sunnuntai 23. elokuuta 2015


Tukholman kaupungintalo ja Ruotsin lippu

Ruotsalaiset sotilaat: EU ja Nato osallistuvat sotatoimiin Donbassissa

© Foto: Stefan Lins
POHJOISMAAT
Saada lyhennetty URL
1802613

Ukrainan sota on jatkunut yli vuoden. Mediassa käydään kiivasta propagandasotaa. Jokaisen silminnäkijän kertomus on tässä tilanteessa yhtä arvokas. Donbassissa taistelleiden ruotsalaisten postaukset Flashback.org -foorumilla kiinnittivät bloggaaja Steven Laackin huomion.

Valitettavasti, suurin osa postauksista on jo poistettu. Mutta osa niistä tallentui Googlen välimuistiin.
Kyseisessä keskustelussa käytännössä myönnettiin, että eurooppalaisia sotilaita ja erikoispalvelujen työntekijöitä taistelee Ukrainan vapaaehtoisyksiköissä.
Azov-pataljoonan veteraani käyttäjänimellä Sinkomies kuuluu Hemvärnetiin.
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
"Oletko vielä tervetullut Hemvärnetissä?
Ovatko sotilastaitosi paranneet ollessasi Ukrainassa, voitko opettaa muille mitään?"
Vastaus:
"En ole erityisen tervetullut takaisin. Loukkasin kuulemma Hemsvärnetin arvoja lähtemällä palkkasotilaana mukaan toisen maan sotaan".
Keskustelussa kerrottiin tärkeää tietoa myös Säpon osallistumisesta Itä-Ukrainan sotaan.
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
"Mitä mieltä olet Ukrainassa olevien eurooppalaisten ja amerikkalaisten sotilaiden suojelusäännöistä? Miten heidän turvallisuuttaan turvataan, onko heillä hyvät mahdollisuudet palata kotiin elossa, kuka vastaa heistä ja kenen puoleen pitää kääntyä saadakseen tätä tietoa?
Olen huolissani siskoni miehestä. Hän on Säpon upseeri, joka on yli 4 kuukautta ollut Itä-Ukrainassa. Saimme tietää, missä hän on hänen kaveriltaan, joka palasi kotiin haavoittuneena. Tämä kaveri kertoi olevansa onnekas, sillä tavallisesti kansainväliset yksiköt eliminoidaan, jos ne eivät pysty pääsemään ulos piirityksestä, jotta ulkomaalaisia ei joutuisi vangeiksi. Kuulostaa pelottavalta.
Ukrainan hallituksen puolella taistellut yhdysvaltalaissotilas kertoi Carriere-lehdelle antamassaan haastattelussa, että Ukrainassa on "virallisia sotilaita" ja "niitä, joista pitää vaieta".
Tarkoittaako se, että heistä on vaiettava jopa heidän kuolemansa jälkeen?
Vastaus:
"Poliitikot eivät koskaan kerro siitä. Mutta siellä on puolalaisia sotilaita ja sotilaita Baltian maista. Sehän on meidän yhteinen sotamme".
Myös Flashback-foorumilla kerrottiin, että Ukrainan puolella taistelee Puolan sotilaita.
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
"Minulla on kolme tuttua Puolan sotilasta, he ovat Donbass-pataljoonassa. Majuri Jan Dambrowski, luutnantti Lucas Vojtsekhovski ja vänrikki Tomas Novak JWK:sta. He osallistuivat Vuhlegirskin, Loginoven, Debaltseven, Shyrokynen taisteluihin.
Voitte saada tietoa ulkomaisista vapaaehtoisista ja sotilaista Ukrainan turvallisuuspalvelun kautta. Soittakkaa tiedotusosastoon (044) 226-25-64.
Ulkomaisista sotilaista vastaa Ukrainan turvallisuuspalvelun vastavakoiluosasto. Mutta tuskin saatte mitään tietoa salassapitopolitiikan vuoksi".
Myös italialainen vapaaehtoinen sanoi, että Itä-Ukrainassa on ulkomaalaisia, joista ei saa puhua.
Kuvakaappaus Corriere.it -sivulta
Kuvakaappaus Corriere.it -sivulta
"Pataljoonassani oli 85 ulkomaalaista. Oli paljon ruotsalaisia ja venäläisiä, mutta myös ranskalaisia, eri slaavikansojen edustajia ja seitsemän italialaista. Olimme siellä virallisesti, mutta on myös niitä, joista ei saa puhua".
Ilmeisesti ne, joista ei saa puhua, ovat ammattilaisia, joille "sota on työtä".
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
Kuvakaappaus Flashback.org -sivulta
"Keitä olivat Ukrainaan lähteneet vapaaehtoiset? Olivatko he ammattisotilaita, varusmiespalveluksen suorittaneita vai seikkailunhalusia Battlefield-4 —pelaajia?
Siellä oli kaikenlaisia ihmisiä, mutta suurin osa on ehtinyt olla armeijassa edes vuoden. Moni on ollut muukalaislegioonassa. Moni on ollut töissä myös palkka-armeijassa.
Lyhyesti sanoen, kyse on pääsääntöisesti niistä, joille sota on työtä."


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/pohjoismaat/20150819/329096.html#ixzz3jeyDVJgZ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti