maanantai 20. huhtikuuta 2015

Eurooppalaiset osoittavat mieltään TTIP-sopimusta vastaan - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni

Eurooppalaiset osoittavat mieltään TTIP-sopimusta vastaan - Uutiset - Politiikka - Venäjän Ääni



Eurooppalaiset osoittavat mieltään TTIP-sopimusta vastaan

Eurooppalaiset osoittavat mieltään TTIP-sopimusta vastaan

TTIP-vapaakauppasopimuksen EU:n ja USA:n välillä solmimisen vastustajat vakuuttavat, että se on laadittu yksinomaan ylikansallisten yhtiöiden, jotka vastustavat valvonta ja säännöstelytoimia Euroopassa, etujen ajamista varten.

Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat lauantaina mieltään suunnitella olevaa TTIP-vapaakauppasopimuksen (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) EU:n ja USA:n välillä allekirjoittamista vastaan. Kaikkein suurimmat mielenosoitukset olivat Madridissa, Münchenissä ja Berliinissä. Mielenosoituksia oli myös Tukholmassa, Malmössä, Örebrossa ja Göteborgissa.
Kymmeniä tuhansia ihmisiä osallistui vapaakauppasopimusten vastaisiin marsseihin, 53 Espanjan kaupungin kaduilla. Kaikkein suurin niistä oli Madridissa, johon järjestäjien arvion mukaan osallistui 50 000 ihmistä.
TTIP-sopimus rajoittaa meidän sosiaalisia oikeuksiamme ja vahingoittaa meidän planeettaamme. Vain kansalaisyhteiskunta voi seisoa suurpääomia ja suuryhtiöitä vastaan. Me eurooppalaista vasemmistoa edustavat, tulemme toimimaan sen hyväksymistä vastaan Euroopan parlamentissa, - ilmoitti Euroopan parlamentin edustaja, mielenosoitukseen osallistunut Marina Albiol.
Mielenosoittajat kantoivat tunnuksia Ihmiset ja planeetta eivät ole tavaroita. Lisäksi mieliosoituksissa nähtiin tunnuksia TTIP = vaaraksi ja kuolemaksi työ- ja sosiaalilainsäädännön saavutuksille. Ei markkinoita ihmisten ohitse, TTIP-sopimusta valmistellaan salassa, koska se on myrkkyä, Ei TTIP-sopimukselle ja Pysäyttäkää työorjuus.
Suurmielenosoituksia oli myös Saksassa. Lauantaina Berliinissä yli 4 000 ihmistä rakensivat elävän ketjun Saksan pääkaupungin halki. Mielenosoitus järjestettiin niiden katujen kautta, joilla sijaitsevat USA:n ja Kanadan suurlähetystöt.
Münchenissä, Attaс Deutschland mielenosoitukseen osallistui sen järjestäjien mukaan noin 20 000 ihmistä. Leipzigissa, USA:n kanssa kaavaillun sopimuksen solmimista vastusti tuhat ihmistä ja Stuttgartissa kaksi tuhatta ihmistä.
Poliisin ilmoituksen mukaan, jota DPA -uutistoimisto lainaa, Ulmin kaduilla marssi 1 200 ihmistä ja Kielissä 600 ihmistä.
Saksalaiset ovat tyytymättömiä tilanteen heikkenemiseen sosiaalisella, oikeudellisella ja ekologisella alueilla, jota edelleen pahettaisi se, että kaavailtu sopimus helpottaisi amerikkalaisten tavaroiden ja yhtiöiden pääsyä Euroopan markkinoille.
Britannian suurissa kaupungeissa mielenosoituksiin ei osallistunut yhtä paljon ihmisiä. Lontoossa mielenosoitus sai nimekseen Demokratia vai TTIP.Siihen osallistui muutamia britannialaisia ihmisoikeus- ja ympäristöliikkeitä, mukaan lukien War on Want, Global Justice Now, 38Degrees, Friends of the Earth, Keep Our NHS Public ja Brick Lane Debates. Paikallisen poliisin mukaan mielenosoitukseen osallistui noin 300 ihmistä, ja se sujui rauhallisesti.
Toinen mielenosoitus oli Manchesterin vieressä sijaitsevassa Salfordin kaupungissa, johon arvion mukaan osallistui noin 400 ihmistä.
Vuodesta 2013 lähtien EU on neuvotellut suljettujen ovien takana TTIP-vapaakauppasopimuksesta, muiden valtioiden kanssa. Kyse olisi maailman suurimmasta vapaakauppa-alueesta, jolla asuu noin 820 miljoonaa ihmistä. USA:n ja EU:n lisäksi hankkeeseen kuuluisivat Kanada, Norja, Meksiko, Sveitsi, Liechtenstein ja Islanti sekä myös EU:n jäsenehdokasmaat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti