perjantai 24. huhtikuuta 2015

Sosiaali- ja terveydenhuollolle annettiin ohjeet evakuointikeskuksen perustamisesta

Suomen valmisteleminen poikkeusoloihin jatkuu valmiussuunnitelmien parissa. Käynnissä on evakuointeihin sopivien tilojen kartoitus kunnissa ja kuntayhtymissä. Asiasta on julkaistu sosiaali- ja terveyshuollon toimesta ohje sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille (liitteenä).
Toimittaja: Janus Putkonen
Tiedote: STM
23.4.2015, Verkkomedia.org 

Sosiaali- ja terveydenhuollolle annettiin ohjeet evakuointikeskuksen perustamisesta 
Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisu tarjoaa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollolle ohjeita evakuointikeskuksen perustamista varten. Evakuoinnilla tarkoitetaan henkilöiden tai väestön siirtämistä turvaan turvallisuutta uhkaavasta tilasta tai ympäristöstä, kuten rakennuksesta, alukselta, maa-alueelta esimerkiksi tulipalon takia. 
Evakuointi suunnitellaan sekä normaalioloja että poikkeusoloja silmällä pitäen, ja se toteutetaan toimivaltaisen viranomaisen päätöksellä ja johdolla tilanteen mukaan joko suppeana tai laajana.
Suppeimmillaan evakuointi voi koskea esimerkiksi yksittäisen talon asukkaita ja laajimmillaan esimerkiksi useamman kunnan tai vielä suuremman alueen koko väestöä. Evakuointiin ja evakuoitavien huoltoon varautuminen on osa viranomaisten varautumista ja valmiussuunnittelua. 

Donetskilaisia lapsia, jotka elävät maan alla pääkaupungissa (kuva: Janus Putkonen)

Tilojen kartoitus on käynnistetty
Evakuointikeskukseksi sopivia tiloja kartoitetaan suunnitteluvaiheessa viranomaisten yhteistyönä. Sosiaali- ja terveydenhuollon vastuut evakuointikeskuksessa painottuvat evakuoitujen huoltoon ja psykososiaaliseen tukeen liittyviin tehtäviin. 
Evakuointikeskuksessa evakuoidut rekisteröidään. Evakuointikeskuksessa on oltava mahdollisuus lepoon, ruokailuun ja henkilökohtaiseen hygieniaan. Evakuointikeskuksessa tulee olla mahdollisuus psykososiaaliseen tukeen. Evakuoinnin aikana on myös pystyttävä varmistamaan evakuoitujen lääkitys ja evakuointikeskuksessa on oltava valmius ensiavun antamiseen. 
Evakuoinnin taustalla saattaa olla suurikin onnettomuus, jolloin viranomaisten yhteistyö tilanteen johtamisessa on tärkeää. Etukäteissuunnittelu ja evakuointitilanteiden harjoittelu tuleekin tehdä viranomaisten yhteistyönä. 
Vapaaehtoistoimijat ovat tärkeä voimavara evakuointitilanteiden huollon ja tuen järjestämisessä. Monilla järjestöillä on runsaasti kokemusta evakuointikeskusten perustamisesta ja toiminnan järjestämisestä evakuointikeskuksessa. Vastuu toiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta on kuitenkin aina viranomaisilla. 

Venäjän Rostoviin evakuoituja Donbassin lapsia (kuva: Janus Putkonen)

Toimittajan kommentti:
Näin äskettäin omin silmin millaista helvettiä siviilien elämä voikaan olla - sodan keskellä Donetskissa. Koin voimakkaasti rintamien läheisyydessä, että kolmas maailmansota on jo syttynyt ymmärtäessäni Lännen ja Kiovan joukkojen hyökkäyksen rajuuden sekä totaalisen sodan luonteen, joka venäläistä maailmaa vastaan on nyt suunnattu.
Näemme jo Naton suurharjoituksia Venäjän rajalla Suomen alueella, länsijoukkojen kauttakulkuoikeus on myönnetty maamme kautta Venäjää vastaan Isäntämaasopimuksella, Suomen reservin suuret sotaharjoitukset järjestetään itärajalla, kaikkien reserviläisten, jopa siviiliajoneuvojen ryhmitys sodanajan tehtäviin on tekeillä... Pelastussektorin ja "kotirintaman" aktivointi on käynnistetty.
Me olemme käytännössä Lännen Pohjoinen rintama "Operaatio Atlanttisessa Ratkaisussa" kohti Venäjää, ja minä kysyn, onko tämä hulluutta vai mielipuolisuutta? Miksi sallimme Naton aggression eskaloitua omalla maaperällämme? 
Valtamedia suoltaa Venäjän-vastaista agendaansa Lännen hegemonia-intressien sanelemana, mutta mitä uhkaavaa tai vaarantavaa Venäjä on tehnyt Neuvostoliiton romahdettua suomalaisia tai Suomea vastaan? Antakaa edes yksi esimerkki ja esittäkää jokin ymmärrettävä peruste sille miksi Suomea mobilisoidaan naapurin suurvaltaa ja sen kansalaisia vastaan. 
Naton isäntämaasopimuksen allekirjoitushetkellä viime syyskuussa ja ilmeisen perustuslain rikkomuksen tapahduttua totesin sotilasvalan irtisanotun. Suomen puolustusvoimat on alistettu Naton komentoon ja keskustelu maamme täysjäsenyydestä on täysin toisarvoista harhautusta.
Vaatikaa rauhaa ja ystävällisten Venäjä-suhteiden palauttamista sekä yksinkertaisesti: jotain tolkkua, ennen kuin on liian myöhäistä. Muuten elämme pian kuten lapset, naiset ja vanhukset Donetskissa - evakuointikeskuksissa kaiken menettäneinä, traumatisoituneina - maan alla.

Janus Putkonen

Lähde:

Ohje evakuointikeskusten perustamisesta (PDF):

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti