tiistai 11. elokuuta 2015

Pentagon vaatii uudessa strategiassaan USA:n globaalia sotilaallista ylivaltaa

USA:n armeijan esikunta Washingtonissa on julkaissut uuden sotilaallisen strategian, joka keskittyy Yhdysvaltain globaalin sotilaallisen hegemonia-aseman säilyttämiseen. Pentagonin mukaan USA:n armeijan tulee operoida kaikkialla maailmassa haastajavaltioita sekä ei-valtiolisia ryhmittymiä vastaan - 'arvojensa takia'.
Toimittaja: Janus Putkonen
2.7.2015, Verkkomedia.org 

Pentagon vaatii uudessa strategiassaan USA:n globaalia sotilaallista ylivaltaa 
Korkeassa hälytystilassa 4. heinäkuuta vietettävän juhlapäivän alla oleva USA:n Pentagon on julkaissut sotilasstrategiansa, joka on nimeltään The National Military Strategy of the United States of America 2015. Sen mukaan Yhdysvallat on "maailman vahvin valtio, joka nauttii uniikkeja etuja teknologiassa, energiassa, liittoumilla ja parteruuksilla sekä demografiallaan. "Kuitenkin, näitä etuisuuksia haastatetaan", dokumentissa todetaan.
Suurimmaksi haastajiksi asetetaan valtioista Venäjä, Iran ja Pohjois-Korea. Ei-valtiollisista toimijoista haasteiksi luetellaan "väkivaltaiset äärimieliset organisaatiot", kuten ISIS ja Taliban. Strategialla yritetää luoda lähestymistapa, jolla vastataan molempiin - "torjutaan, kiistetään ja voitetaan" haastavat valtiot sekä "puututaan ja hajoitetaan" ei-valtiolliset toimijat.
Pentagon syyttää Venäjää "useiden sopimusten rikkomuksista" sen "sotilaallisilla toimilla". Listattuna on sopimuksia, joita myös Yhdysvaltojen tiedetään rikkoneen, kuten keskimatkan ydinohjusten rajoitesopimus.
Iran ja Pohjois-Korea saavat Pentagonista syytökset ydinaseisiin pyrkimisestä. Strategian mukaan Yhdysvallat haluaisi nähdä Kiinan, jota ei ole listattuna USA:n haastajaksi, "osana kansainvälistä järjestystä" eikä alueellisena valtana, joka haastaisi Washingtonin ylivallan. Takaakseen valtansa säilymisen Aasiassa Yhdysvallat lähettää alueelle lisää sotilasvoimaa.

Uutislähetys RT-uutisissa aiheesta 1.7.2015:

Strategia: USA toimii tarvittaessa yksipuolisesti sotilasvoimalla
"Yhdenkään näistä valtioista ei uskota etsivän suoraa sotilaallista konfliktia Yhdysvaltojen tai sen liittolaisten kanssa", strategiassa sanotaan. "Kuitenkin, niistä jokainen muodostaa vakavan turvallisuushuolen jota kansainvälinen yhteisö kolektiivisesti huomioi muodostamalla yhteistä politiikkaa, jakamalla viestejä ja koordinoimalla toimia".
Pentagonin tapa kohdata ei-valtiollisia ryhmittymiä, joiden juuret ovat romahtaneissa valtioissa, on operoimalla armeijallaan samalla kun hallitukset sekä kansainväliset virastot toimittavat taloudellisia mahdollisuuksia sekä humanitaarista apua.
Yhdysvaltain asevoimien komentaja kenraali Martin Dempsey kirjoittaa strategiadokumentin alkusanoissa, että "me kohtaamme nyt useita ja samanaikaisia turvallisuushaasteita perinteisiltä valtiotoimijoilta ja alueellisista verkostoista ei-valtiollisia ryhmiä - kaikki ottaen etua nopeasta teknologisesta muutoksesta. Me todennäköisesti kohtaamme pitkittyviä kampanjoita kuin konflikteja, jotka ratkeavat nopeasti", hän kirjoitti.
Globalisaation seurauksena teknologiat siirtyvät muihin maihin ja ryhmät kaikkialla maailmassa hyödyntävät etuja, joista USA nautti yksin pitkään, kuten ennaltavaroittavat järjestelmät ja täsmäaseiden iskukyky. Tämä vaatii USA:ta tehostamaan suurempaa kykyä hyödyntää ja integroida teknisiä innovaatioitaan, jotta se kykenee vastaamaan näihin haasteisiin. Siksi Yhdysvaltojen tulisi Pentagonin mukaan voimistaa armeijaansa ja jatkaa globaalia sotilaallista ryhtymistä muokatakseen turvallisuusympäristöä ja säilyttääkseen liittolaisuuksiensa verkoston.
Yhdysvaltojen globaalia sotilaallista läsnäoloa selitetään avaimena liittolaisten ja partnereiden turvaksi, toimenpiteenä, jolla taataan vakautta - edistettäessä "talouskasvua ja alueellista integraatiota" sekä antamalla Washingtonille kyvyn reagoida nopeasti kriisitilanteisiin.
"Me olemme valmistautuneet osoittamaan voimaa kaikilla kentillä lopettaaksemme aggression ja voittamaan kansalliset sotamme voittamalla tehokkaasti haastajamme", strategiassa todetaan. "Vaikka mieluummin me toimimme yhdessä muiden kanssa, me toimimme yksipuolisesti jos tilanne niin vaatii", huomautetaan.
Strategiassa painotetaan, että "USA tulee painamaan eteenpäin uudelleen tasapainottaakseen Aasian-Tyynenmeren aluetta, keskittäen sinne kaikkein kehittyneintä toimintakykyään ja suurempaa sotilaallista kykyä tuolle tärkeälle näyttämölle". Strategiassa myös sitoudutaan Naton velvotteisiin ja Israelin turvallisuuden takaamiseen.


