Kunnantalon edustan lippusaloissa liehuvat Suomi100 -hankkeen liput. Mahtavatko kunnantalolla tietää, mistä europarlamentissa parhaillaan keskustellaan? Europarlamentti käsittelee tänään, torstaina 16. helmikuuta, useita liittovaltioitumiseen tähtääviä aloitteita, joista useimmista myös äänestetään tänään.
Totuusmedialla ei ole mitään sanottavaa aiheesta?

Kohti liittovaltiota

Keskustaoikeistolaisen, parlamentissa Liberaalidemokraattien liiton (ALDE) ryhmässä vaikuttavan Belgian entisen pääministerin Guy Verhofstadtin 20.12.2016 päivätystä mietinnöstä ”Euroopan unionin nykyisen toimielinrakenteen mahdollisista kehityskuluista ja mukautuksista [2014/2248(INI)]” on keskusteltu pari päivää parlamentissa. Mietintö on aloite ja tiekartta Euroopan unionin liittovaltioistamisen viimeistelemiseksi.
Mietinnön mukaan nykyisiä EU:n perussopimuksia tulee muuttaa, koska niiden puitteissa
”[U]nionin toimielimet eivät kykene selviämään unionin edessä tällä hetkellä olevista syvistä ja moninaisista kriiseistä ja niiden rahoituksellisista, taloudellisista, sosiaalisista ja muuttoliikkeeseen liittyvistä seurauksista sekä populististen ja kansallismielisten liikkeiden noususta”.
Mietinnössä todetaan, että tämä kykenemättömyys hoitaa kriisejä, massamaahanmuuton tuomia ongelmia, massatyöttömyyttä ja syrjäytymistä on johtanut kasvavaan tyytymättömyyteen unionia kohtaan.
Unionin tehottomuus johtuu mietinnön mukaan – selkokielistettynä – siitä, ettei jäsenvaltioilla ole yhteistä näkemystä mantereen tulevaisuudesta ja siitä, että toiset jäsenvaltiot ovat tasa-arvoisempia kuin toiset saaden erioikeuksia muiden kustannuksella. Vielä selkokielisemmin: jäsenmaiden jäljellä oleva itsenäisyys on paha ongelma unionille. Tämän takia, mietinnössä todetaan, tulee pyrkiä kohti unionia, jolla on ”täydellinen demokraattinen oikeutus ja toimivalta toteuttaa tehokkaita toimia useilla eri politiikan aloilla”. Kohti liittovaltiota.

Unionin alkuperä

Mietinnössä kerrotaan, että unioni on hidas, tehoton ja sisäisesti erimielinen. Koska Euroopan unioni ei toimi, mietintö pitää oleellisen tärkeänä, että näissä itse aiheutetuissa olosuhteissa vahvistetaan ”yhä läheisempi Euroopan kansojen välinen liitto” hajaantumistrendien torjumiseksi ja selvennetään ”unionin moraalista, poliittista ja historiallista tarkoitusta sekä sen perustuslaillista luonnetta”. Epäillä sopii, otetaanko unionin moraalista, poliittista ja historiallista luonnetta oikeutettaessa esiin sen Atlantin takainen alkuperä ja rahoitus.
The Telegraph kertoo aiemmin salaisista muistioista, jotka Georgetownin yliopiston tutkija Joshua Paul löysi Yhdysvaltain kansallisarkistosta ja toi vuonna 2000 julkisuuteen. Muistiot osoittavat, että Euroopan yhdentyminen – Euroopan liittovaltio – suunniteltiin ja sen muodostamista ohjailtiin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun (Central Intelligence Agency, CIA) edeltäjän, Office of the Strategic Service:n (OSS), sekä Yhdysvaltain sisäministeriön toimesta.
Työvälineenä käytettiin ”Amerikkalaiset yhdistyneen Euroopan puolesta” -komiteaa (American Committee for United Europe, ACUE). ACUE myös rahoitti ja kontrolloi Euroopan yhdentymistä edistäviä European Movement- ja The European Youth Campaign -liikkeitä. ACUE puolestaan sai oman rahoituksensa Rockefeller- ja Ford -säätiöiltä.
Muistio vuodelta 1965 osoittaa, että Yhdysvalloista neuvottiin myös pyrkimään kohti talousliittoa salavihkaa: tukahduttamaan julkisen keskustelun aiheesta, kunnes on ”saavutettu piste, jossa sellaisia ehdotuksia ei enää voi välttää”.

Itseaiheutettuja ongelmia

Unionin yhteenkuuluvuuden tunnetta ja toimivuutta uhkaavat mietinnön perusteella unionin rahattomuus, jatkuvat pankki- ja talouskriisit, jihadismi, pakolaiset ja massamaahanmuutto, terrorismi, nationalismi, populismi, jäsenvaltioiden tapa olla noudattamatta EU:n lainsäädäntöä ja perusarvoja, EU:n sisäiset verokeitaat, tehokkaan päätöksenteon vähäisyys, liika byrokratia, työttömyys, sisämarkkinoiden toimimattomuus EU:n luonteesta johtuen, ulkopolitiikan toimimattomuus EU:n luonteesta johtuen, (kansalaisten kanssa käydyn) vuoropuhelun puute, puolustusvoimavarojen olemattomuus. Lähinnä siis kaikki se, mistä EU-kriitikot ovat unionia arvostelleet.

Ehdotetut selviytymisstrategiat tiivistettynä

1) Euro pakolliseksi:  yhteinen verotus, budjetti ja valtiovarainministeriö
Kaikkien EU-maiden on pakko liittyä eurojärjestelmään ja luopua omasta valuutastaan. Tarvitaan yhteinen finanssipolitiikka ja verotus, koska Eurooppa-neuvostossa ollaan kyvyttömiä saavuttamaan yksimielisyyttä, vaikka sellainen vaatimus päätösten suhteen on olemassa. Kansalaisten yhteisvastuuta on lisättävä, jotta ”unionin yhteenkuuluvuuden tunne” ei vaarantuisi. Tämä näyttäisi tarkoittavan ”unionin taloudellisten resurssien uudistamista ja nykyaikaistamista” yhdistämällä varat samaan kassaan, tai pankkisektorin pelastamiseksi laadittu pankkiunioni ei toimi.
2) Liittovaltiohallitus
Komissiosta on muodostettava aito hallitus, jolla olisi laadinta- ja täytäntöönpano-oikeus euroalueen finanssi- ja makrotalouspolitiikalle.
”[K]omissiosta tehdään unionin tärkein täytäntöönpanoviranomainen tai hallitus, jotta voidaan vahvistaa unionimenetelmää, lisätä avoimuutta ja parantaa unionin tasolla toteutettavien toimien tehokkuutta ja vaikuttavuutta.”
Tämän takia komissio tarvitsee lisää resursseja ja määrärahoja, joten Lissabonin sopimusta on muutettava. Komissio olisi vastuussa europarlamentille, ehdottaa mietintö.
3) Pakollinen vapaa liikkuvuus
Kaikkien jäsenmaiden on pakko osallistua Schengen-järjestelmän takaamaan vapaaseen liikkuvuuteen ilman poikkeuksia.
4) EU:n militarisoiminen ja Nato-kumppanuus
”Kuluneiden kymmenen vuoden aikana Euroopan ja erityisesti sen lähialueiden turvallisuustilanne on merkittävästi heikentynyt, ja EU katsoo, että yksittäinen jäsenvaltio ei enää voi turvata sisäistä ja ulkoista turvallisuuttaan yksin.” Joten tarvitaan EU:n yhteinen armeija (”puolustusunioni”), joka muodostetaan sitomalla osa EU-maiden puolustusresursseista EU:n puolustamiseen tarkoitettuun puolustusyhteisöön.
”[U]nionin puolustusvoimavarojen heikentyminen rajoittaa sen mahdollisuuksia ulottaa vakautta unionin välittömiä rajoja pidemmälle; ottaa huomioon, että tämän lisäksi liittolaisemme Yhdysvallat on haluton puuttumaan asioihin, jos Eurooppa ei ole valmis ottamaan kohtuullista osuuttaan vastuusta – – perustettava kattava EU:n ja Naton välinen kumppanuus ja varmistettava samalla, että unionilla on mahdollisuus toimia riippumattomasti ulkomaisissa operaatioissa lähinnä naapurialueidensa vakauttamiseksi.”
5) Yhteiset poliisivoimat
Massamaahanmuuton mukanaan tuoman terrorismiuhan ratkaisemiseksi tarvitaan  mietinnön mukaan yleiseurooppalaiset, yhteiset poliisivoimat. Hanke ei ole uusi. Voitaneen sanoa, että sotien – joissa on mukana myös EU:n jäsenmaita – aiheuttama pakolaistulva Eurooppaan synnytti sosiaalisen tilauksen rajojen tiukemmalle valvonnalle. EU:n poliittiselta johdolta onkin vaadittu tiukempia toimia rajavalvontaan ja terrorismin vastaiseen toimintaan. Poliittisten tavoitteiden edistämiseksi hyvää kriisiä ei kannata päästää hukkaan.
Joulukuussa 2015 komissio esitteli European Agenda on Migration: Securing Europe’s External Borders -suunnitelman. Lukemalla komission muistion läpi ajatuksella huomaa, että kyse on enemmästä kuin rajojen valvonnasta pakolaistulvan hillitsemiseksi. Jäsenmaiden edellytetään komission kaavailujen mukaan muun muassa luopuvan lisää suvereniteetistaan. Virasto saikin käyttöönsä eräänlaiset nopean toiminnan joukot, jotka voidaan lähettää EU:n päätöksellä jäsenmaihin ilman jäsenmaan suostumusta. Lisäksi ehdotettiin kasvatettavaksi väestön valvontaa ”sisäisen turvallisuuden vahvistamiseksi”. Tätä on toteutettu EU:n terrorismin vastaisella lainsäädännöllä.
6) Kansalliset parlamentit toissijaisia
”[U]nionimenetelmä on ainoa demokraattinen lainsäädäntömenetelmä, joka takaa, että kaikki edut ja erityisesti yhteinen eurooppalainen etu otetaan huomioon; toteaa, että unionimenetelmä on lainsäädäntömenettely, jossa komissio osana täytäntöönpanovaltaansa tekee lainsäädäntöaloitteita, kansalaisia edustava parlamentti ja jäsenvaltioita edustava neuvosto päättävät asioista yhteispäätöksellä enemmistöäänestyksellä.”
Samalla ehdotetaan, että ”kansalaisten ottaminen mukaan asuinmaidensa poliittisiin prosesseihin auttaa kehittämään unionin demokratiaa”.

Tavoitteena ylikansallisen, jälkidemokraattisen yhteiskunnan sementoiminen

Mietintö vaatii lisää demokratiaa, avoimuutta ja vastuuvelvollisuutta, koska EU:ssa on demokratiavaje. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi se käsitellään vaivihkaa, ilman julkista keskustelua.
”Euroopan rauhanunioni” pyrkii militarisoitumaan ”lähinnä naapurialueidensa vakauttamiseksi”. Tämän takia pitää liittoutuman Yhdysvaltain johtaman sotaorganisaatio Naton kanssa. Mikä / mitkä naapurialueet mahtavat olla kyseessä?
EU-maat, joissa väestö vastustaa Nato-jäsenyyttä, viedään Natoon EU-portin kautta.
Suomen perustuslain muutos astui voimaan vuonna 2012. Tuolloin 1. §:ään kirjattiin: ”Suomi on Euroopan Unionin jäsen”. Tällaisen maininnan sijoittaminen 1. §:ään kertoo siitä, että se koetaan koko perustuslain olemusta luonnehtivaksi kohdaksi ja että sillä on valtaa yli muiden, sen jälkeen tulevien pykälien.
Kun 1. § koplataan yhteen 94. §:n ja 95. §:n kanssa, viesti on:  Suomen itsenäisyys ollaan luovuttamassa toisaalle, tarkemmin määrittelemättömälle taholle.
Valtioneuvosto kaappasi vallan perustuslain muutoksen yhteydessä itselleen.
Europarlamentin äänestyksessä jatkuu siten työ pitkään suunnitellun, vaivihkaa valmistellun päämäärän, liittovaltion valmistelemiseksi.
Neutraalimpaa kivapuhetta ei minulta nyt synny. Jos joku ”oikean median” toimittaja sattuisi saamaan yliylhäältä luvan tiedottaa suomalaisia näistä hankkeista, käyttämäni lähdeaineisto (alla) on vapaasti käytettävissä hänen(kin) työnsä helpottamiseksi.


