OECD ANTAA KEHUJA – VAI ANTAAKO
OECD on kehittyneiden teollisuusmaiden taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö. Sen on 1948 perustetun Euroopan taloudellisen yhteistyöjärjestön toiminnan jatkaja. Sen jäseninä on 34 maata. Kuten muillakin, myös Suomella on pysyvä edustusto OECD:ssä, joka saa sen ansiosta saa nopeasti tiedot kaikista talouteen vaikuttavista asioista, talouden kehityksestä ja näköaloista.
Ajoittain se tekee eri jäsenmaista omat arvionsa, raporttinsa. OECD on julkaissut Suomea koskevan raportin torstaina 24,11. Seuraavana päivänä Helsingin Sanomat,Teemu Luukka, teki siitä jutun sivun ylittävällä otsikolla; OECD kehuu Suomen työmarkkinoita joustaviksi.
Hesarin mukaan raportissa tarkastellaan lähinnä sitä miten irtisanotut työllistyvät. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) raporttia koskevassa tiedotteessa sanotaan, että suurin osa irtisanotuista löytää nopeasti uuden työn.
Itse OECD:n raportissa sanotaan, että Suomessa irtisanotaanvuosittainnoin 5,5 prosenttia työtekijöistä, jotka ovat olleet vähintään vuoden vakituisessa työssä. Jos heitä olisi kaksi miljoonaa, silloin joka vuosi vakituisen työn menettäisi 110 000. Kun TEM sanoo, että lähes viisi kuudesta, siis 91 000 (83 %) irtisanotusta löytää uuden työn vuoden sisällä, niin pitkäaikaistyöttömien jono pitenee joka vuosi 19 000 työttömällä. Ruotsia lukuun ottamatta muualla tilanne on huonompi.
Tänä vuonna taloustieteen Nobelin sai suomalainen professoriBengt Holmström.Se ilmiselvästi tarkoittaa sitä, että hänet nostetaan talouspolitiikan guruksi, joita kaikkien on kuunneltava. Hän sanoo, ettäSuomen pahin ongelma talttuu, kun luovutaan palkkojen yleissitovuudesta.Kuuntelun on jo aloittanut eduskunnan valtionvarainvaltiokunta.
Kun siis luovutaan työehtosopimusten yleissitovuudesta, työmarkkinoiden jäykkyys ja ongelmat katoavat. Yleissitovuudesta luopuminen synnyttää työn tasa-arvon, sillä kun työttömälle annetaan rahaa, hän on onneton. Mutta kun lopetetaan rahan antaminen, silloin työtön tienaa sen itse ja hän on onnellinen. Kun vielä poistetaan verot ja tel-maksut eli kuten Holmström sanoo työn leveä vero- ja maksukiila, niin taivas aukeaa. Näin opastaa taloustieteen Nobel-voittaja Bengt Holmström.
On todella uskomatonta, että arvon Nobel-professori sanoo protektionismin kaikuvan sadan vuoden takaa, vaikka sieltä kaikui suurpääoman haave vapaakaupasta. Protektionismia on purettu vasta vuonna 1995, kun tullisopimus GATT purettiin ja perustettiin vapaakauppajärjestö WTO.
OECD:llä on valtavat maailmalaajuiset ja valtiolliset aineistot ja tutkimusresurssit. Professori Bengt Holmströmillä on vain kapitalisteille sopivia ”tutkimustietoja”. Sen sijaan OECD tietää, että pienellä Suomella ei ole riittäviä resursseja, joilla se voisi kilpailla ylivoimaista ylikansallista suurpääomaa ja sen tuotantokoneistoja vastaan. Kun maailmalla ei ole kaikille tuottajille riittävästi kysyntää, tuotanto keskittyy suurille. Heikot sortuu elon tiellä.
Nykytiedon valossa tarvittava maailmanlaajuisen tavaroiden ja palvelusten kysynnän hiipumisen vuoksi työttömyys kokoajan kasvaa niin pitkälle kuin silmä siintää, pitkälle horisontin taakse. Sen Holmströmkin tietää. Hän ei ole esittänyt ainuttakkaan todellista keinoa kysynnän lisäämiseksi, kun se edellyttää protektionismia, tuonnin rajoittamista ja omavaraisuuden parantamista. Hän puhuu kapitalistien voittoista. Niiden kasvun tieltä on poistettava kaikki esteet. Työllisyyden kannalta hän puhuu, kuten kaikki poliitikot, pelkkää roskaa, joka tuottaa vain tuskaa ja kyyneleitä.
Kai Kontturi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti