maanantai 24. elokuuta 2015

Malesialaisen lentoyhtiön boeing -koneen tuhoutumispakka Ukrainassa

Länsimaat salasivat tärkeitä tietoja lennoista Ukrainan yllä ennen MH17:ä

© Sputnik/ Mikhail Voskresenskiy
ULKOMAAT
Saada lyhennetty URL
1316100

Länsimaiset hallitukset tiesivät siitä, että Ukrainan yllä on vaarallista lentää, jo ennen MH17-onnettomuutta. Ne eivät kuitenkaan kiinnittäneet siihen huomiota. Asiasta kirjoittaa australialainen Тhe Sydney Morning Herald viitaten saksalaiskielisen tutkivan journalistiryhmän Correctivin tekemään raporttiin.

Kuluneella viikolla Berliinin hallintotuomioistuin hyväksyi osittain Correctivin kanteen ja velvoitti Saksan ulkoministeriön paljastamaan osan aiemmin salatuista asiakirjoitsta, joista Correctiv halusi saada tietää, mitä informaatiota länsimaiden hallituksilla oli ollut ennen onnettomuutta. Correctivin tutkimuksessa selvisi, että Saksan ulkoministeriöllä oli ollut yksityiskohtaisia tietoja Itä-Ukrainan yllä suoritettavien lentojen vaarallisuudesta jo muutama päivää ennen MH17-lennon lähtöä, artikkeli kertoo.
Ukrainan viranomaiset kertoivat 14. heinäkuuta 2014 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ulkomaalaisten suurlähettiläiden ollessa läsnä, että "koska konfliktissa ovat mukana venäläiset panssarivaunut" tilanne ilmatilassa oli kiristynyt. Saksan ulkoministeri on väittänyt aiemmin, ettei tiedotustilaisuudessa keskusteltu siviili-ilmailusta ja sen turvallisuudesta. Kuitenkin Correctivin mukaan ryhmän hallussa on kopio alankomaalaisen diplomaatin Gerrie Willemsin raportista, joka kertoo siitä, että konflikti voi pahentua myös ilmatilassa, mikä "tarkoittaa väistämättömästi riskejä siviililentokoneille", Тhe Sydney Morning Herald kirjoittaa.
Saksan ulkoministeri kieltäytyi julkaisemasta informaatiota tiedotustilaisuudesta väittäen sen olevan henkilökohtainen ja tarkoitettu vain tilaisuudessa läsnä olleiden käyttöön. Toisaalta Ukrainan viranomaiset julkaisivat tiedot seuraavana päivänä 15. heinäkuuta 2014.
"Haluamme tietää, miksi tuhansia ihmisiä vaarannettiin eikä julkaistu mitään varoitusta. Kuuluihan ulkoministeriön velvollisuuksiin varoittaa lentoyhtiöitä ja niiden kautta matkustajia siitä, että Ukrainan yllä on vaarallista lentää", lehti siteeraa Correctivin sanoja.


Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150823/337723.html#ixzz3jnP18dd0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti