Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmaisivat Kremlin mukaan ”valmiutensa aktiivisiin toimiin Venäjä–USA-yhteistyön vakauttamiseksi ja maiden suhteiden saamiseksi rakentavalle, oikeudenmukaiselle ja molempia hyödyttävälle pohjalle”.
Valkoisesta talosta kerrottiin, että ”positiivinen” keskustelu oli ”merkittävä alku maiden korjausta kaipaavien suhteiden parantamiselle” ja että ”molemmat presidentit ovat toiveikkaita sen suhteen, että maat voivat nyt keskittyä terrorismin kitkemiseen ja muihin yhteisiin huolenaiheisiin”.
”Presidentit puhuivat yhteistyöstä Isiksen ja muiden terroristijärjestöjen kitkemiseksi Syyriasta”, kertoi Kremlin lausunto, kuten myös että ”puhelun aikana sivuuttiin merkittäviä näkökulmia Ukrainan kriisistä”. Suurvaltajohtajat käsittelivät myös Israel–Palestiina-konfliktia sekä Iranin ydinvoimaohjelmaa.
Venäjän ja USA:n johtajat panivat merkille maiden taloudellisten suhteiden palauttamisen tarpeen ja sopivat aloittavansa ”järjestelemään mahdollista aikaa ja paikkaa henkilökohtaiselle tapaamiselle” sekä ilmaisivat toiveensa ”pysyä yhteyksissä toisiinsa”.
Kremlin mukaan Trump pyysi Putinia toivottamaan puolestaan Venäjän kansalaisille onnea ja menestystä ja lisäsi amerikkalaisilla olevan ”lämpimät tunteet Venäjää ja sen kansaa kohtaan”. Putin kertoi tunteen olevan molemminpuolinen ja painotti venäläisten ja amerikkalaisten olleen läheisiä liittolaisia useammin kuin kerran.

Lähde

RT (28.1.2017): Putin & Trump signal new Russia-US partnership with 1st phone call on ISIS, trade & Ukraine https://www.rt.com/news/375416-putin-trump-telephone-call/