sunnuntai 9. elokuuta 2015

Terveiseni Donetskista 8.8.2015: Verkkomedian uutiskatko, DONi uutistoimisto ja jatkosuunnitelmat

Verkkomedian uutiskatko on jatkunut kuukauden. Syynä toiminnan katkeamiseen on päätoimittaja Janus Putkosen muutto Donbassin alueelle ja uuden kansainvälisen uutistoimisto DONi:n perustuminen Donetskin pääkaupunkiin. Suuren suunnitelman käynnistäminen on vaatinut kaiken ajan ja energian.
Päätoimittaja: Janus Putkonen
8.8.2015, Verkkomedia.org

Terveiseni Donetskista 8.8.2015: Verkkomedian uutiskatko, DONi uutistoimisto ja jatkosuunnitelmat
Kuten tiedämme, Ukrainan kriisi ja konflikti on aikamme vedenjakaja koko Euroopan tulevaisuuden kannalta. Geopoliittisista syistä Donbassin kohtalo nivoutuu ja peilautuu erityisesti Venäjän rajamaihin, kuten Suomeen ja suomalaisiin. Novorossian puolustus on käytännössä jopa maailmanlaajuisen eskalaation pidättelyä Lännen hegemoniavaatimusta vastaan. Asiaintila tunnetaan täällä hyvin ja siksi Venäjältä ei odoteta aseellista tukea.
Donbassin alueen tilannetietoa on vaikea tavoittaa lännestä käsin, koska materiaali tuotetaan ja toimitetaan pääsääntöisesti venäjäksi. Länsimaiset tiedotusvälineet puolestaan välittävät alueelta materiaalia, joka on poliittisista syistä vääristänyt sekä valehdellut konfliktin todellisen luonteen. Venäjän ja Lännen käydessä kuumaa informaatiosotaa keskenään, vallitseva fakta on unohtunut, että kaiken keskiössä on itsenäistyneet tasavallat - Donetsk ja Lugansk.

DONi:n hengettäret, asistentti Marianna (vas) ja uutispäällikkö Katya 

Idea DONi:n toiminnasta syntyi minulle käydessäni Donetskissa ensimmäistä kertaa lehdistömatkalla viime maaliskuussa. Ajatuksesta keskusteltiin ja sitä puntaroitiin kansainvälisessä toimittajaryhmässä, kuten Pepe Escobarin sekä yhdessä paikallisten kanssa. Pian idean syntymisen jälkeen esittelin idean yksityisille rahoittajille, jotka olivat myös Europa Objectiv -lehdistömatkan meille mahdollistaneet. He pitivät kuulemastaan.
Tehtiin aloite DONi-suunnitelman valmistamisesta, jolla toteutettaisiin Donbassin alueelle pysyvä kansainvälinen lehdistökeskus ja uutispalvelu, joka ei ole venäläinen eikä länsimaalainen vaan osa itsenäistynyttä Donbassia. Usean kuukauden jatkuneen ja kaikessa hiljaisuudessa eteenpäin viedyn prosessin tuloksena tarvittavat hyväksynnät toimintasuunnitelmalle saatiin ja projekti saatettiin heinäkuun puolivälissä viralliseen käynnistykseen toiminnan esittelyin 15.7.
Ne Verkkomedian lukijoista, jotka ovat seuraajiani tai kavereitani facebookissa, ovat saaneet nähdä tilannepäivitysten kautta DONi News Agencyn toiminnan käynnistämistä. Myös Verkkomedian Ukraina-uutisryhmä ja Pelastakaa Donbass -ryhmä on ollut kirjeenvaihdon kohteena. Uutisvirtaa tuotetaan artikkelipankkiin mm. facebookin DONi-sivulla.

Olemme antaneet lapsille leluja, siviileille tukea, sotilaille ruokaa... Minne tahansa menemme, viemme positiivista mieltä ja kansainväliset terveiset.

Jo päivien sisällä avaamme DONi News Agencyn virallisen uutissivuston ja tämän jälkeen tuotantovalmiiksi saatetaan lehdistökeskuksen sisarsivusto. Yhteensä valmisteilla on neljä ylläpitämäämme sivustoa: DNINews.com, DNIPress.com, SaveDonbassPeople.info ja ProDonbass.com.
Nämä sivustot monitoroivat DONi:n neljäkantaista tehtävää: Tuottaa paikallisia ja kansainvälisesti mielenkiintoisia uutisia, koordinoida kansainvälistä uutistyötä alueella, suorittaa humanitaarisia avustusohjelmia ja voimistaa ProDonbass siviiliaktivismia kautta maailman.
Ensi viikolla alkaa pyörimään Radio Kometan kanssa yhteistyössä tuotettava "Radio Free Donbass" suorat talk showt, joita isännöi lehdistökeskuksessa työskentelevä ja tunnettu Donetskin amerikkalainen Russel "Texas" Bentley yhdessä DONi:n uutistiimin kanssa. Lähetykset FM-taajuudella Donbassissa ja netissä kaikkialla.
Mukana DONi:n startupissa on noin 10 henkilöä. Määrä on kasvanut jatkuvasti ja mukaan on tulossa myös paljon vapaaehtoisia avustajia. Toimintaa perustetaan useassa muodossa ja koordinoidaan päivittäin aamusta iltaan. Olen huomannut, että toiminta saa myös yhä uusia muotoja ideoiden yhdistyessä eri suunnilta, joten haaste on hallita kasvuprosessia.
Tavoitteena on, että kolmessa kuukaudessa DONi:n toiminnan selkeä perusrunko on kasassa ja aktiivinen. Toisen vuosineljänneksen aikana DONi:sta on tavoitteena muodostaa täysiverinen donetskilais-kansainvälinen mediatalo. Puolessa vuodessa pyrimme saattamaan startupin valmiiksi nykyisen suunnitelman mukaisesti. Jo ensimmäisten viikkojen jälkeen olemme tukevasti edellä alkuperäistä aikatavoitetta.

Aika ajoin vierailen sotilaskohteissa ja tutustun eri Novorossian armeijan yksiköihin ja komentajiin. Pääasiassa työskentelen siviilipuolella, jota itsekin edustan, mutta sotaa käyvässä maassa realiteetit ovat tilanteen kaltaisia. Päähuomiomme on vapaaehtoisissa kansainvälisissä sotilaissa ja yksiköissä.

Entä mikä on Verkkomedian tulevaisuus?
Kuten arvata saattaa, muutto uuteen kotimaahan ja kotikaupunkiin Thaimaasta, tustuminen alueen kulttuuriin, valtion avainhenkilöihin, uuteen henkilöstöön ja maan yleistilanteeseen vie toistaiseksi kaiken aikani. Voin vakuuttaa, jos minulla olisi täällä suomalainen media-avustaja, Verkkomedia jatkaisi uutisointia jo tänään ja päätoimittajavastuut onkin mahdollista jakaa useampaan tiedotusvälineeseen.
Jos kenelläkään suomalaisella on aikomusta vierailla Donbassissa syystä taikka toisesta, älkää epäröikö ottaa minuun yhteyttä. Emme ole matkatoimisto emmekä värväystoimisto, mutta diplomaattinen tietotoimisto. Olen vastaanottanut jo kolme suomalaista täällä ja kiitollisuudesta päätellen näillä yhteyksillä on ollut apua ja merkitystä. Kyllä täällä homma toimii... ;)
Se mihin minulla ei tällä hetkellä ole aikaa on istua alas ja kirjoittaa - julkaista suomenkielisiä uutisia. Assistenttini muistuttaa minua parhaillaan tapaamisesta, joka alkaa 20 minuutin kuluttua ja auto odottaa alhaalla... Odottakoon nyt hieman, vaikken pidä myöhästymisistä.

Pian kuulet uutisia ja ajankohtaisia asioita kahdesti viikossa "Radio Free Donbass" -ohjelman kautta. Ohjelmaa isännöi lehdistökeskukseen mukaan tullut kuuluisa amerikkalainen sotilas ja infosotilas Russell "Texas" Bentley. Kuvassa myös Kometa FM:n johtaja Pavel.

Nähdäkseni neljän erillisen DONi:n prosessin kiireisin alkuvaihe on saavutettu alkavan kuukauden aikana. Tämän jälkeen osa viikoista alkaa yhä enemmän kulumaan päätoimittajatehtäviin varsinaisen uutistoimiston johtotehtävien ohella. Silloin viimeistään Verkkomedia palaa uutiskatkolta, muodossa tai toisessa.
Minulla ei ole mitään aikomusta keskeyttää uutistyötä suomalaislukijoiden ja Verkkomedian ystävien keskuudessa. Verkkomedia on "työlomalla", mutta kesän taittuessa kohti loppuaan pidän huolen siitä, että kaivattu ja tärkeytensä osoittanut Verkkomedia-työ tulee jatkumaan.
Siihen asti, sanon vain näkemiin. Liittykää ja seuratkaa DONi:n kansainvälistä uutistyötä ja seuratkaa kehitystä facebook-palveluissamme. Kiitos kaikille sadoille ystävällistä kannustusta ja ystävyyden osoituksia esittäneille suomalaisille, jotka ovat lähestyneet minua monin tavoin. Me olemme kaikki samassa veneessä, nyt geopolitiikan etulinjassa rauhan, oikeudenmukaisuuden ja totuuden puolesta - Pro Patria!
Ja pyydän, jos on kysyttävää - kysykää suoraan. Niin toimittajat kuin muutkin. Älkää korvaanne lotkauttako Lännen valtaliiton propagandisteille, leimakirveen heiluttajille, kateellisille tai muuten pahansuopaisille - joiden joukot Donetskin siviilikohteita täällä päivittäin terroripommittavat.

Minä olen täällä oppimassa ja auttamassa, totuutta etsimässä. En ole pyytänyt budjetissa palkkaa itselleni. Teen työtä donbassilaisten puolesta jakaen kanssanne oppini ja muistaen hyvin Suomen kaukopartioveteraanin opetuksen: "Puhtaalla omallatunnolla kestää mitä vain".

Janus Putkonen
janus.putkonen@mail.ru

Älkää olko huolissanne turvallisuudestani, koska minäkään en ole. Asetta en ole kantanut enkä kanna. Olen siviili ja perusjärjestelyt on huolehdittu mallikkaasti.  Kuvissa selkänsä kameralle kääntävä turvatiimini huolehtii meidän kaikkien arjen sujumisesta mallikkaasti ja turvallisesti. Kaikki siis ok... :)
Alla eräs tuoreista haastiksista englanniksi ja venäjänkielinen artikkeli: 
Janus Putkonen @ 8.8.2015 12:15

          
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti