maanantai 27. kesäkuuta 2016

Neuvostoliitto - osa 75 (säveltäjämestari Aleksandrov)

Kertokaa lapsillenne Neuvostoliitosta!
- ehdottaa helsinkiläinen Tauno Auer lukijoilleen 27.6.2016

Aloitin sarjan toimittamisen helmikuussa 2012. Silloin Stalinista kirjoittaminen oli hurjan rohkea veto. Tunsin liikkuvani vaarallisilla vesillä sillä Stalin on pitkään ollut Suomessa lähes Saatanan veroinen hornanhenki.

Näiden neljän vuoden aikana on käsitykseni hänestä muuttunut huomiota herättävällä tavalla. Ensin enemmän tai vähemmän jyrkästä tuomitsemisesta optiseen agnosiaan eli tilaan, jossa en käsitä näkemääni ja lukemaani, ja tämän jälkeen hämmentyneestä agnostismista suhteellisen myönteisiin käsityksiin, kielteisiä puolia kuitenkaan unohtamatta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
VUODEN 1967 AAKKOSET

Aleksandr Aleksandrov Vasiljevitš [-sa'-] (1883-1946)

säveltäjä ja kuoronjohtaja

Neuvostoliiton kansantaiteilija vuodesta 1937 ja kommunistisen puolueen jäsen vuodesta 1939. Kenraalimajuri 1943.

Talonpojan poika. Aleksandrov opiskeli Pietarin ja Moskovan konservatoriossa.

Neuvostoarmeijan Punaisen lipun laulu- ja tanssiyhtyeen organisoija ja johtaja vuodesta 1928. Aleksandr Aleksandrov kohotti joukkoesitykset uudelle korkealle tasolle.

Yhtyeen menestykselliset kiertueet Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa herättivät huomiota rohkealla optimismillaan, laulunsa puhtaudella ja dynaamisuudella, tanssinsa taituruudella sekä orkesterinsa loistavalla säestyksellä.

Aleksandov on säveltänyt Neuvostoliiton kansallishymnin sekä monia muita lauluja, kuten "Pyhä sota", joka saavutti suurta suosiota toisen maailmansodan aikana 1941-1945.

Hän on sovittanut kansanlauluja (esim. "Kalinka") sekä kansalaissodan lauluja (mm. "Tasangoilla ja kukkuloilla"). Aleksandrov sai valtionpalkinnon 1942 ja 1946 [toim. huom. silloin sitä kutsuttiin nimellä Stalin-palkinto].

********************

Toim. huom. Suomessa yhtye tunnettiin nimellä 'Puna-armeijan kuoro'. Nykyään sitä kutsutaan Aleksadrovin yhtyeeksi ja se kuuluu Venäjän asevoimiin.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
TUNNETTUJA SÄVELLYKSIÄ

Bejte s neva samoletsi
LYÖKÄÄ TAIVAALTA LENTOKONEET
sävel ja sanat: A. Aleksandrov
Tämä tehtiin ennen sotaa ja uusi versio mukautettiin sota-ajan olosuhteisiin.
Punaisen lipun yhtye ja kuoro
Sotaisa kansanlaulutyyli. Upea kuoro, haitari ja torvet. Jyhkeä ja henkisesti tyydyttävä. Aitoa, miehekästä, taitavaa, nostattavaa.

Svjaštšennaja sota
PYHÄ SOTA
A. Aleksandrov - V. Lebedev-Kissat
Lauluteksti valmistui heti sodan alussa.
Punaisen lipun yhtye ja kuoro
Sotalauluista suurin ja kaunein. Äärimmäisen vaikuttava esitys. Tämän kappaleen esittäminen toukokuussa Voiton päivänä on aina tapahtuman juhlavin hetki.

Bojevada Pesnja puolueellinen
PARTISAANIEN TAISTELULAULU
A. Aleksandrov - M. Golodnij
Puna-armeijan yhtye
Kuorokappale elokuvasta "Kuolema saksalaisille miehittäjille"
Juhlavaa ja nostattavaa. Komeaa menoa vuodelta 1943.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
LISÄKOMMENTTI
Youtube-kanavalta löytyy lukuisia Voiton päivän paraatien nauhoituksia hakusanoilla "Victory Day Parade". Kannattaa katsoa ainakin vuosien 1945 ja 2015 juhlallisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti