maanantai 20. huhtikuuta 2015

TTIP-sopimuksen todellinen sisältö edelleen EU-kansalaisten ulottumattomissa

Yhdysvallat ja Euroopan unioni käyvät parhaillaan varsin aktiivisia neuvotteluita transatlanttisesta kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), joista julkisuuteen ei paljoa kerrota.
Lähde: Rysslands Röst
Toimittaja: Heikki Sipilä
18.3.2015, Verkkomedia.org

TTIP-sopimuksen todellinen sisältö edelleen EU-kansalaisten ulottumattomissa
Neuvottelut tapahtuvat suljettujen ovien takana ja niiden tulos on määrä hyväksyä nopeasti Euroopan unionin ja sen  jäsenvaltioiden parlamenteissa. Kuitenkin kansanedustajat tuskin saavat tutustua asiakirjaan kunnolla. Jos sopimus on Euroopalle yhtä hyödyllinen kuin Yhdysvalloille, miksi sen sisältöä salataan?
Saksan kuluttajaliiton kuluttajapolitiikan osaston johtaja Helga Springeneer kertoi radio Sputnikille antamassaan haastattelussa eurooppalaisten suhtautumisesta neuvottelujen tyyliin.


Onko eurooppalaisille annettu riittävästi tietoja neuvotteluista ja itse sopimuksesta?
"Meillä ei ole riittävästi tietoja. EU-maat julkaisivat neuvottelumandaatin vasta vuoden kuluttua neuvotteluiden alkamisesta. Lista vuonna 2012 aloitettujen Trade In Services Aggreement eli TISA-sopimuksen neuvotteluvaltuuksista julkaistiin vasta viime viikolla ja sekin tapahtui vain TTIP-neuvotteluissa koetun yhteiskunnallisen painostuksen takia.
Ymmärrämme tietysti, että neuvottelujen on oltava luottamuksellisia ja siksi emme ole koskaan vaatineet pääsyä kaikkiin asiakirjoihin. Ihmisille on kuitenkin kerrottava tärkeistä asioista enemmän.
On tärkeää, että ihmiset kiinnittävät sopimukseen huomiota. Neuvotteluvaltuudet ovat hyvin laajat ja tekevät lähes kaikki asia-aiheet mahdollisiksi. Kävi ilmi, ettei kyseessä ole tavallinen tullisopimus vaan kauppasopimuksen otsikon alla piilee monta erittäin tärkeää kaikkia EU-maita koskevaa asiaa.
Olemme tähän mennessä saaneet tutustua vain joihinkin katkelmiin eurooppalaisista sopimusteksteistä emmekä siis tiedä kovinkaan paljon. Joidenkin kohtien perusteella voimme arvioida jonkin verran Euroopan komission kantaa.
Amerikkalaiset ovat hyvin vaiteliaita. Siksi vaadimme, että meille näytettäisiin ne tekstit, joista osapuolet ovat päässeet sopuun. Vasta sen jälkeen voisimme tehdä realistisia arvioita."

 Rysslands röst / KOMINFORM
Heikki Sipilä @ 18.3.2015 23:07

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
TTIP: sanningen kommer ut 
För närvarande håller USA och EU aktivt på att förhandla om Pakten om transatlantisk handel och investeringar (TTIP). Förhandlingarna pågår i smyg utanför allmänhetens inblick. Det slutgiltiga resultatet kommer att snabbt godkännas av Europaparlamentet och EU-medlemsstaternas lagstiftande organ.
Läs mera: http://swedish.ruvr.ru/2015_03_17/TTIP-sanningen-kommer-ut-9194/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti