lauantai 25. huhtikuuta 2015

Newsweek yllättynyt: Putin oli oikeassa luottaessaan Venäjän talouteen

Amerikkalaislehti Newsweek on yllättynyt Venäjän talouden vastustuskyvystä pakotteille ja sen noususta. Teollisuustuotanto jatkoi nousuaan, edellisen kuukauden inflaatiovauhti on hidastunut entisestään ja oli alimmillaan yli kuusi kuukautta. Myös ruplan, joka oli menettänyt yli puolet arvostaan suhteessa dollariin, arvonnousuksi on kirjattu 11 prosenttia edellisen vuoden aikana. 
Lähde: RT Deutsch
Toimittaja: Seppo KJ Utria
21.4.2015, Verkkomedia.org

Newsweek yllättynyt: Putin oli oikeassa luottaessaan Venäjän talouteen 
Niinpä venäläiset yritykset ovat edelleen kannattavia. Noin 78 prosentilla niistä venäläisyrityksistä, jotka on listattu MICEX-indeksillä, on suuremmat ansiot kuin vastaavilla MSCI–listan yrityksillä. Yksi esimerkki on Severstal, autojen toimittaja, joka teki korkeimman voiton kuuteen vuoteen ja on allekirjoittanut merkittävän sopimuksen Renault-Nissan’in kanssa 9. huhtikuuta.
Lue lisää: Paineen Angela Merkeliä kohtaan kasvaessa monet EU-maat vaativat loppua pakotteille Venäjää vastaan kesäkuusta


Vaikka, samoin kuin vakavan talouskriisin vanavedessä 1998, devalvaatio tuo tuontihintojen nousun ja tekee valuuttamääräisistä lainoista kalliimpia, se toisaalta myös mahdollistaa tuonnin korvaamisen. Kuluttajat ja yritykset hankkivat nyt tuotteita, jotka olisivat muuten ostaneet ulkomailta, vain kotimarkkinoilta, mikä elävöittää niitä ajallaan.
Severstal kuuluu yrityksiin, jotka hyötyvät siitä. Kaikki kustannukset jotka johtavat terästuotannon kasvuun Venäjän federaatiossa, kuten rautamalmi, mangaani, nikkeli, sähkö- tai työvoimakustannukset ovat ruplamääräisiä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että nämä kustannukset ovat laskeneet verrattuna kansainvälisiin kilpailijoihin.
Kansainvälisillä markkinoilla ne myyvät tuotteitaan Yhdysvaltain dollareissa tai euroissa, joiden arvo suhteessa ruplaan on noussut. Yhdysvaltain dollarit, jotka hankitaan myynnistä ovat arvokkaampia kuin ne olivat noin vuotta aikaisemmin.
Lue lisää: Espanjan vakaat suhteet Venäjään ja pakotteet
Samanlainen ilmiö tapahtuu energiasektorilla. Moskova vie suuria määriä öljyä ja maakaasua suhteessa Yhdysvaltain dollariin - ja siksi valtion omistama öljyn viejä Rosneft ei Bloombergin mukaan tuota vain yhtä prosenttia enemmän vaurautta vaan 18 prosenttia. Venäläisten yritysten öljyn vienti on todellakin edelleen korkea.
Lue lisää: Venäjän pakotteet - Saksan lippulaiva Siemens kirjaa 50 prosentin laskun myyntiinsä
Prosessit, jotka tunnetaan vuodelta 1998, ovat osoittautuneet jälleen elinkelpoisiksi. Silloinkin Moskova devalvoi ruplan. Tämä toi lyhytaikaisen taloudellisen shokin, mutta sitä seurasi odotettua suurempi taloudellinen nousu.
Vielä on jonkin verran jäljellä riskejä ja huomattava inflaatiovaara on olemassa. Kuitenkin teollisuus on jo tuottanut 0,4 prosenttia enemmän kuin samana ajanjaksona viime vuonna. Ja maataloustuotannon maa on jo itse elvyttänyt ja saanut nousuun – johtuen pääosin Lännen tarvikkeille asettamistaan tuontikielloista.

Seppo KJ Utria

Päätoimittajan kommentti:
Kun Länsi käynnisti kiivaan taloussodan hyökkäyksen viime vuoden lopulla Venäjää vastaan, Suomen valtamedia hihkui taloussotaintoaan kuten muutkin propagandakoneet. Pohjalla oli Venäjän vastaisella pakotepolitiikalla kuvitellusti aiheutettu ruplan puolustuskyvyn heikentyminen. Monet uskoivat valtamedian esittelemiin "luonnollisiin" selityksiin Venäjän heikkoudesta ja yhtyivät sotapsykoosiin sadistisessa odotuksessa: "Venäjä romahtaa!"
Olen todennut jo satoja kertoja kyselijöille, ettei mitään akuutisti huolestuttavaa ole toistaiseksi tapahtunut. Taloussota on toki aiheuttanut ikäviä seurauksia, mutta Venäjän puolustuskyvyssä ei ole ollut nähtävissä kriittisiä repeämiä. Tiesin ennalta, että taloussota tulee räjähtämään pahaksi. Se tiedettiin geopoliittisissa asiantuntijapiireissä viimeistään kesäkuussa 2014, että kattava Lännen taloussodan hyökkäys oli odotettavissa ja tilanteesta kertoi osuvasti kesäkuun lopulla Putinin neuvonantaja Sergei Glaziev.
Sitten se alkoi, ja Venäjä osasi odottaa iskua. Venäjän puolustus ei ollut yllätettävissä kun pakotteet astuivat voimaan - Kiina astui välittömästi torjunnan linjaan ja ilmoiti valmiudesta puskuroida Venäjän taloutta millä summalla Moskova tarvitsee. Mutta näihin reserveihin ei ole koskettu.
Länsi jatkoi hyökkäystään kuumeisesti ja uskon, että jonain päivänä selviää reolut puoli vuotta jatkuneen taloshyökkäyksen loppulasku. Siinä II maailmansodan taloudelliset menetykset lienee pikkusummia nyt uhrattujen ruplan vastaisten toimien rinnalla. Suomalaiset ovat maksaneet osaltaan ja mm. Valio leikkaa tänään henkilöstöään kattaakseen tappioita.
Hyökkäys siis torjuttiin, ruplapohjaisia puskureita olisi jäljellä torjumaan vielä yksi tai kaksi suurhyökkäystä, mutta Lännen hyökkäysvoima on jo tyrehtynyt. Rupla nousee ja Venäjän puskureiden - valuutta ja kultareservien - on kerrottu aloittaneen elpymisensä. Mittarit ovat jälleen vihreällä.
Tarkastamatta lähteestä muistelen, että joulukuun alussa uutisoimme, että Lännellä tulee olemaan paukkuja maksimissaan 6 kuukauden hyökkäykseen, sitten hyökkäyksen jatkamiselta uupuu voimat ja hiljakseen öljyn markkinahinta alkaa nousemaan kohti reaaliarvoja. Näin on tapahtunut ja Venäjän petrokemian teollisuus jatkanee jälleen voittojen tahkoamista patrioottien kansallistamien öljytulojen kassaan Moskovassa.
Tänään Lännen valtamedia esittää krapuloissaan "yllättynyttä". Pesee kasvojaan sotainnosta ja hämää kansalaisia epämääräisillä selityksillään, kuten se hämäsi äskettäin hyökkäämään. Ikään kuin he eivät olisi tienneet kaikkea mitä juuri kirjoitin? Yllättyminen ei ole tappion myöntämistä vaan huijaamista.
Ehkä he tekevät samaa virhearviota, jota on nähty jo suhteessa Venäjän aseelliseen puolustuskykyyn. Vaarallista venäläisen maailman aliarviointia tämä Lännen touhu. Moskova kun ei ainoastaan puolustaudu, mutta on valmiina myös vastahyökkäyksiin. Venäjällä oli ja on edelleen terve reaalitalous - sillä on myös modernisoitu asepotentiaali - mutta mitä Lännellä on?
Korviin asti velkaa, laaja epätietoisuus ja helvetinmoiset harhaluulot kyvyistään: "Se parhaiten nauraa joka viimeiseksi nauraa", sanovat varmaotteiset itsenäisyytensä puolustajat aggressiivisille hyökkääjille.
Totean vain, ettei kannata! Venäjältä tulee turpaan nyt ja tulevaisuudessa, varsinkin sen lähialueilla. Suomalaisten on tuettava idänsuhteissaan taitoon ja kansojen ystävyyteen, eikä enää voimaan ja länsipankkiirien nöyristelyyn.

Janus Putkonen
Seppo K.J. Utria @ 21.4.2015 10:50

               
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Newsweek zeigt sich überrascht: 'Putin hatte Recht mit seinem Vertrauen in die russische Wirtschaft'
Selbst das US-Magazin „Newsweek“ zeigt sich erstaunt über die Widerstandskraft der russischen Wirtschaft. Die Industrieproduktion ist im Vergleich zum Vormonat weiter gestiegen, die Inflationsrate hat sich ebenso weiter verlangsamt und den niedrigsten Wert seit mehr als sechs Monaten angenommen. Auch der Rubel, der mehr als die Hälfte seines Wertes gegenüber dem Dollar verloren hatte, hat im bisherigen Verlaufe des Jahres eine Wertsteigerung von 11 Prozent verzeichnet. Auch weitere Faktoren spielten bei der überraschend starken Erholung mit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti