lauantai 25. huhtikuuta 2015

Hesarin diplomipropagandisti Tuohinen jatkaa riidankylvöään

Helsingin Sanomien Petteri Tuohinen jatkaa totutulla vihan lietsonnan ja valheen linjallaan. Hän esitti 23.4.2015 laatimassaan uutistekstissä jo tutuksi tulleen väitteen, jonka mukaan   Ukrainassa on Venäjän asevoimien joukkoja.
Blogiteksti: Heikki Sipilä
24.4.2015, Verkkomedia.org

Hesarin diplomipropagandisti Tuohinen jatkaa riidankylvöään 
Hän viittasi Naton ammattivalehtelijan rooliin palkatun Jens Stoltenbergin päivästä toiseen toistamiin vastaaviin väitteisiin sekä eräisiin samansisältöisiin ns. tutkimuksiin, joiden tueksi ei edelleenkään ole kyetty osoittamaan ainoatakaan faktaa.
Naton joukkoja ei Ukrainassa Petterin mukaan sen sijaan ole. Ukrainaan hiljattain saapuneita yhdysvaltalaisia laskuvarjojääkäreitä ei tietenkään lasketa.
Petteri Tuohinen ja HeSa pitävät yllä mielikuvaa, jonka mukaan Venäjä olisi jotenkin "vallannut" Krimin. Sillä, että Krim liittyi Venäjään täysin vapaaehtoisesti ja juridisesti pätevän kansaäänestyksen perusteella, ei ole helsinginsanomalaisille mitään painoarvoa.
Pääasia näyttää olevan, että Venäjää murjotaan kaikin mahdollisin keinoin. Ja tehdään tällaisella järjettömällä tavalla vahinkoa Suomelle, Suomen ulkomaankaupalle ja poliittisille suhteille.
HeSan ulkomaantoimitukselle Petteri Tuohisen nykyiset jorinat kelpaavat aivan kuin monet muutkin vuosien varrella julkaistut muita maita ja asioita koskevat Washingtonia nöyristelevät uutistekstit. Alla esimerkkeinä pari huomiota Petteri Tuohisen taannoisista bravuurinumeroista.


HeSan Petteri Tuohinen lietsoo taas vihaa Pohjois-Koreaa kohtaan
Helsingin Sanomat kertoi 6.10.2011 Petteri Tuohisen laatimana "uutisena" Pohjois-Koreassa toimeenpannuista "julkisista teloituksista" ja siitä, että pohjoiskorealaisagentit juoksentelevat murhaamassa loikkareita myrkkypiikein. 
"Lähteinä" tavan mukaan Etelä-Korean "turvallisuusviranomaisten" kertomukset ja nimeltä mainitsemattoman eteläkorealaislehden artikkeli, joita mikään asiallinen taho ei vahvista. Alueella toimii mm. YK:n organisaatioita, joilta ei ennenkään ole saatu tukea vastaavanlaisille höpötyksille. 
Helsingin Sanomat julkaisee "uutisina" Petteri Tuohisen vihaa uhkuvia kirjoituksia, jotka asiallisessa mediassa eivät kelpaisi edes mielipidesivulle. No, tokkopa ajatteva ihminen näitä juttuja todesta ottaa. 
Korean demokraattinen kansantasavalta on edelleen Korean sodan vuonna 1953 päättänen aseleposopimuksen jäljiltä teknisessä sotatilassa. HeSa julkaisee johdonmukaisesti kritiikittä vastapuolen propagandaa, mutta ei vahingossakaan Pjongjangin näkemyksiä. Korean tasavallassa ei todellisuudessa ole riippumatonta mediaa, vaan käytännössä uutistoiminta tapahtuu Soulin/Washingtonin poliittisessa valvonnassa. 
Vihanlietsonnan erityisenä tarkoituksena saattaa tällä hetkellä olla yritys kariuttaa jälleen kerran Korean niemimaan ydinaseneuvottelut, joihin Pohjois-Korea on luvannut osallistua ilman ennakkoehtoja. 

Vihan lähettiläs?
Helsingin Sanomien Pekingin kirjeenvaihtaja Petteri Tuohinen julkaisi maanantaina 8.2.2010 yhden "uutisen" ja yhden oman kakkossivun mielipidekirjoituksensa, joissa henkii lähes raivopäinen viha Kiinan kansantasavaltaa vastaan. 
Kiinan korkein poliittinen johto pyrkii tavoitteellisesti yhteiskunnalliseen harmoniaan, josta tällaiset petteritouhoset eivät ymmärrä tai halua ymmärtää mitään. "Kiina opettaa maailmalle harmoniaa", otsikoi Petteri Tuohinen pilkallisen ja tyhmänsorttisen toimituksellisen artikkelinsa. 
Käsitteellä "harmonia" on kiinalaisessa kielenkäytössä ja yhteiskunnallisessa teorianmuodostuksessa erityinen ja varteenotettava merkitys, jonka rakentavaan sisältöön olisi Lännessäkin syytä perehtyä. Kyse ei ole yksinomaan ns. sosialistisesta rakennustyöstä, vaan yleensä vastakkainasetteluiden korvaamisesta sopusointuun pyrkivällä, asiantuntemukseen perustuvaan tapaan käsitellä ongelmia, jotka Kiinassa toki tiedostetaan. 
Uutisssivuilla Petteri Tuohinen meuhtaa otsikolla "Kuolleiden lasten vanhemmat vailla oikeuksia Kiinan Sichuanissa". Kirjoituksessa esitetään yleistävinä faktoina ilmeisesti kuulopuheisiin perustuvia yksittäistapauksia Kiinan viranomaisten tekemistä virheistä. Saattahan niissä osin olla perääkin, mutta ne eivät varmasti vastaa sitä kokonaiskuvaa, mikä edustaisi maanjäristyksestä kärsineen Sichuanin ja koko Kiinan todellisuutta. 
Samaan hengenvetoon hän suomalaisen monopolimedian edustajana parkuu sitä, ettei Kiinaa saa arvostella. 
Jokaisessa maailman maassa on jonkinasteinen mediasensuuri. Kyse on vain siitä, kuka valvoo ja ketä ja minkälaisin tarkoitusperin. Täysin "vapaata" mediaa ei ole missään. Jos ei muu rajoita median toimintaa niin viimeistään se, että valtakanavat ovat etenkin Lännessä yleensä yksityisen suurpääoman suvereenissa hallinnassa, joko suoraan tai välillisesti. 
Kyse on mm. siitä, miten suhtaudutaan itselle vieraisiin kaukaisiin yhteiskuntiin, niiden politiikkaan, kulttuuriin, talouteen, sisäisiin ja ulkoisiin vuorovaikutussuhteisiin jne.
Arvioita tehtäessä pitää myös ottaa huomioon kyseisen maan historia, kehitysvaihe, koko ym. Suorat vertailut keskenään täysin erilaisten yhteiskuntien välillä ovat yleensä vain lapsellisia ja spekulatiivisia kuvitelmia. 
Petteri Tuohisen älyllisesti äärimmäisen keskinkertainen tapa tulkita väkivaltaisesti kiinalaista yhteiskuntaa puhtaasti suomalaisesta näkökulmasta on harvinaisen typerä ja osoittaa ajattelun kapea-alaisuutta. 
Kansojen ja eri maiden medioiden keskinäisissä suhteissa voidaan soveltaa rakentavaa ymmärtämystä ja asiallista tiedottamista. Tai sitten järjetöntä vihamielisyyttä, jonka polttoaineena käytetään suoranaisia valheita ja tietoisesti valittuja osatotuuksia sekä tavan mukaan todelliseen tietoon perustumattomia ennakkoluuloja. 
Kiinalainen media ei tiettävästi koskaan ole tuottanut Suomea koskevaa törkypropagandaa, vaikka kyllä täältäkin kritiikin aiheita löytyisi. Kaiken maailman petteritouhosille sen sijaan ei vihankylvö tätä hänelle vierasta maata ja kansaa kohtaan tuota mitään ongelmia. Mihin tällaisella vihanlietsonnalla pyrkii Petteri Tuohinen, mihin pyrkii Helsingin Sanomat? 
Suomessa on muutaman vuosikymmenen ikäinen korkea tekninen kulttuuri, johon on itse asiassa vaikeaa liittää sanaa "sivistys", Kiinalaisella sivistyksellä sen sijaan on ikää tuhansia vuosia. Vastaavasti, suomalaisella toimittajalla tuskin on varaa tai oikeutusta ylimielisyyteen. 
Petteri Tuohinen menettelee työssään silminnähden virheellisesti ja tekee sen tahallaan. Mutta voidaanko häntä jotenkin ojentaa tai antaa vaikka potkut? No ei voida. Suomalaisen valtamedian poliittiseen perussanomaan ja pääsisältöön kun ei kansalla ole mitään sanomista. 

Heikki Sipilä, VTM 
Heikki Sipilä @ 24.4.2015 18:04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti