lauantai 25. huhtikuuta 2015

USA vaikutti valtionjohtajien päätöksiin Moskovan voitonpäivän juhlaan osallistumisessa

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf on myöntänyt, että Washington kehotti maailman valtioiden johtajia kiinnittämään huomiota Ukrainan tapahtumiin harkitessaan osallistumistaan voitonpäivän juhlatilaisuuksiin 9.5.2015 Moskovassa.
Lähde: Sputnik
Toimittaja: Heikki Sipilä
21.4.2015, Verkkomedia.org

USA vaikutti valtionjohtajien päätöksiin Moskovan voitonpäivän juhlaan osallistumisesta 
Yhdysvallat vaikutti  muutamien maiden johtajien päätökseen osallistumisesta voitonpäivän paraatin vastaanottamistilaisuuteen Moskovassa, myönsi järjestetyssä tiedotustilisuussa Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf.
Toimittajat esittivät Harfille suoran kysymyksen: onko totta, ettei Washington suositellut valtion ja hallitusten johtajille osallistumista Moskovassa pidettäviin Natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa saavutun voiton 70-vuotisjuhliin?
Vastaus oli välttelevä ja siinä toistettiin jo aikaisimmissa tapaamisissa toimittajille annettuja vastauksia: "on monta tapaa kunnioittaa voitonpäivää Euroopassa ja myös toukokuun 8. päivää Washingtonissa ja jokainen maa on tehnyt päätöksensä osallistumisesta Moskovan juhlallisuuksiin itsenäisesti".


Sen jälkeen kun tiedotustilaisuuteen osallistuneet toimittajat muistuttivat Harfille, että nimenomaan Neuvostoliito menetti tässä sodassa noin 25 miljoonaa ihmistä, hän sanoi, että Yhdysvallat kunnioittaa syvästi näiden uhrien muistoa.
"Mitä tulee konkreettisesti tähän sotilasparaatiin, me olemme ottaneet huomioon Ukrainassa meneillään olevan prosessin ja kehoittamme myös muita valtioita huomioimaan saman asian", sanoi Harf.
Aiemmin Marie Harf ilmoitti, että Washingtonissa toukokuun järjestetään 8.5. lentokoneparaati. Voitonpäivän tilaisuuksissa Moskovassa Yhdysvaltoja edustaa maan Venäjän suurlähettiläs John Tefft.  

Norjalaispoliitikko: voitonpäivän juhlat antavat mahdollisuuden keskusteluille
Maansa pohjoista Finnmarkin lääniä edustava norjalainen kansanedustaja Kåre Simensen on arvostellut länsimaiden johtajia, jotka eivät matkusta voitonpäivän juhliin Moskovaan.
Hän sanoi, että on välttämätöntä erottaa toisistaan Ukrainan nykyiset tapahtumat ja toisen maailmansodan yhteinen taistelu natsismia vastaan.
"Näkemykseni mukaan länsimaiden johtajien pitäisi matkustaa Moskovaan osoittaakseen kunnioitustaan niiden toisen maailmansodan sankareiden muistolle, jotka antoivat henkensä meidän vapautemme puolesta", sanoi Kåre Simensen.
Lisäksi voitonpäivän juhlat Moskovassa antavat mahdollisuuden keskustella Venäjän johdon kanssa Euroopan ajankohtaisista ongelmista. Norjan pääministeri Erna Solberg ilmoitti ilmoitti maaliskuussa, ettei hän matkusta voitonpäivän juhliin Moskovaan.
Kansanedustaja Simensen korostaa, että voitonpäivän juhliminen ei ole tapahtuma, joka voitaisiin jättää huomiotta. Viime vuoden tammikuussa Kåre Simensen teki aloitteen kansanedustajien ystävyysseuran muodostamiseksi Norjan suurkäräjien ja Venäjän duuman edustajista ratkaisemaan maiden kahdenkeskisten suhteiden ongelmia.

Sputnik / KOMINFORM

Toimitus @ 21.4.2015 21:49

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Västerländska statschefer inte med på Segerparaden p.g.a. USA 
USA har indirekt påverkat andra länders beslut om att besöka Moskva på Segerdagen, sade det amerikanska utrikesdepartementets taleskvinna Marie Harf på en presskonferens.

Read more: http://se.sputniknews.com/politik/20150419/68209.html#ixzz3XyCSD2OT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti