“Rasismi on imperialismia” – rasisminvastainen kulkue Tampereella

Kuva mielenosoituksesta (1)
Eilen 14.5. Tampereella järjestettiin Varis-verkoston koolle kutsuma rasisminvastainen mielenosoitus. Kulkue järjestettiin Tampereen sosiaalifoorumin yhteydessä. Tuulisesta säästä huolimatta paikalle saapui satakunta ihmistä. Tapahtuma sujui rauhallisesti.
Työryhmä Imperialismia vastaan jakoi lennäkkiä otsikolla “Rasismi on imperialismia”. Lennäkkimme teksti kokonaisuudessaan:
Rasismi on imperialismia
Rasismi ei ole ennakkoluulo. Nykyaikainen rasismi on syntynyt kolonialismista ja juurtunut syvälle kapitalismin rakenteisiin. Kapitalismi ja imperialismi eivät olisi voineet kehittyä ilman rasismia.
Katsomme, että pääasiallinen syyllinen rasismiin Suomessa on imperialismi, joka jakaantuu kahteen osa-alueeseen: pääoman vienti maailman kansojen orjuuttamiseksi sekä uudisasukaskolonialismi.
Suomi on eräs Euroopan rasistisimpia maita. Sen taloudellisena perustana on Suomen etuoikeutettu asema imperialistisessa maailmanjärjestelmässä. Tämän johdosta valtaväestöllä on taipumus samaistaa etunsa länsimaiseen imperialismiin. Rasismilla puolustetaan kansalaisuuden tarjoamaa etuoikeutta suhteellisen korkeaan elintasoon.
Kuitenkin samalla imperialismi luo myös suurtyöttömyyttä imperialistisiin maihin. UPM-Kymmene lakkauttaa paperitehtaita Suomessa ja siirtää ne Uruguayhin ja Intiaan orjuuttaakseen niiden kansat. Näin imperialismi synnyttää sekä korkeaa elintasoa että suurtyöttömyyttä, jotka asettavat valtaväestöä siirtolaisia vastaan.
Samalla kun Suomessa on tietoisesti voimistettu rasismia, on myös lietsottu osallistumista sotiin maailman ja raaka-ainelähteiden uudelleenjakamiseksi. Sotahullut hyödyntävät rasismia hakeakseen hyväksyntää sotapolitiikkansa harjoittamiseen. Huomattava osa Suomen kansainvälisestä sotilasyhteistyöstä pidetään hiljaisuudessa – tiesitkö esimerkiksi, että Suomi osallistuu Afrikassa kuuteen kansainväliseen operaatioon sotilaallisesti?
Uudisasukaskolonialismi on Suomen merkittävä piirre. Suomi on pitkään miehittänyt osia Saamenmaasta eikä ole antanut saamelaisille kuin nimellisen itsemääräämisoikeuden. Lisäksi maassamme on huomattavana kansallisena vähemmistönä romanit, joiden suhteessa muuhun yhteiskuntaan näkyy vieläkin vanha tapporahakulttuuri ja sen arvet. Myös näiden avulla on luotu šovinistista eli kiihkomielistä kansallisidentiteettiä. Siten näiden poistaminen on rasismin poistamisen edellytys.
Taistelussa suomalaista imperialismia vastaan on haettava yhtenäisyyttä sorretuimpien kansankerrosten, kuten alistettujen kansallisuuksien, naisten, työttömien ja riistetyimpien työläisten, pohjalta ja ehdoilla.
Kantamme on internationalistinen. Me vastustamme tuotannon ja sotilaiden lähettämistä orjuuttamaan maailman kansoja, ja me vastustamme Saamenmaan miehitystä. Me vaadimme tilalle rajojen avaamista, saamelaisten itsemääräämisoikeuden käytännöllistä toteuttamista sekä aidosti pyyteetöntä tukea maailman kansoille.
Alas imperialismi! Alas rasismi!
Eläköön internationalismi!
Eläköön maailman kansat!
Kuva mielenosoituksesta (3) Kuva mielenosoituksesta (2)