PÄIVITYS 17.2.2017 klo 07:38: Äänestystulokset kolmesta liittovaltiokehitystä edistävästä mietinnöstä
Verhofstadt, Guy | Euroopan parlamentti (20.12.2016): Mietintö, Euroopan unionin nykyisen toimielinrakenteen mahdollisista kehityskuluista ja mukautuksista [2014/2248(INI)] http://www.votewatch.eu/en/term8-possible-evolutions-of-and-adjustments-to-the-current-institutional-set-up-of-the-european-union-mot-8.html
Bresso/Brok: Improving the functioning of the European Union building on the potential of the Lisbon Treaty (16.2.2017) http://www.votewatch.eu/en/term8-improving-the-functioning-of-the-european-union-building-on-the-potential-of-the-lisbon-treaty-motio-15.html
Äänestystulokset mietinnöistä ovat suuntaa antavia EU:n tulevasta kurssista, eivät laillisesti sitovia.
¤

Lähteet

(esittelijä) Verhofstadt, Guy | Euroopan parlamentti (20.12.2016): Mietintö, Euroopan unionin nykyisen toimielinrakenteen mahdollisista kehityskuluista ja mukautuksista [2014/2248(INI)] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT+A8-2016-0390+0+DOC+PDF+V0//FI
Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta | Euroopan parlamentti (9.1.2017): Euroopan unionin toiminnan parantamisesta hyödyntämällä Lissabonin sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia [2014/2249(INI)] http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2016-0386+0+DOC+XML+V0//FI
Raiskila, Vesa | Vastavalkea (10.2.2016): JSN: merkittävät tapahtumat saa jättää uutisoimatta https://vastavalkea.fi/2016/02/10/merkittavat-tapahtumat-saa-jattaa-uutisoimatta/
Söyring, Riikka | Vastavalkea (24.1.2017): EU:n lainsäädäntö muuttunut entistä salailevammaksi https://vastavalkea.fi/2017/01/24/eun-lainsaadanto-muuttunut-entista-salailevammaksi/
Söyring, Riikka | Vastavalkea (5.12.2016): Tähtääkö EU:n terrorismilaki EU:n arvostelijoiden murskaamiseen? https://vastavalkea.fi/2016/12/05/tahtaako-eun-terrorismilaki-eun-arvostelijoiden-murskaamiseen/
European Parlament (summary): 2014/2248(INI) – 20/12/2016 Committee report tabled for plenary http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/summary.do?id=1469796&t=d&l=en
European Parliament (15.12 2015): Broad backing for EU external force plan http://www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/20151210IPR06845/Broad-backing-for-EU-external-border-force-plan
The Department of Homeland Security and European Commission (20.11 2012): Joint Declaration http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/department-homeland-security-and-european-commission-joint-declaration
EurActiv (16.12 2015): Brussels unveils controversial plan for EU border force http://www.euractiv.com/sections/justice-home-affairs/brussels-unveils-controversial-plan-eu-border-force-320486
CRS (24.7 2006): CRS Report for Congress: European approaches to Homeland Security and Counterterrorism https://www.fas.org/sgp/crs/homesec/RL33573.pdf
Aldrich, Richard J. | Diplomacy & Statecraft (1.3 1997): OSS, CIA and European Unity: The American Committee on United Europe, 1948-60 https://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/pais/people/aldrich/publications/oss_cia_united_europe_eec_eu.pdf
Evans-Pritchard, Ambrose | The Telegraph (19.9 2000):  Euro-federalists financed by US spy chiefs http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/1356047/Euro-federalists-financed-by-US-spy-chiefs.html
Kuvanmuokkaus: Johanna Lehtonen