillä ole väliä, milloin video on tehty, pääasia, että tapoimme lapsia.” Huomasin, että lainaukseen oli pujahtanut virhe, mutta ajattelin, ettei sillä ole väliä.
Tilpe jatkoi, ettei lännessä ole koskaan selvinnyt, eikä kukaan ole tiennyt eikä kysynyt, miksi terroristeja on olemassa (Jason Burken mukaan ideana on ehkä hyvän ja pahan taistelu). Mutta analyysiryhmä pohti yhä asiaa, koska oli saatu vihje. Jonkun oli kuultu sanovan:
”Jotta katsoisitte väärään suuntaan.”
Ajattelin, että terrorismi on varmaan ammatti, niin kuin luokanopettaja tai manikyristi. Unohdin asian, kun Jeff Davis näytti uusintana hyökkäystä Jemeniin, eikä kukaan huomannut, mitä selän takana tapahtui. Tilpen räätäli oli tehnyt oljista Donald Trumpin, joka heitti noppaa Kiinasta ja Pohjois-Koreasta.
Silloin Tilpeä nauratti ja hän myönsi liioitelleensa.
”Täsmäanalyysi osoitti, että 10 prosenttia al-Qaidasta on oikeasti olemassa. Vain 90 prosenttia al-Qaidasta on yksinomaan länsimaiden mediassa.”
Olin niin tyytyväinen, kun Tilpe uskoi, että al-Qaida on totta, ja liikutuin olkihahmosta, joka oli jotenkin liikkis törröhuulineen heittämässä noppaa, nyt vaihteeksi Iranista. Mieleeni tuli kuva äiti Mary Annestasovittamassa onnellisena tuttipulloa Trumpin törröhuulille.
Tuttipullo on vanha keksintö, jo ajalta ennen Kiinan muuria.

Risto Pihlajaniemi on akateeminen kulkukauppias, joka kyseenalaistaa riemulla mielipiteet, joista kaikki ovat liki yhtä mieltä. Hänen arvomaailmaansa kuvaa lause ”En usko sanaakaan”.
Artikkelikuvan tausta: Thomas Wolf, www.foto-tw.de (CC BY-SA 3.0 DE) 
Etualalla näkyvät terroristit: näyttökuva ”Arabian niemimaan al-Qaidan” videosta
Kuvanmuokkaus: Vesa Raiskila