Moskova tuomitsi Pentagonin uuden strategian
Venäjän presidentinhallinnon Kremlin tiedottaja Dmitry Peshkov sanoi Yhdysvaltojen uuden sotilasdoktriinin olevan todiste siitä, että Washingtonilla on aikomus ylläpitää vastakkainasettelua pitkään ja lisäsi, että Venäjä tulee vastaamaan Pentagonin strategiaan omassa vastaavan kaltaisessa dokumentissaan, joka on parhaillaan luonnosvaiheessa.
"Liittyen tähän tietoon me voimme vain osoittaa pahoittelumme, koska turvallisuusdoktriini on dokumentti, joka tehdään keskipitkän ja pitkän aikavälin näkökulmasta, ja käyttäen näitä toimintamalleja tässä dokumentissa (Pentagonin strategia 2015) se osoittaa heidän pyhittäytymisensä vastakkainasetteluun, josta puuttuu kaikki objektiivisuus maatamme kohtaan", Peshkov sanoi toimittajille torstaina.
 
TASS:n haastettelussa Peshkov sanoi pahoittelevansa USA:n "revisionistista valtiota", joka ei kunnioita muiden maiden suvereniteettia ja osoittaa olevansa valmis käyttämään sotilaallista voimaa omien tavoitteidensa toteuttamiseksi.

"Tietenkin on epätodennäköistä, että tuollaisilla askeleilla luotaisiin mitään yritystä ohjata suhteitamme kohti normalisaatiota, joka olisi kovasti tarvittavaa yhteisessä taistelussa haasteita vastaan, joita maamme eivät kykene ratkaisemaan yksinään", Peshkov sanoi.
USA:n ottaessa yhä avoimemmin Venäjän sotilaalliseen tähtäimeensä tuore mielipidetutkimus osoittaa, että jo 59 % venäläisistä näkee Yhdysvallat suurimpana uhkana, joka onkin noussut tasaisesti. Vuonna 2007 vastaava luku oli 47 %. Mitä tulee mahdolliseen konfliktiin, ainoastaan 5 % venäläisistä uskoo, että Yhdysvallat voisi voittaa Venäjän aseellisessa konfliktissa.

Miksi USA tarvitsee suuren sodan Euroopassa:

Analyytikko: Yhdysvallat provosoi armeijalla Venäjää ja Kiinaa
Moni kysyy tänään miksi Helsinkiin rantautuu ensi viikonloppuna moderni USA:n ohjuslaiva samalla kun kaupungissa on suuren kohun aikaansaanut Ety-järjestön kokous, jossa Suomi teki poliittiseksi provokaatioksi luokiteltavan toimenpiteen estämällä Venäjän valtuuskunnalta maahantulon, vaikka matkustusrajoitteet eivät koske kansainvälisten lakien mukaan Etyj-turvalllisuuskokouksen kaltaisia tapahtumia. Mutta USA:n ohjuslaiva on tervetullut?
Virginia Defenderin päätoimittaja Phil Wilyato Yhdysvalloista sanoi PressTV:n haastattelussa, että Yhdysvaltain armeija tekee erittäin provokatiivisia toimia kaikkialla maailmassa uhaten Venäjää ja Kiinaa. Kaikki tapahtuu samalla kun USA:n talous kurjistuu ja kasvava levottomuus aiheuttaa sosiaalisia järistyksiä Yhdysvalloissa.
"On ilmeisen mahdotonta, että USA:n kapitalistinen järjestelmä kykenisi elämään rauhaisaa rinnallaiseloa muiden suurten valtojen kanssa", Wilyato sanoi. "Johtajat Yhdysvalloissa uskovat, että elleivät he ole vallassa, joku muu olisi, ja että heille aiheutuisi tästä epäedullinen asema, joten he pyrkivät hegemoniaan", hän sanoi.
Wilyato antoi kommenttinsa sen jälkeen kun Pentagon oli julkaissut uuden sotilasdoktriininsa. Wilyaton mukaan muut maat ovat ymmärtäneet, että Yhdysvallat ei ole enää ainoa valta maailmassa samalla kun valtiot kuten Kiina ja Venäjä kasvattavat taloudellista sekä sotilaallista asemaansa.
"Ihmiset eivät ole halukkaita hyväksymään faktaa, että Yhdysvalloilla olisi oikeus vaatia muilta haluamiaan päätöksiä ja olla täydellisessä hallinnassa kaikkialla. Samaan aikaan kansalaiset Yhdysvalloissa eivät kannata ajautumista uuteen sotaan: he ovat kyllästyneitä sotaan", Wilyato sanoi. 
Wilyato varoitti, että on olemassa kasvava tietoisuus turvattomuudesta Yhdysvaltain hallinnossa, joka on seuraus USA:n kasvavasta sosiaalisesta levottomuudesta ja köyhyydestä.
 
"Yhdysvaltojen hallitus kokee turvattomuutta ja se yrittää uudelleen asemoida itseään useilla alueilla maailmaa. Eteen saattaa tulla hyvin vaarallinen tilanne, koska ei ole mitään niin vaarallista kuin haavoittunut peto", amerikkalainen analyytikko Phil Wilyato varoittaa.

"Taloudellisesti Yhdysvallat ei ole vahva - sotilaallisesti se on hyvin vahva - joten meillä on huikea sotilaskone, jolla ei ole vahvaa taloutta sitä ylläpitämään. ja joka on lisäksi halukas sotilaallisiin seikkailuihin ja aggressioihin kaikkialla maailmassa", Wilyato sanoi.

Janus Putkonen

Lähteet:

Lue myös:

'Washington leikkii tulella, ei Venäjä' - Paul Graig Roberts

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti