perjantai 24. huhtikuuta 2015

Venäjä huolissaan Naton lähentymisestä Suomea ja Ruotsia - tämäkö 'sapelinkalistelua'?

Venäjän ulkoministeriö sanoi sunnuntaina lausunnossaan, että Moskova on huolissaan siitä, että Nato lähentyy sotilasliittoon kuulumattomia Suomea ja Ruotsia. Lausunto julkaistiin Venäjän ulkoministeriön virallisilla nettisivuilla. Pääministeri Stubbin mukaan Venäjän lausunto on 'sapelinkalistelua'.
Toimittaja: Janus Putkonen
12.4.2015, Verkkomedia.org

Venäjä huolissaan Naton lähentymisestä Suomea ja Ruotsia - tämäkö 'sapelinkalistelua'?
Venäjän valtiolliseen mediaan kuuluva Sputnik uutisoi Venäjän julkaisemasta lausunnosta seuraavasti tänään sunnuntaina: "Lausunnossaan ministeriö ilmaisi erityisen huolensa kasvaneesta pyrkimyksestä sotilasliitto Naton lähestymiseen Suomen ja Ruotsin toimesta, jotka virallisesti kannattavat politiikkaa, joka sisältää kuulumattomuuden sotilasliittoihin.
Venäjän kommentti kuullaan päiviä sen jälkeen kun puolustusministerit Norjasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta sekä ulkoministeri Islannista olivat julkaisseet yhteisen kirjoituksen Norjan Aftenposten -lehdessä tarpeesta laajentaa pohjoista sotilasyhteistyötä ja perustellen sitä "Venäjän aggressiivisuudella".
Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanottiin, että "Päätösvalta asioihin näissä aiheissa, on tietenkin, itsenäinen oikeus jokaisella maalla. Mutta toisin kuin menneinä vuosina, Pohjoinen puolustusyhteistyö on suunnattu nyt Venäjää vastaan, joka voi heikentää kuluneiden vuosikymmenien aikana kertynyttä ja positiivisesti rakentunutta yhteistyötä Pohjoisessa."
Ministeriö päätteli, että Pohjoismaiden kansalaisten yleistä mielipidettä ohjaillaan nyt "avoimesti vastakkainasettelun lähestymistavoin" Venäjää vastaan, joka voi lopulta vahingoittaa alueellista turvallisuutta".
Sputnik International muistuttaa lopuksi, että suhteet Venäjän ja Naton kesken ovat heikentyneet kuluneen vuoden aikana sotilasliton syyttäessä Moskovaa aseellisesta tuesta Ukrainan itäosissa irtautuneille alueille. Moskova on toistuvasti kiistänyt nämä väitteet.

Naton aiheuttamat ongelmat Suomen ja Venäjän välillä ovat jo alkaneet, seuraavaksi ne alkavat odotettavasti kertautumaan. Mutta kuka täällä sapeliaan kalistelee?

Tämäkö rankkaa "sapelinkalistelua" - syytä huoleen?
YLE uutisoi sunnuntaina, että "pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan suomalaisilla ei ole syytä huoleen eikä sapelinkalistelua kannata hätkähtää. Hän kommentoi Venäjän ulkoministeriön kannanottoa Ylelle antamassaan haastattelussa Kesärannassa. Stubbin mukaan äänenpainot ovat hieman rankkoja, mutta kannattaa pitää pää kylmänä."
SDP:n entinen kansanedustaja Mikko Elo kommentoi facebookissa asiaa: "En ole koskaan ymmärtänyt pääministeri Stubbin "diplomatiaa". Tuskin kukaan muu pääministeri koko maailmassa tekee sellaisia rimanalituksia kuin Stubb tänään, kun hän kutsuu "sapelinkalisteluksi" Venäjän ulkomisteriön kannanottoa pohjoismaiden puolustusministerien lehtikirjoituksesta, jossa Venäjää syytetään "aggressiosta" ja sanotaan Venäjän olevan uhka rauhalle.
Elo toteaa lopuksi, että "Kyllä on tulevalla hallituksella paljon rakennustyötä, kun se yrittää palauttaa Suomen suhteet normaaleiksi. Joku vielä kehtaa kehua Stubbia ulkopolitiikan osaajaksi. Diplomaattinen kielenkäyttö on osa ulkopolitiikan osaamista!"
Itsenäisyyspuoluen puheenjohtaja Antti Pesonen vaatii, että Suomen on irtisanouduttava Stubbin puheista. Hän kirjoitti sunnuntaina blogillaan seuraavasti: "Jos jollekin on jäänyt epäselväksi se, mikä Alexander Stubb on miehiään, niin viimeistään 'sapelinkalistelua ei pidä säikähtää' -lausunto nykyisessä tilanteessa paljastaa asioiden todellisen laidan".
"Edessä häämöttävän vaalitappion säikäyttämät Haglund ja Stubb ovat ryhtyneet pelaamaan täysin edesvastuuttomasti upporikasta ja rutiköyhää ulko- ja turvallisuuspolitiikalla. Haglundin perjantainen puhe Venäjää vastaan asettumisesta oli ilmeinen provokaatio, josta Stubb ja presidentti Niinistö väittävät olleensa etukäteen tietämättömiä. Venäjän ulkoministeriö vastasi provokaatioon odotetusti, todeten kuitenkin Suomen tekevän ratkaisunsa itse.
Tapahtuneen vahingon korjaamisen asemesta Stubb keskittyi tämänpäiväisessä vastauksessaan hakemaan valtiomiesmäisyyden vaikutelmaa puhumalla pään kylmänä pitämisestä ja sapelinkalistelusta. Mitäpä muuta voi odottaa miehestä, joka asetti pääministerikautensa tärkeimmäksi tavoitteeksi vaalien voittamisen samalla kun Suomi ui syvällä kriiseissä, joihin pitäisi kiireesti tarttua? Taas kerran imago on Stubbille kaikki ja seuraukset eivät merkitse mitään", kirjoitti Pesonen.

Janus Putkonen

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti